Kto cwiczy palkami ?
Napisano Ponad rok temu
W Viet Vo Dao - noszą nazwę Viet Doan Con. Pisałem o VDC na łamach Samuraja, Kung Fu i w Internecie. Wietnamska pałka w swoich założeniach jest podobna do Escrimy, róznica polega glownie na tym, że wiekszą wagę przykłada się do łączenia technik bronią z przechwytami i uderzeniami, kopnieciami. Chodzi o płynne przejscie do krótkiego dystansu. Sa również techniki dzwigni i duszeń.
W Kempo Tai Jutsu - ćwiczymy Tambo. techniki walki wziete sa z Jukadu.
Techniki walki inne niż w Filipińskich MA, przede wszystkim pałka jest krótsza ( 45 - 50 cm ). Łączymy te techniki podobniue jak w przypadku VDC z technikami uderzeń, kopnięć i zapasami. No i trzecia broń to Yawara.
W tym roku na obozie glownym tematem będzie posługiwanie się pałkami.
Napisano Ponad rok temu
znaczy sie co? sugerujesz, ze tego w escrimie nie ma?
Napisano Ponad rok temu
róznica polega glownie na tym, że wiekszą wagę przykłada się do łączenia technik bronią z przechwytami i uderzeniami, kopnieciami. Chodzi o płynne przejscie do krótkiego dystansu. Sa również techniki dzwigni i duszeń.
Sugeruje, na bazie mojej znajomości FMA, że MOIM ZDANIEM jest jak wyżej. Zaznaczam, że nie chodzi mi tutaj o wyższości świąt ....
Porownuję oba systemy. Metodyka FMA jeżeli chodzi o pałki jest na pewno lepsza niż w VVD. Viet Doan Con jest jedną z broni ( 18 tu ) - ćwiczonych w ramach systemu. Oczywiście nikt nie jest w stanie poznać perfekcyjnie tylu broni -tu chodzi o możliwość specjalizacji.
Ale myślę, że możemy rozwinąc temat z porzytkiem dla oby stron
pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze Jarek chyba pomylies osoby, do Holendra jezdzi moj dobry znajomy Pawel(yODA) i jest on odpowiedzialny za rozwoj DP w Polsce.
Jakryc moze powiesz co sie dzieje z Estokada, kiedys bylo o niej slychac teraz wszystko jakby sie rozpadlo??(powodow moge sie tylko domyslac). Jesli chodzi o Kaktusa jest rzeczywiscie nr.1 w Europie jesli chodzi o Estokade(nie mylic z calym srodowiskiem FMA), cwiczyl ponoc u wspalnialego czlowieka i nauczyciela Daniela Rutano od niego tez ma zwierzchnictwo na Europe .
P.S. Jakryc moglbys wyjasnic co i jak z Estokada sie teraz dzieje chocby na maila... [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - dzieki
Napisano Ponad rok temu
Aha , stick artykul grappling jest w polowie , zostala ta najgorsz , techniki , juz wole sex przez szybe , niz pisac o technikach bez zdjec.
Napisano Ponad rok temu
---Wlasnie dzisiaj go zaprosilem
Aha , stick artykul grappling jest w polowie
Swietnie
, zostala ta najgorsz , techniki , juz wole sex przez szybe , niz pisac o technikach bez zdjec.
Poki co nie musisz sie az tak spieszyc, wlasnie zaczynam sesje... Potraktuj to na luzie, jak skonczysz daj znac.
Weilkie Dzieki Mar.
Napisano Ponad rok temu
No to troche tego jest , Leviathan dales Yodzie ten adresik , moze wpadnie jako "gosc specjalny".
---Wlasnie dzisiaj go zaprosilem
może i jestem nieco wścibski ale w końcu piszecie na forum a nie na privie...co to za tajny zlot FMA :wink: ?
Wietrzę tu spisek...
POzdrawiam
El Primo
PS> czemu u licha na śląsku nie ma żadnej porządnej filii któregoś z panów opisanych powyżej ?!
Napisano Ponad rok temu
Wietrzę tu spisek...
---W spisek tez jestes wlaczony, chodzi o zaproszenie na forum (chyba ze zle zrozumialem, popraw mnie Seiken).
Wietnamska pałka w swoich założeniach jest podobna do Escrimy, róznica polega glownie na tym, że wiekszą wagę przykłada się do łączenia technik bronią z przechwytami i uderzeniami, kopnieciami. Chodzi o płynne przejscie do krótkiego dystansu. Sa również techniki dzwigni i duszeń.
-- Sorry ze wtrace swoje trzy grosze, plynne przejscia do krotkiego dydtansu, techniki dzwigni i duszen nie sa napewno charakterystyczne tylko dla VDC.
Techniki walki inne niż w Filipińskich MA, przede wszystkim pałka jest krótsza ( 45 - 50 cm ).
-- W takim przypadku tez trzeba sobie radzic
Łączymy te techniki podobniue jak w przypadku VDC z technikami uderzeń, kopnięć i zapasami.
Tak na powaznie brzmi ciekawie(glownie jesli chodzi o zapasy). Czy przewiduja pan jakies seminaria z palki(wakacyjny oboz niestety odpada). Techniki walki cwiczycie takze w sparingach?? Co uwaza sie za podstawe w VDC. Na co najbardziej kladziecie nacisk.
Pozdro Mar.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Robi jakies staze, seminaria(mozna kiedys pocwiczyc???). Sam nie masz ochoty kiedys sobie "popykac" . Dlugo trenujesz, kurcze pytam jak kolege po fachu...
Pozdro Mar.
Napisano Ponad rok temu
Pozdro Mar.
Napisano Ponad rok temu
Możnaby kiedys "popykać", ale we wakacje.
Ja mam Bullteriery.
FMA (FSW) trenuję dwa lata. inne sztuki łącznie jakies 5 lat.
Napisano Ponad rok temu
- złośliwy psotnik,
- wesołe usposobienie,
- inteligentny,
- lubi zabawy,
- cierpi na choroby kręgosłupa, nerek, serca.
Napisano Ponad rok temu
O jaki temat...
Po pierwsze Jarek chyba pomylies osoby, do Holendra jezdzi moj dobry znajomy Pawel(yODA) i jest on odpowiedzialny za rozwoj DP w Polsce.
:crazyeyes:
Tak, rzeczywiście pomyliłem osoby. Rozmawiałem z Pawłem Jaguszem
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Improwizowana bron (gazeta)
- Ponad rok temu
-
to jeszcze latarka ?
- Ponad rok temu