sztylety naciskowe - push daggers ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I tak mi sie nasunelo jeszcze jedno pytanie. Do czego mozna jeszce (poza walka) urzyc takiego czegos? Ratownictwo moze?
Napisano Ponad rok temu
Niebezpieczna broń... i do tego zabroniona w wielu krajach. W Polsce z tego co wiem nie (?) ale w razie czego wytłumacz się policjantowi że to tylko taki nożyk i cytrynke nim w pracy kroisz. Poza tym jestem zdania, że dobry "klasyczny" nóż pozwala na zastosowanie dużo większej ilości technik niż push-dagger np. głębokie cięcia czy zasłony...
W Polsce jest dozwolony. A wlasnie brak mozliwosci wykonania bloku/zaslony i wspomniany efekt uderzenia tak uzbrojona piescia budza moje watpliwosci a nawet obawy.
Napisano Ponad rok temu
Do czego mozna jeszce (poza walka) urzyc takiego czegos? Ratownictwo moze?
Do ratownictwa to nóż z klingą hawkbill i ostrzem serrated lub part serrated. Np. taki:

Taki nóż najlepiej nadaje się do cięcia pasów bezpieczeństwa czy lin. Push daggers to nadają się tylko do push

Napisano Ponad rok temu
Ciezko tez nim jest bronic przed drugim nozem , do extremalnej samoobrony na pewno skuteczny , ale .....
Napisano Ponad rok temu
Gdzies na WWW widzialem push daggera, tak uformowanego, ze zapewne umozliwial tez jakies dorzeczne ciecia. Co sadzicie na temat takich wynalazkow?
K_P
Napisano Ponad rok temu

spuud pozdrawia
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Tak przy okazji to słyszałem że walka takim cudem jest dużo prostsza niż zwykłym nożem, a to z powodu bardziej prawidłowego ułożenia reki przy wyprowadzaniu ciosu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przeciez 90% atakow wyprowadzanych przez niedoswiadczonego w walce nozem faceta skonczy sie zejsciem smiertelnym przeciwnika
Oswieccie niekumatego bo nie kuma

No bo na chlopski rozum:
Przeciez takim pushdagerem nie da rady walczyc.
To znaczy mozesz, ale nie ma ciec z nadgarstka, nie ma szybkiej
zmiany kata nachylenia ostrza, nie ma ciec z roznych stron,
nie ma ciec po kablach. Rozbrajanie tego powinno byc pestka.
Jak ktos probuje zrobic wejscie w nogi komus z puszem, to
teoretycznie moze walnac w czaszke albo ramiona, ale nie ma
uderzenia w plecy z gory.
To znaczy wiem ze nigdy nie probowalem, to moze odpowie ktos kto
sie tym bawil
Napisano Ponad rok temu
Wiem ze jest to troche karkolomne i mocno niestandardowe, ale w razie potrzeby spokojnie da sie tak zlapac, ja nie mam problemu z moim "piesciakiem".
Ktos spyta po co w takim razie nie miec zamiast pusha "normalnego" noza. Ano dlatego, ze jest to staly (niekladany- przez to bezawaryjny) i krotki noz, ktory wszedzie sie zmiesci, nawet w kieszeni od koszuli, ze o spodniach nie wspomne.
Czy ktos zna jakis model p-d ktory da sie uzyc poprzecznie i normalnie "z zalozenia" to znaczy ze takie uzycie jest przewidzine przez producenta ?
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Przeciez 90% atakow wyprowadzanych przez niedoswiadczonego w walce nozem faceta skonczy sie zejsciem smiertelnym przeciwnika
Oswieccie niekumatego bo nie kuma
No bo na chlopski rozum:
Przeciez takim pushdagerem nie da rady walczyc.
To znaczy mozesz, ale nie ma ciec z nadgarstka, nie ma szybkiej
zmiany kata nachylenia ostrza, nie ma ciec z roznych stron,
nie ma ciec po kablach. Rozbrajanie tego powinno byc pestka.
Jak ktos probuje zrobic wejscie w nogi komus z puszem, to
teoretycznie moze walnac w czaszke albo ramiona, ale nie ma
uderzenia w plecy z gory.
To znaczy wiem ze nigdy nie probowalem, to moze odpowie ktos kto
sie tym bawil
Jesli z jakiejs pozycji mozesz piescia walnac to mozesz i puszdagerem. Mozliwosci jest wiele
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Nóż na całe życie.
- Ponad rok temu
-
Walka nozem
- Ponad rok temu
-
Bagnet