Prawda, niestety kurna prawda. Zwłaszcza gdy mieszkasz w małym miasteczku często znajdzie się dupek, który chce cię sprawdzić: sprawdzi, dostanie po pysku i masz opinię bandyty...Egh, ta odpowiedzialność
![:D](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/biggrin.png)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie nie i jeszcze raz nie, na potwierdznie swojej racji podaję przykład:
zamieniłem czarny pas (2 dan aikido) na biały bjj.
Napisano Ponad rok temu
nie nie i jeszcze raz nie, na potwierdznie swojej racji podaję przykład:
zamieniłem czarny pas (2 dan aikido) na biały bjj.
To co ja (totalny lamer w tej dziedzinie) zaobserwowałem w naszej sekcji to to np. że:
1. ludzie nie przywiązują uwagi do kończenia techniki w sytuacji, gdy cos nie wyjdzie - "Oj, czekaj, nie tak, jeszcze raz, oj kurcze, oj dobra...". W zaprzyjaźnionym klubie jiu-jitsu zwraca się szczególną uwagę właśnie na kończenie techniki.
2. nie przewiduje się za bardzo sytuacji oporującego uke. uke często "taśmowo" lecą jeden za drugim, a tori nabiera przekonania, że w sposób nieprzeciętny rozwinął technikę (KI może)
Innych też proszę o komentarz.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Każdy tak mówi, dopóki nie otrzyma stopnia dan! Czasem osoby ledwo zdadzą na stopień 1 dan, a już w przerwie kupują czarny pas, żeby na następnym treningu go ubrać.moim zdaniem stopień o niczym nie świadczy...
Napisano Ponad rok temu
nie byłżeby to efekt trzymania ludzi "na białym" przez tyle lat?Każdy tak mówi, dopóki nie otrzyma stopnia dan! Czasem osoby ledwo zdadzą na stopień 1 dan, a już w przerwie kupują czarny pas, żeby na następnym treningu go ubrać.moim zdaniem stopień o niczym nie świadczy...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Każdy tak mówi, dopóki nie otrzyma stopnia dan! Czasem osoby ledwo zdadzą na stopień 1 dan, a już w przerwie kupują czarny pas, żeby na następnym treningu go ubrać.
Parę lat temu była taka sytuacja na stażu z Kanetsuką w Szklarskiej Porębie. Gościu zdał egzamin, a na następnym treningu miał ubrany czarny pas. Kanetsuka szybko się zorientował i wygłosił na ten temat cały wykład. Motto było takie, że wypada poczekać do otrzymania certyfikatu, ponieważ egzaminator przeprowadza egzaminy ale to Doshu nadaje stopnie. Gościu, który sprowokował tę sytuację nie ćwiczy już aikido, ponieważ stwierdził, że nikt nie będzie mu zwracał uwagi i mówił, co ma robić. Nawet jeśli to osobą jest Kanetsuka, który wcześniej go egzaminował.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wystarczy spojrzeć na boks czy zapasy. Byłoby normalnie.Taa.. a pomyślcie jak by to wszystko wygladało gdyby wogole nie bylo stopni :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie do końca... Tam zamiast czarnego pasa są tytuły: mistrz polski, swiata itp. A to jest taki substytut stopni....Wystarczy spojrzeć na boks czy zapasy. Byłoby normalnie.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu