JUDO vs. ZAPASY
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Robot,trudno się domyślić o co ci biega. 8O
pewnie szuka pracy w archiwum
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
fajnie byloby gdyby jakis judoka potwierdzil lub obalil ta teze.
Napisano Ponad rok temu
Wiele technik w sposób mimowolny korzysta z gi i jak nie ma szmaty to nie wiadomo za co złapać. Oczywiście wszystko można przystosować ale ja np. naprawde byłem przyzwyczajony do chwytu za judogę i jak nie miałem za co złapać to stosowałem takie najprostsze techniki jakie mogłem czyli wejście w nogi i o-goshi.
Wiem ze lepsi judocy radzą sobie w takich pojedynkach,
ale bywa też tak że niektórzy sobie nie radzą :-) (zwłaszcza grupa uchi-matowców)
Poza tym jest problem parteru.
Na zawodach jest to zupełnie marginalny element.
Ja jestes w sytuacji zagrożonej to wchodzisz w żółwia i sędzia przerywa walkę.
Jak nie możesz wejść w żółwia to i tak byś przegrał ...
:twisted:
Nie miałem sytuacji na zawodach aby ktoś wyszedł z mojego trzymania i odwrotnie
(chociaż nie, parę razy wyszedłem, ale tylko dlatego, że kolesie byli słabi fizycznie).
Na takiej zasadzie funkcjonuje parter w judo.
Dlatego potem miałem taka zaskoczkę jak powalczyłem sobie z BJJ-owcami i zapaśnikami ... Ja w żółwia, a tutaj nie ma sędziego ... 8)
Oczywiście stało się to dlatego bo traktowałem ne-waza (parter) jako odpoczynek przed stójkę i ewentualnie fizolską szarpaninę. Na początku jak jeszcze słuchałem trenera to umiejętności dosyć wyraźnie w ne-waza podniosłem.
Napisano Ponad rok temu
Robert-zalezy czy w gi czy bez niego. Judoka bez gi z zapasnikiem- raczej ciezko. Widzialem jak bardzo dobry judoka (mistrz olimpijski) cwiczyl z bardzo dobrym zapasnikiem bez gi i nie bylo tak rozowo- dla judoki.
Mistrz olimpijski???
Nastek???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do zolwia czyli "dawania dupy" to i zapasnik i judoka bedzie robil to samo. jego celem jest sie NIE znalezc na plecach - w bjj/sw odwrotnie.
jesli chodzi o mma ... wiadomo, ze kazdy uczy sie wlasnie zapasow i te techniki sa najbardziej cenione... ale ... karo parysian jest swietnym przykladem judoki, ktory umiejetnie zaadaptowal judo do mma. a fedor? on tez przystosowal swoj styl walki wyniesiony z chwytow w ubraniu do mma i jest nieslychanie skuteczny.
rozmawialem kiedys z jednym dosc dobrym judoka ze srodowiska wspomnianego wczesniej mistrza olimpijskiego, ktory ma juz doswiadczenie w mma. spytalem sie jak judo mu pomaga w mma. odpowiedzial, ze oprocz fizycznnej strony to niewiele. uczy sie zapasow ... ale ... powiedzial bardzo ciekawa rzecz. judo nauczylo go walczyc wyprotowanemu. poniewaz lubi uderzac, bardzo mu to pasuje. zapsnicy maja tendencje do "opadania" ... ciekawe.
osobiscie mysle, ze im wiecej sie wymiesza tym lepiej mozna dobrac technike pod siebie. bez sensu jest zamykanie sie w jednej grupie technik...
nie rozumiem tez czemu wielu grapplerow podczas walki w gi stara sie stosowac techniki zapasnicze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale ktoś starocie odkopuje ... topik w 2002 chyba rozpoczęty
widzisz stary! 4 lata goscie rozprawiaja..czym sa 4 lata w obliczu wiecznosci
Napisano Ponad rok temu
... powiedzial bardzo ciekawa rzecz. judo nauczylo go walczyc wyprotowanemu. poniewaz lubi uderzac, bardzo mu to pasuje. zapsnicy maja tendencje do "opadania" ... ciekawe.
Święte słowa.
Widziałem na własne oczy walki uliczne, w których zapaśnicy byli nokautowani ze względu na zbyt niską postawę. Jakieś idiotyczne cepy z góry i podbródkowe plusy kolana.
Typowe MMA w wiejskim wykonaniu. No i zapasiory padali.
Nie zawsze co prawda, bo było takich dwóch dobrych zapasiorów którzy lali całą okolicę a potem to juz nawet i Górny Śląsk :-)
To Nastek miał problemy z zapaśnikiem ...
Wtedy powinien wyciągnąć jakieś wnioski ...
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
co to ma być???
rodzaj spamerki???
Napisano Ponad rok temu
hehe- dopiero teraz na date spojrzalem, a sie wlasnie zaczalem zastanawiac co Robertowi sie nagle na filozofowanie zebralo
Niestety nie "Robercik" ma teraz zarąb w pracy i niestety nie ma czasu na ważne rzeczy (treningi) a co dopiero na pierdoły (forum)...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zwyciestwo! IRC - Hast, Popey, Boruta vs Ja :)
- Ponad rok temu
-
Prosze o telefon od panow od BJJ w Krak.
- Ponad rok temu
-
Takedowns - czyli sprowadzenia na ziemie
- Ponad rok temu
-
Co sądzicie o Judo ???
- Ponad rok temu
-
Techniki
- Ponad rok temu
-
Judo i ulica...