Jak NIE należy prowadzić klubu?
Napisano Ponad rok temu
Może abstrahujmy od wysokości opłat za treningi, bo to jest sprawa płynna.
O kwestii wychowywania swoich adeptów przez prowadzącego zajęcia też już mówiliśmy.
Chciałbym się skupić na - Waszym zdaniem - błędnych sposobach prowadzenia treningu np. za długa/krótka rozgrzewka -> kontuzje, mała różnorodność ćwiczeń, zbytnie ukierunkowanie na sport itp.
Napisano Ponad rok temu
To tyle.
Pozdrawiam
PERUN
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- zbyt krótka, nie rozgrzewająca dokładnie wszystkich partii ciała
- za długa i wyczerpująca na tyle że nie miałem siły na właściwy trening
Kolejnym problemem jest liczba technik na treningu.
Nie może być ich za dużo
- gdy są skomplikowane nie utrwalą sie
- gdy jest ich za mało (i jeszcze są proste ) to ludzie zaczynają sie nudzić
Bycie trenerem to trudny chleb, nie dość że musi zrobić rozgrzewkę to jeszcze wybrać odpowiednie techniki .
Napisano Ponad rok temu
-rozgrzewka zbyt dluga
-cwiczenia na rozgrzewce nie praktyczne i udziwione
-nagminnie ignorowanie niektorych partii ciala przy rozgrzewce
-na niektorych treningach stanowczo za malo czasu na wykonanie techniki
-niektore cwiczenie nie dostosowane do mozliwosci adeptow co daje efekt w postaci kontuzji na etapie rozgrzewki !
-brak koncepcji przy niektorych cwiczeniach na rozgrzewce, znaczy sie dolacza sie do cwiczenia pewne elementy ktore wypaczaja, jak dla mnie, sens cwiczenia. Przyklad: Przeplatanka, sama przeplatanka jako cwiczenie "wejscia" do rzuty jest dla mnie jak najbardziej OK, lecz dolaczanie do tego rozgrzewania lokci to juz dla mnie wypaczenie. Nie rozgrzeje prawidlowo ani lokci ani nie pocwicze przeplatanki.
-sprawa "rozgrzewki" PO treningu. Prowadzona czasami bez wiekrzego sensu albo zwyczajnie ignorowana.
Tyle moich zarzotow wzgledem prowadzacych zajecia w ktorych uczestniczylem na przestrzeni lat.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co sądzicie o suwari-waza np. w aikido i innych technikach wykonywanych na kolanach? Czy nie powinno być to usunięte z programu treningowego ze względu na szkodliwość takich ćwiczeń dla kolan?
Bez przesady... suwari-waza w aikido nie jest takie straszne dla kolan... pierwsze moje problemy z kolanami pojawiły sie dopiero odkąd trenuję BJJ...
Z suwari-waza zrezygnowałbym tak czy inaczej... uważam, że takie techniki nie są przydatne... u nas raczej siedzi się na krzesłach a nie na kolanach, więc nie ma to raczej praktycznego zastosowania
Pozdrawiam
PERUN
Napisano Ponad rok temu
Trzeba by być tak rozciągniętym, żeby w pozycji bocznej dotykać podłoża nie kolanami, a udami.Bez przesady... suwari-waza w aikido nie jest takie straszne dla kolan... pierwsze moje problemy z kolanami pojawiły sie dopiero odkąd trenuję BJJ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co sądzicie o suwari-waza np. w aikido i innych technikach wykonywanych na kolanach? Czy nie powinno być to usunięte z programu treningowego ze względu na szkodliwość takich ćwiczeń dla kolan?
suwari waza pewnie nie beda usuniete z Aikido bo wielu instruktorow uwaza ze to jest ten mityczny parter. rotfl
Slyszalem tez ze techniki w suwari maja "doskonalic prace bioder".
Silvio
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rzut vs podcięcie
- Ponad rok temu
-
ile dziennie treningów?
- Ponad rok temu
-
Uderzanie czy mocowanie?
- Ponad rok temu
-
Jeśli nie Sumo, to co?
- Ponad rok temu
-
kto rządzi klubami w polsce?
- Ponad rok temu
-
jak mam utwardzac?
- Ponad rok temu
-
wojny czy treningi?
- Ponad rok temu
-
Rozciąganie na maxa - komu to potrzebne?
- Ponad rok temu
-
uderzenia piescia
- Ponad rok temu
-
Drugi moderator
- Ponad rok temu