KEFIR - na zdrowie!
Napisano Ponad rok temu
Kefir z Piątnicy
Kefir z OSM Piątnicy występuje w dwóch wersjach - o 2% zawartości tłuszczu oraz w wersji lekkiej ? 0% tłuszczu. Wyróżnia go na tle innych tego typu produktów niezwykle gładka, aksamitna konsystencja. Doskonale smakuje na słodko - z dodatkiem zmiksowanych owoców sezonowych lub na słono ? jako dodatek do dań obiadowych ? szczególnie polecany jako baza do wyśmienitego, wiosennego chłodnika z dodatkiem szczypiorku, świeżego ogórka i rzodkiewki.
Kefir należy do grupy napojów fermentowanych, do której zaliczamy również maślanki, mleko acidofilne i jogurty. Niestety, kefir nie jest tak doceniany jak jego bliski kuzyn ? jogurt ? a szkoda. Kefir to nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy, witaminowo-mineralny koktajl znakomicie gaszący pragnienie, orzeźwiający i jednocześnie sycący.
Kilka słów o Kefirze
Kefir jest jednym z najstarszych na świecie mlecznych napojów fermentowanych. Mieszkańcy Kaukazu od setek lat wytwarzali go domowym sposobem. Współczesny kefir powstaje na najnowocześniejszych liniach technologicznych w trakcie procesu fermentacji, który jest przeprowadzany przy udziale bakterii. Tak powstają substancje nadające produktowi lekko kwaśny smak i właściwości łagodnego musowania. Zawiera on żywe kultury bakterii hamujące rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach oraz ułatwiające przyswajanie laktozy i składników mineralnych, obniżające poziom cholesterolu we krwi, a także stymulujące system immunologiczny.
Bogactwo wartości odżywczych
Kefir stanowi bogatą kompozycję składników budulcowych, w tym białka, witamin i minerałów. Zawiera najlepiej przyswajalny wapń występujący w idealnej proporcji z fosforem, dobrze przyswajalne białko, magnez, fosfor i potas. Magnez w połączeniu z wapniem reguluje ciśnienie krwi. Z kolei wapń obniża poziom cholesterolu we krwi (ogranicza jego wchłanianie z pożywienia), dlatego właśnie dieta bogata w kefir i produkty mleczarskie zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i chroni przed chorobami układu krążenia: miażdżycą, udarem, zawałem.
Niektóre bakterie obecne w mlecznych napojach fermentowanych (Bifidobacterium) aktywują system immunologiczny i stymulują komórki układu odpornościowego. W wyniku tego pojawiają się przeciwciała, które dezaktywują lub wręcz niszczą obce komórki, takie jak bakterie chorobotwórcze.
Zamiast mleka ? Kefir
Kefir zawiera mniejszą niż mleko ilość laktozy. Dzięki temu osoby cierpiące na nietolerancję laktozy mogą bezpiecznie go spożywać. W porównaniu z mlekiem napoje fermentowane zawierają więcej witamin, zwłaszcza z grupy B oraz witaminy K. Witaminy te są syntetyzowane przez obecną w napojach mikroflorę. Dzięki obecności witamin B6, B12, kwasu foliowego aminokwasy siarkowe przekształcane są w wątrobie w glutation ? peptyd który wspomaga organizm (zwłaszcza mózg) w neutralizacji szkodliwych metabolitów.
Dla zdrowia konsumenta równie istotne jak podstawowe składniki mleka: białka, witaminy czy biopierwiastki są bakterie fermentacji mlekowej obecne w napojach fermentowanych.
Dlaczego warto sięgać po Kefir?
Kefir stanowi cenne uzupełnienie naszej codziennej diety. Przy jego zakupie powinniśmy jednak uważać, aby zawierał żywe kultury bakterii - ponieważ tylko taki produkt korzystnie oddziałuje na stan naszego zdrowia. To właśnie obecność niezwykle pożytecznych, żywych kultur bakteryjnych powoduje uniesienie wieczka - jest to jak najbardziej prawidłowy objaw świadczący o naturalnych procesach zachodzących w kefirze. Mamy wówczas pewność, że taki ?żywy? kefir wpłynie dobroczynnie na stan naszego zdrowia.
Jak często należy spożywać kefir?
Im częściej spożywamy kefir, tym lepiej, niezależnie od wieku, płci zwłaszcza przy małej aktywności fizycznej. Mleczne napoje fermentowane powinny być konsumowane codziennie ? najlepiej zamiast drugiego śniadania lub kolacji. Można na bazie kefiru sporządzać wyśmienite koktajle z dodatkiem bogatych w witaminy i błonnik owoców, także mrożonych. Do przygotowywania sosów i dipów polecamy mieszanie majonezu z kefirem ? są równie smaczne a mniej kaloryczne i zdrowsze. W upalne dni natomiast na bazie kefiru z dodatkiem warzyw lub owoców można przygotować chłodnik o dowolnym smaku. Napoje mleczne dostarczają wszystkich składników odżywczych w lekkostrawnej postaci, są również źródłem biologicznie aktywnych związków o wszechstronnym działaniu prozdrowotnym, wynikającym m.in. z regulacji funkcjonowania przewodu pokarmowego.
OSM Piątnica
dr inż. Milena Stachelska
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Kefiry/Maślanki |
Kuchnia |
|
|
||
Kefiry, Jogurty itp. |
Dieta |
|
|
||
jogurty i kefiry - a dieta na mase |
Dieta |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Leucyna - Superman wśród aminokwasów
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Moc tkwiąca w białku
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Piramida suplementacji kulturystycznej
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Co nauka mówi o HMB?
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Powrót do podstaw - najskuteczniejsze suplementy
EXPERTO - Ponad rok temu
-
BCAA - Leucyna, a redukowanie apetytu
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Tlenek azotu, czyli wszystko o tym, jak dostarczyć więcej tlenu i składników
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Strategia ładowania kreatyną
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Najnowsze badania naukowe na temat białka serwatkowego: utrata wagi, białka wiążące miostatynę i rec
EXPERTO - Ponad rok temu
-
AMINOKWASY
EXPERTO - Ponad rok temu