doskonalenie Taekwon-do
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
We wczesnych latach 70-tych pojawiło się w Taekwon-do pojęcie i technika "fali" (tkd powstało w 1955 r), będącej praktycznym wykorzystaniem znanego ogólnie mechanizmu wzrostu oddziaływania masy ciała dzięki wykorzystaniu jego rozpędu, w jego szczególnym przypadku ruchu opadającego. Powszechne wprowadzenie tego elementu technicznego w światowym Taekwon-do trwało praktycznie do końca lat 80-tych. W chwili obecnej techniki wykonywane z "falą" stanowią główną, najlepiej rozpoznawalną dla postronnego obserwatora różnicę pomiędzy techniką Taekwon-do a taką, która nią nie jest. Podsumowując: nie ma fali, nie ma Taekwon-do. (żródło [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] )
Podejście do walki sportowej również uległo zmianie. Dawniej walka była bardziej otwarta, twardsza, ludzie wychodzili naprzeciwko siebie i po prostu sie lali. Z czasem zaczęto do walki podchodzić bardziej z głową i stosować np. skróty dystansu itp. Z opowieści usłyszanych przeze
mnie wynika że za dawnych czasów (gdy dinozaury chodziły jeszcze po naszej planecie ) ktoś kto dobrze kopał yop chagi mógł tym kopnięciem wygrać walkę. Było tak do czasu jak ktoś nie wymyślił jak to skrócić, a jednym z pierwszych którzy to zaczęli stosować był o ile sie nie mylę Tapilatu. Więc zaczęto wdrażać inne rozwiązania pozwalające na wygrywanie pojedynków.
Ludzie się zmieniają, czasy też się zmieniają, więc dlaczego Taekwondo ma się nie zmieniać i nie dązyć do doskonałości.
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wczoraj ogladałem ksiazke z układami z shotokanu, był tam taki jeden o nazwie heian nidan (o ile sie nie myle).podobienstwo tego układu do naszego whon yo (nie wiem jak to sie pisze )jest bardzo widoczne - przynajmniej kilka pierwszych ruchow , w shotokanie zlozenia rą k maja calkiem inne ale koncowki byly takie same.biorac pod uwage to co stworzyl choi- to na pierwowzory mozna sobie w shotokanie popatrzec [chyba?]
pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
No, ale starczy, bo mi wypracowanie zacelo wychodzic.
Pozdrowka dla wszystkich - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Zapraszam do wznowienia dyskusji.
Napisano Ponad rok temu
no i zastanawiam sie nad jednym, tzn skoro fala jest taka dobra, to dlaczego ma ja itf, gtf, a nie ma wtf ? chodzi mi konkretnie o argumenty jakimi sie kierowano. gizmo, ty sie koniecznie wypowiedz
Napisano Ponad rok temu
A w czasach, gdy ITF wprowadzał falę, to WTFowcy już dawno robili swoje układy po swojemu... zresztą w mojej opinii przydaje się ona głównie do tego, żeby robić układy inaczej niż karate. Ale ja się nie znam.
Gizmo
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
hosinsul
- Ponad rok temu
-
Wasz ulubiony układ formalny :)
- Ponad rok temu
-
Dlaczego trenuje?
- Ponad rok temu
-
Metody szkoleniowe
- Ponad rok temu
-
surikan
- Ponad rok temu
-
Turniej "Vicking Cup"
- Ponad rok temu
-
Mistrz Park Jung Tae
- Ponad rok temu
-
TUL
- Ponad rok temu
-
czy dojdzie do fuzji wszystkich federacji taekwondo?
- Ponad rok temu
-
zzZZzzzZZZzz
- Ponad rok temu