Na bosaka na macie czy w butach ?
Napisano Ponad rok temu
[/quote]Przeciez gdyby kazdy cwiczyl w takich nie slizgajacych sie bamboszach, uniknelo by sie wielu kontuzji, mniejsze prawdopodobienstwo zarazenia sie grzybica i innymi znacznie gorszymi chorobami.
[quote]
Na pewno jest w tym sporo racji.
Nie wyobrażam sobie jednak wchodzenia na mate w butach (jakichkolwiek). Może to kwestia przyzwyczajenia. Poza tym lubie chodzić na bosaka. Niezależnie czy po macie czy po parkiecie.
Napisano Ponad rok temu
Zarazem jednak jak sie obserwuje sambistow cwiczacych w butach czy w niektorych klubach niemieckich osoby w specjalnych butkach na mate to czlowiek sie zastanawia czy w dzisiejszych czasach warto na razac palce na kontuzje dla zachowania tradycji.
Cwiczac sama technike mozna cwiczyc i 200 lat i miec palce w calosci w momencie kiedy zaczyna sie cwiczyc sparringi i non stop szarpie sie po macie to nie ma osoby ktora nigdy nie miala powybijanych palcow rak i nog. Nawet jak je sie potem wyleczy to i tak pozostaja juz bardziej wrazliwe na nowe kontuzje i nigdy ich sie tak naprawde do konca nie wyleczy.
A w koncu na ulicy i tak zawsze mamy obuwie a nie walczymy na boso (no chyba zze wyjatkowe sytuacje)
Na macie zbiera sie wszystko jesli ktos ma grzybice wtedy i inne osoby moga ja szybko miec obuwie spelnia zarazem zadanie higieniczne - oczywiscie zaznaczam zze jest to tylko specjalny rodzaj obuwia na mate.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:roll:
Dlaczego o arogancji??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
sam cwiczylem na bosaka przez jakis okres czasu ,jednak w momencie gdy po kazdym praktycznie trenignu bolaly mnie stopy postanowilem zakupic buty zapasnicze.
od czasu zakupu komfort na macie jest duzo wiekszy , nie ma zadnych kontuzji , lepiej mi sie cwiczy - buty maja antyposlizgowa podeszwe , i w ogole jest duzo lepiej niz na bosaka.
wspolcwiczacy nie skarza sie na moje buty - pewnie dlatego ze nie kopiemy sie i tak dalej - cwicze bjj.
mysle ze to bardzo dobrze wydane pieniadze - aha - buty sa firmy adidas akrid.
Napisano Ponad rok temu
Butki zapasnicze sa ponoc cool. Jedyna wada to cena i dostepnosc.
Jak narazie cwicze boso i to chyba sie nie zmieni. Co prawda palce mam wybijane regularnie ale do tego juz przywyklem. Do zdartej skory z wierzchu stopy tez.
Napisano Ponad rok temu
hast - pytasz sie dziwnie jakbys moich trampek nie widzial...
Napisano Ponad rok temu
jup
hast - pytasz sie dziwnie jakbys moich trampek nie widzial...
Moj Drogi,
Buty zapasnicze to dla mnie nie buty. Butem jest dla mnie kozak, pol buty, trepy itd. Obuwie tego typu jak Akrid'y sie do tego nie wlicza.
Wiem ze jestem zakrecony :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczyłem przez 2 lata kyokushina (nie dużo) ale na maksymalnie rozwalonym parkiecie. Ostre krawędzi klepek itp. robiły z moich stóp kaszankę. Więc wiem co to ból stóp. Oczywiście nie wyobrażam sobie stosowanie jakiegokolwiek obuwia w stylach klasycznych jak np. karate, ale w stylach grapplerskich myślę, że jest to niezłe rozwiązanie (oczywiście w obuwiu do tego przeznaczonym). Sam teraz trenuję bjj i lubię tą lekkość gdy mam na sobie tylko gacie i gi. Biorąc jednak pod uwagę łatwość i mnogość możliwości w których może dojść do kontuzji palców - gdybym miał tylko 300 zł na ten cel - pewnie szybko bym się przyzwyczaił/przekonał do treningów w butach.
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Na klepisko z butami! (parkiety, wykładziny itp:)
Proste i logiczne. :roll:
Napisano Ponad rok temu
roll twoj pierwszy post tutaj postawil cie w bardzo korzystnym swietle , niech cie...
w zalozeniu miala to byc jasna i logiczna wypowiedz zapewne?
po pierwsze odgrzales stary temat tylko po to by nic nie wniesc do dyskusji - tak sie zazwyczaj nie robi.
po drugie - to wcale nie jest jasne i logiczne ze na mate idzie sie na bosaka - o ile oczywiscie nie jestem jakis skrzywiony w tych sprawach
nastepnym razem radze zastanowic sie przed wyslaniem listu na forum...
Napisano Ponad rok temu
Na matę bez butów!
Na klepisko z butami! (parkiety, wykładziny itp:)
Proste i logiczne. :roll:
Oszalal ?
Jak ktos ma kase to niech kupuje buty do cwiczen na macie.
Zalety cwiczenia bez butow:
- skrecone palce u stop
- polamane palce u stop
- zdarta skora (ciezko i dlugo sie leczy)
Po to opracowano takie buty aby uniknac takich nieprzyjemnosci.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Boso do wody i do łóżka. No i żeby sobie po plaży pobiegać.
Napisano Ponad rok temu
W butach to na beton.
A tak przy okazji, zna ktoś sklep, gdzie można kupić maty piankowe? Chcę sobie zorganizować własne miejsce do ćwiczenia.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Samoobrona mezczyzn
- Ponad rok temu
-
Czy sztuki walki powinny wychowywać?
- Ponad rok temu
-
Kopniecia