Jaki styl chcialbys trenowac?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rule 8A - "Attack and sweeping technique with a momentary grabbing are
legal. Momentary hooks to the neck and the head are legal, but grabbing
hairs is illegal.
"Momentary" means that you hold your opponent only for a split
second. Holding your opponent for a longer time will not be allowed.
Napisano Ponad rok temu
Czesto ludzie sie pytaja o rozniece miedzy oyama a kykushin, jedna z nich sa przepisy rywalizacji sportowejoto kawalek z najnowszymi zmianami:
Rule 8A - "Attack and sweeping technique with a momentary grabbing are
legal. Momentary hooks to the neck and the head are legal, but grabbing
hairs is illegal.
"Momentary" means that you hold your opponent only for a split
second. Holding your opponent for a longer time will not be allowed.
Ale co to znaczy, ze tylko mozna chwytac "na krotko" - to jest wzgledne. Ciekaw jestem jak to sedziowie mierza.
Ale jest tez wiele innych roznic, inne kata, inne techniki, inne metody treningu? Podobno cwiczyc mozna z bronia, itp.
Napisano Ponad rok temu
momentary to znaczy ze mozesz zaklinczowac i wyprowadzic jedno uderzenie czy kopniecie , jezeli go sciagasz i walisz podwijne hiza to niestety juz nie wolno.
Wracajac do tematu przewodniego , to chyba jednak Shidokan , jest to najblizsze tego co robie obecnie , jak by atk jeszcze 4 runda byla na palki lub noze to bym sie nie zastanawial chwili.
Mariusz moze cos pomyslisz , organizacja by sie wzbogacila o nowych czlonkow
Napisano Ponad rok temu
pasjonat ,
Wracajac do tematu przewodniego , to chyba jednak Shidokan , jest to najblizsze tego co robie obecnie , jak by atk jeszcze 4 runda byla na palki lub noze to bym sie nie zastanawial chwili.
Mariusz moze cos pomyslisz , organizacja by sie wzbogacila o nowych czlonkow
OK, jestem za. System jest chlonny, ciekawe nowatorskie pomysly dobrze sie u nas przyjmuja. Czemu nie?
Runda z nozami..... To jest mysl!
Pozdrowienia,
MR.
Napisano Ponad rok temu
Niektórzy w rękawicach walczą, ale jak chcesz pobiegać to wcale nie potrzebujes shidokanu.
Uuu, dowaliłeś mi. Wobrażasz sobie jak biegam w rękawicach po ulicy wydając dzikie okrzyki ? Ludzie by uciekli. skoczek
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem, czy oglądaliście, ale wczoraj na Discovery trafiłem przypadkiem wieczorem na godzinny program o Karate, m.in. było też coś z Okinawy. Zauważyłem, że dziś jest to o 2:00 w nocy i nazywa się "Droga Wojownika" - polecam na podstawie tego, co widziałem wczoraj.
Pozdrawiam,
pasjonat
(aha, pasjonat1 to też ja..)
Napisano Ponad rok temu
Mnie, że tak powiem organizacja mało interesuję. Aby fajnie było, aby fajnie sie biło i kopało, aby fajni ludzie byli -> a że akurat jest kyokushinopochodny to inna jest sprawa.
Zgoda, i tak większość technik jakie trenuje się od któregoś tam roku treningu to głównie dość proste techniki, kombinacje do walki, i takie tam.
Ale dlaczego organizacja może być ważna? taka jedność organizacyjna jest wg mnie ważna, bo ona kształtuje obraz tego, jak dany styl jest postrzegany przez samych uprawiających ten styl i ludzi spoza. Kiedy obecnie np. są organizowane zawody w Kyokushin (obojętnie, czy w Polsce, czy gdzieś dalej), trzeba się dobrze zastanowić jaka organizacja za tym stoi, zanim na podstawie takiej imprezy człowiek wyrobi sobie zdanie na temat poziomu zawodników Kyoukushin wogóle. Nie wspomnę już o tym, że i wtedy i zasady rozgrywania walk sportowych mogą się różnić, i wymagania na stopnie.
Większość stosunkowo nowych szkół stoi przed szansą na zachowanie właśnie takiej jedności, i szkoły powinny to wykorzystać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia,
MR.
Napisano Ponad rok temu
znowu w ankiecie shidokan na pierwszym miejscu - to wszystko zapisuje się w naszej podświadomości - stawianie go na pierwszym miejscu to przekaz podprogowy - skłania nas do myślenia ,że shidokan jest the beściak
Nie powiem ze nie robimy tutaj malej psychomanipulacji :wink:
Bo jedyna sluszna prawda jest to ze shidokan rulez
Napisano Ponad rok temu
znowu w ankiecie shidokan na pierwszym miejscu - to wszystko zapisuje się w naszej podświadomości - stawianie go na pierwszym miejscu to przekaz podprogowy - skłania nas do myślenia ,że shidokan jest the beściak
Przy wszystkich oddanych głosach w liczbie 22, to i tak nie jest to reprezentatywny wynik. Ankieta ankietą, a i tak przecież wiadomo, że Kyoushin jest the best .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak chesz wiecej sie dowiedziec poszukaj odpowiedzi na forum w starszych postach. PAX mieszy karateki i basta Przejdz sie na trening do innej sekcji np. Oyama, Kyokushin, SHIDOKAN,wez udzial w sparingach sama zrozumiesz o co chodzi......
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jaką bronią potrafimy się posługiwać ?
- Ponad rok temu
-
Jak długo trenujemy nasze ukochane sztuki walki
- Ponad rok temu
-
Style karate które uprawiamy.
- Ponad rok temu
-
Jak robic pokazy karate
- Ponad rok temu
-
Wiwiad z Oyamą...
- Ponad rok temu
-
Samurai Warrior
- Ponad rok temu
-
Aplikacja kata
- Ponad rok temu
-
refleks
- Ponad rok temu
-
dokładność w technikach karate
- Ponad rok temu
-
Czemu trenujecie Karate i jaki styl trenujecie ?
- Ponad rok temu