nazwa AIKIDO
Napisano Ponad rok temu
czytne sobie dzis moze cos znajde
pozdrawiam kubus102
Napisano Ponad rok temu
Może chodzi o to:
W latach 20 najczęściej używanymi terminami były "Ueshiba-ryu jujutsu", "aikijujutsu", "Daito-ryu Aikibujutsu", "Asahi-ryu jujutsu" i "aiki budo" - w zależności od sytuacji. W latach 1930-1942 używano nazwy "aikid budo". Dokładnie ukształtowało się to w roku 1942 - środek II wojny światowej. W tym czasie w Japonii istniała organizacja Dai Nihon Butokukai - zrzeszająca różne sztuki walki. Był to też okres, w którym próbowano ustystematyzować nazewnictwo nowych sztuk walki. W nazwie aiki budo przeszkadzało "budo" (wojenna sztuka itp). Postanowiono pozbyć sie tej części nazwy a dokładnie samego "bu". I tak powstał termin Aikido. Dokładnie zadecydowało o tym Butokukai podczas obrad w Kyoto. W skład Butokukai wchodził także Minoru Hirai - kierownik Morihei's Kobukan Dojo. Kiedy obradowało Butokukai, Ueshiba leczył sie z choroby jelit w Iwama (prefektura Ibaragi) tak więc nie miał bezpośredniego wpływu na końcową nazwę swojej sztuki walki. Zamiast niego zrobiło to kilku biurokratów.
Pozdrawiam
Wygrałem??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gratuluje Kenny za zrozumienie pytania :wink:
Napisano Ponad rok temu
przyslij mi na priva info o sobie (adres, tel - nie martw sie, nie opublikuje na forum, wiesz jak jest, cwiczenie sztuk walki zaczyna sie i konczy na respektowaniu etykiety )
Wysle ci nagrode wkrotce.
KENNY WYGRAL PIERWSZY KONKURS W DZIALE AIKIDO!!!
serdeczne gratulacje!
dodam tylko, ze Minoru Hirai jak z poczatku zasiadal w Dai Nihon Butokukai reprezentujac aikido mial 2 dana, ale jak sie Dziadek zorientowal ze przedstawiciele innych SW maja 5-6 dany, to natychmiast nadal mu 5 dana . To swiadczy jaka wartosc stanowily dla Zalozyciela stopnie w aikido :wink:
Napisano Ponad rok temu
Pochwal sie jeszcze tylko nagroda
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mozna sobie o tym poczytać na stronie:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mnie zastanawia skąd Szczepan bierze takie informacje. Mam w domu kilka książek i wszystkie podają że to Ueshiba zadecydował o nazwie.
Podobnie jest napisane na większości stron o aikido.
Pozdrawiam
Adam
P.S. Szczepan mam nadzieję, że doszła wiadomość z danymi na priv...
Napisano Ponad rok temu
cieszysz sie?
Napisano Ponad rok temu
Mnie zastanawia skąd Szczepan bierze takie informacje. Mam w domu kilka książek i wszystkie podają że to Ueshiba zadecydował o nazwie.
Podobnie jest napisane na większości stron o aikido.
Jak to skąd. To marketing i spuścizna japońskiej skłonności do mitologizacji wszystkiego. A jest to ogólnie rozpowszechniane, ponieważ po pierwsze, to lepiej wygląda niż szara rzeczywistość (te dorabianie filozofii, mistyczne uniesienia itd.
Po drugie cieżko doszukać się autentycznych historii, pośród tej wszechobecnej dezinformacji (to tłumaczenie się, dlaczego na mojej stronie też znalazły się tylko "legendarne" fragmenty)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Z tym ze tam oni to rozumieja, i nikt tych barwnych historii nie traktuje powaznie - takie nie pisane reguly gry. Jak dochodzi do zderzenia kulturowego, to nagle powstaje mnostwo nieporozumien, bo ludzie z cywilizacji zachodzniej biora te historie komplenie na powaznie...
co nie jest oczywiscie zadnym wytlumaczeniem dla ciebie Grey'u....
Napisano Ponad rok temu
mialem duzo zajec przez ostatnie dwa tyg tak ze teraz trzeba bedzie nadrabiac czytanie zaleglych 2000 postow przestraszony
Heyka Kenny!
Kaseta dla ciebie nagrana (w NTSC, mam nadzieje ze bedziesz mial gdzie przegrac na jakis system bardziej ludzki...)a na niej summercamp (1994 r)z wszystkimi shihanami z mitycznej Ameryki! i nie tylko z Ameryki Bedziesz mial okazje popatrzec jak oni tluka mego obecnego instruktora Claude'a heheh....
Wysle jeszcze w tym tyg, zwykle idzie 2-3 tyg do Polski. ....cierpliwosci...
Napisano Ponad rok temu
Wielkie dzięki
Pozdrawiam
Adam
P.S. już zacząłem szukać video, które obsługuje NTSC.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzisiaj listonosz przyniósł kasetę. Właśnie dałem do przegrania na PAL.
Szczepan, jeszcze raz wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Adam
Napisano Ponad rok temu
Witam
Szczepan, jeszcze raz wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Adam
Ciesze sie ze dotarla bez problemu. Zwykle z ta firma nie mam problemow, ale wiesz jak to jest, w koncu to pare tys km.
nie masz za co dziekowac, wygrales to jako nagrode uczciwie!
mam nadzieje ze napiszesz wlasne wrazenia po obejrzeniu?
Napisano Ponad rok temu
Witam
jesli sie moge wtracic, to najlepiej zripuj do divx i wrzuc na jakiegos [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i udostepnij nam!!!
prosim...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
AIKIDO - strata czasu ?
- Ponad rok temu
-
Hoffman vs. Wysocki
- Ponad rok temu
-
http://puaikido.top.pl - zdjęta z sieci
- Ponad rok temu
-
Steven Seagal handluje olejkami?
- Ponad rok temu
-
17 lecie aikido w Lublinie
- Ponad rok temu
-
Saito sensei
- Ponad rok temu
-
Sensei Kobayashi w Polsce.
- Ponad rok temu
-
czy wazne jest da ciebie posiadanie stopnia?
- Ponad rok temu
-
Seminarium Aikido w Olsztynie 15 - 17 lutego 2002
- Ponad rok temu
-
Jacek Wysocki 6 dan (shihan?)
- Ponad rok temu