Rzut vs podcięcie
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie rzut nieodłącznie łączy się z chwyceniem przeciwnika. Podcięcie to wytrącenie z równowagi, które może, ale nie musi zakończyć się upadkiem przeciwnika - przy podcięciu można, ale nie trzeba chwytać przeciwnika.
Ale namieszałem....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A nie bylo jakiejs definicji, ze przy rzucie to obie nogi odrywają się od ziemi, a przy podcieciu jedna? No i faza lotu jest waznaTrochę dziwny temat... jak rozumiecie pojęcie rzutu, a jak podcięcia?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Takze z racji tego iz techniki np. podciecie punktowane sa tak samo jak wszystkie inne nie ma przeciwskazan aby nazwac je inaczej jak rzutami.
Zreszta jest kilka technik w ktorych podchacza sie 1 noge tylko i to juz powoduje upadek partnera. Tak wiec nie za dobre jest okreslenie rzutu jako techniki w ktorej odrywaja sie obydwie nogi partnera od podloza.
Zreszta jak zwal tak zwal. Wazne aby przeciwnika na ziemie sprowadzic, w przypadku walki na ulicy tudziez gdzie indziej wazne dodatkowo aby przeciwnika uszkodzic prz tym.
Tyle.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ktoś kiedyś proponował żeby te daty zrobić większe...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czyli jesli dobrze rozumiem te niskie akcje to sa podciecia poprostu np: od tylu przez noge a wysokie np: przez bark albo ramie to joz rzut ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mnie sie tesh tak wydaje...w karate sie podcina w ogóle nie mogąc chwytać za kimono(przynajmniej na zawodach :wink: )A nie bylo jakiejs definicji, ze przy rzucie to obie nogi odrywają się od ziemi, a przy podcieciu jedna? No i faza lotu jest waznaTrochę dziwny temat... jak rozumiecie pojęcie rzutu, a jak podcięcia?
Napisano Ponad rok temu
mnie sie tesh tak wydaje...w karate sie podcina w ogóle nie mogąc chwytać za kimono(przynajmniej na zawodach :wink: )A nie bylo jakiejs definicji, ze przy rzucie to obie nogi odrywają się od ziemi, a przy podcieciu jedna? No i faza lotu jest waznaTrochę dziwny temat... jak rozumiecie pojęcie rzutu, a jak podcięcia?
eee, zależy w jakim karate, u nas tam można chwycić i niskie rzuty też można robić.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ile dziennie treningów?
- Ponad rok temu
-
Uderzanie czy mocowanie?
- Ponad rok temu
-
Jeśli nie Sumo, to co?
- Ponad rok temu
-
kto rządzi klubami w polsce?
- Ponad rok temu
-
jak mam utwardzac?
- Ponad rok temu
-
wojny czy treningi?
- Ponad rok temu
-
Rozciąganie na maxa - komu to potrzebne?
- Ponad rok temu
-
uderzenia piescia
- Ponad rok temu
-
Jak się kopie w różnych MA?
- Ponad rok temu
-
Czy stopien w jakiejs sztuce walki o czyms swiadczy ?
- Ponad rok temu