sztylety naciskowe - push daggers ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I tak mi sie nasunelo jeszcze jedno pytanie. Do czego mozna jeszce (poza walka) urzyc takiego czegos? Ratownictwo moze?
Napisano Ponad rok temu
Niebezpieczna broń... i do tego zabroniona w wielu krajach. W Polsce z tego co wiem nie (?) ale w razie czego wytłumacz się policjantowi że to tylko taki nożyk i cytrynke nim w pracy kroisz. Poza tym jestem zdania, że dobry "klasyczny" nóż pozwala na zastosowanie dużo większej ilości technik niż push-dagger np. głębokie cięcia czy zasłony...
W Polsce jest dozwolony. A wlasnie brak mozliwosci wykonania bloku/zaslony i wspomniany efekt uderzenia tak uzbrojona piescia budza moje watpliwosci a nawet obawy.
Napisano Ponad rok temu
Do czego mozna jeszce (poza walka) urzyc takiego czegos? Ratownictwo moze?
Do ratownictwa to nóż z klingą hawkbill i ostrzem serrated lub part serrated. Np. taki:
Taki nóż najlepiej nadaje się do cięcia pasów bezpieczeństwa czy lin. Push daggers to nadają się tylko do push .
Napisano Ponad rok temu
Ciezko tez nim jest bronic przed drugim nozem , do extremalnej samoobrony na pewno skuteczny , ale .....
Napisano Ponad rok temu
Gdzies na WWW widzialem push daggera, tak uformowanego, ze zapewne umozliwial tez jakies dorzeczne ciecia. Co sadzicie na temat takich wynalazkow?
K_P
Napisano Ponad rok temu
spuud pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak przy okazji to słyszałem że walka takim cudem jest dużo prostsza niż zwykłym nożem, a to z powodu bardziej prawidłowego ułożenia reki przy wyprowadzaniu ciosu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przeciez 90% atakow wyprowadzanych przez niedoswiadczonego w walce nozem faceta skonczy sie zejsciem smiertelnym przeciwnika
Oswieccie niekumatego bo nie kuma
No bo na chlopski rozum:
Przeciez takim pushdagerem nie da rady walczyc.
To znaczy mozesz, ale nie ma ciec z nadgarstka, nie ma szybkiej
zmiany kata nachylenia ostrza, nie ma ciec z roznych stron,
nie ma ciec po kablach. Rozbrajanie tego powinno byc pestka.
Jak ktos probuje zrobic wejscie w nogi komus z puszem, to
teoretycznie moze walnac w czaszke albo ramiona, ale nie ma
uderzenia w plecy z gory.
To znaczy wiem ze nigdy nie probowalem, to moze odpowie ktos kto
sie tym bawil
Napisano Ponad rok temu
Wiem ze jest to troche karkolomne i mocno niestandardowe, ale w razie potrzeby spokojnie da sie tak zlapac, ja nie mam problemu z moim "piesciakiem".
Ktos spyta po co w takim razie nie miec zamiast pusha "normalnego" noza. Ano dlatego, ze jest to staly (niekladany- przez to bezawaryjny) i krotki noz, ktory wszedzie sie zmiesci, nawet w kieszeni od koszuli, ze o spodniach nie wspomne.
Czy ktos zna jakis model p-d ktory da sie uzyc poprzecznie i normalnie "z zalozenia" to znaczy ze takie uzycie jest przewidzine przez producenta ?
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Przeciez 90% atakow wyprowadzanych przez niedoswiadczonego w walce nozem faceta skonczy sie zejsciem smiertelnym przeciwnika
Oswieccie niekumatego bo nie kuma
No bo na chlopski rozum:
Przeciez takim pushdagerem nie da rady walczyc.
To znaczy mozesz, ale nie ma ciec z nadgarstka, nie ma szybkiej
zmiany kata nachylenia ostrza, nie ma ciec z roznych stron,
nie ma ciec po kablach. Rozbrajanie tego powinno byc pestka.
Jak ktos probuje zrobic wejscie w nogi komus z puszem, to
teoretycznie moze walnac w czaszke albo ramiona, ale nie ma
uderzenia w plecy z gory.
To znaczy wiem ze nigdy nie probowalem, to moze odpowie ktos kto
sie tym bawil
Jesli z jakiejs pozycji mozesz piescia walnac to mozesz i puszdagerem. Mozliwosci jest wiele
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nóż na całe życie.
- Ponad rok temu
-
Walka nozem
- Ponad rok temu
-
Bagnet
- Ponad rok temu