Miecz w Chen
Napisano Ponad rok temu
Dacheng czy to prawda ze chcesz opuscic forum?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czesc Ukyo!
Spoko - jak na niewyspanego, to post bardzo skladny :wink: Ja jak jestem niewyspany, to nawet nie probuje pisac :wink:
A teraz co do miecza...
200 pln, to jak na nasz kraj jest srednio - duzo. Czasem wolaja drozej (po 300), a czasem mozna i po 90 pln nabyc, ale raczej po znajomosci :wink:
Problem w tym, co za to kupujesz. Niestety bron sprowadzana z Chin jest po prostu niemozebnym gownem - tanie, cienkie blaszki, skrecone jakim rdzewiejacym kolkiem udajacym srubke, o wadze piorka
Gdyby to kosztowalo 5 zlotych (a pewnie tyle w Chinach hurtownik placi) to byloby oki, ale...
Wiec po prawdzie to na przyzwoity miecz nie masz co liczyc, chyba, ze ktos ci to po znajomosci i z jakiegos sprawdzonego zrodla sprowadza. Ale szczerze mowiac nawet w Niemczech i Szwajcarii daje sie kupic jedynie ten sam chinski szmelc. Ewentualnie tajwanski - zazwyczaj sa one ciezkie i wygladaja solidniej, ale miedzy Bogiem a prawda jakosc jest podobna.
Tak wiec nie spiesz sie, rozejrzyj sie, jakie ludzie maja, popatrz, jakim sie lepiej cwiczy. No i moze Dacheng sie wypowie, jaki miecz jest do Chenu potrzebny wlasciwie (lzejszy, ciezszy). A jakbys byl w okolicach Wawy, to zapraszam, pokaze Ci swoj - co prawda juz nim nie cwicze, ale mam wyjatkowo uwazam przyzwoity (nie sprzedam, bo mam sentyment, poza tym ladnie na scienie wyglada :wink: ).
Pozdrawiam
K.
Napisano Ponad rok temu
No wiec gdy cwiczylem Chen w Pekinie, wszystko koncentrowalo sie na pustych rekach. W zasadzie tylko Feng Zhiqiang troche wiecej uwagi poswiecal mieczowi i szabli, ale malo kto cwiczyl z w miare porzadnym sprzetem. Zapewne glownie z powodow finansowych. Ale rezultat byl taki, ze cwiczono albo z drewnianymi atrapami, albo skladanymi mieczami "teleskopowymi", albo kawalkiem preta z jednej stony owinietego kabelkiem, a na reszcie dlugosci rozklepanego, albo wrecz z kawalkiem wlasnie urwanego patyka. Ja sam cwiczylem drewniana atrapa, za 6 yuanow (1 dolar wg. owczesnego kursu bazarowego).
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pomimo, iż temat jest teoretycznie zamknięty postanowiłem dodać ociupinkę od siebie...
Miecz najlepiej dobrać do siebie szczególnie względem długości (trzymając przy sobie, w pozycji wyprostowanej, ostrzem do góry... jeśli koniec ostrza dotyka naszego ucha, powinno być O.K. ). Wagowo, 'sprzęt' dostępny na rynku polskim jest podobny ale do treningu wystarcza... Warto zwrócić uwagę na pompon... jego długość i "obfitość" oraz ciężar... może on sporo naprzeszkadzać nam w ćwiczeniach, zwłaszcza szybsze akcje :-) ..
Zdejmować go nie polecam, początkowo bardzo wpienia ale później idzie się przyzwyczaić nie smagając niepotrzebnie swojego ciała....
PZD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zasadniczo pompon pełni funkcję dezorientacyjną, odwraca uwagę przeciwnika od ostrza...
dlatego też jest w dość jaskrawych kolorach oraz przy dość szybkich ruchach Jian, wytwarza szum... Druga rzecz to chyba walory dekoracyjne...( tak podejrzewam)... Chińczycy lubują się w "pomponiarstwie" od wieków... obwieszają nimi lampiony i inne rzeczy. Być może ten wpływ przeszedł również na miecz... Choć dwuręczne wersje Jian pompona nie posiadają.. Ale warto przyjrzeć się innym broniom chińskim...chociazby szabla Dao posiada jedno lub dwu-kolorowe "chorągiewki", włócznia czy haki tygrysie..
Halabarda wyposażana była w stalowe pierścienie na ostrzu ....To wszystko raczej służy do odwrócenia uwagi... A w przypadku pompona przy mieczu może on być dłuzszy lub krótszy ( nawet długości samego miecza ) zależnie od zapotrzebowania stylu.. Jedno jest pewne - Przeszkadza jak jasna cholera :-)
PZD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to jeszcze w kwestii pompona. Po jaka cholere to jest i skad sie to wzielo???
Niewykluczone, ze byl to element stroju dworskiego. Jezeli tak, to po prostu musieli go nosic i byloby to odpowiedzia na pytanie dlaczego z nim cwiczono. Tak czy inaczej pompon jest dobrym wyznacznikiem opanowania tej broni. Gdy cwiczy ktos dobry, zawsze spada tam gdzie trzeba :-)
Napisano Ponad rok temu
Poza tym ćwiczenia z pomponem oraz bez to jak by porównać dzień i noc..
Z pomponem strasznie trudne na początku...owija się wokół nadgarstka, smaga ciało... i ogólnie strasznie może zdołować.. ale później jest coraz lepiej i rzeczywiście panując nad ostrzem zaczynamy panowac również nad pomponem... a przy okazji przypomniałem cos sobie ... Pompon był pomocny przy wyrzucaniu miecza w kierunku napastnika... trzymając za koniec zwiększał się promień rażenia...:-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PZD
Napisano Ponad rok temu
Czy ktos moglby mi pomoc w zakesie doboru miecza na Tai Cih Chen? Tzn. bede musial nabyc sprzet w przeciagu miesiaca, slyszalem ze sa rozne rodzaje tzn. ciezsze i lzejsze do zawodow itp..., ten ktory mam okazje nabyc to za okolo 200 pln, to drogo czy tanio? Ogolnie, bedzie to poczatek mojego treningu z bronia, czy w zwiazku z tym jest sens kupowac miecz wysokiej klasy, jesli tak to skad? Troche chaotyczny post ale malo spalem, sorry.j
Witam,
pytasz sie o dobor miecza- to zalezy do czego go potrzebujesz. Do treningu i zawodow uzywa sie lzejszych, ale to sprawa indywidualna i oczywiscie ceny danego miecza. Nie wiem jakie macie w Polsce sklepy z wyposazeniem wiec podam ci adres sklepu w Niemczech. Wystarczy kliknac po lewej stronie (jak wejdziesz na ta strone) na
"Mettalwaffen" i pokarza ci sie oferty z mieczami. Ta firma robi rowniez wysylki do Polski, wiec porownaj sobie ceny te ktore u was obowiazuja i byc moze znajdziesz cos dla siebie.
Pozdrawiam i podaje na koniec adres:
www.asiasports.de
Napisano Ponad rok temu
Nie ma możliwości powiększenia fotki danego produktu, a w takiej postaci jak są zamieszczonie za wiele nie widać. Jak by się bliżej poprzyglądać zobaczyć by można jakość wykonania i czy przy "finalnym poskładaniu" użyto nakrętki na końcu czy nie.. a to jest w sumie ważne.. Miałem taką "kaszankę" co przy mocniejszych ewolucjach przekręcała się garda i końcówka rękojęści, która jest pusta a ma właściwie służyć do wywarzenia miecza..
Nie pomagało nawet silne skrecenie całej konstrukcji.. istna lipa dobra na scianę w celach dekoracyjnych.. Także przy zakupie sprzętu starajcie się zwracać na to uwagę żeby oszczędzić sobie później niepotrzebnych nerwów i docinek innych na temat Waszego wyposażenia.
PZD.
Napisano Ponad rok temu
K.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
7 następnych tematów
-
TKM
- Ponad rok temu
-
YMAA
- Ponad rok temu