Skocz do zawartości


Zdjęcie

AMINOKWASY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 5
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

AMINOKWASY

Angielska nazwa białek - proteins, pochodzi od greckiego słowa - protos, co oznacza "pierwszy".
Nazwa trafnie oddaje znaczenie białek, gdyż ze wszystkich związków chemicznych one właśnie zajmują pierwsze miejsce, pod względem różnorodności funkcji, jakie spełniają. Proteiny są "substancją życia" - to główny składnik wszystkich żywych organizmów, element budulcowy skóry, mięśni, nerwów, krwi, niezliczonej ilości enzymów, przeciwciał i hormonów.
Wiedza wielu kulturystów na ten temat jest często bardzo uboga, a przecież od niej tak wiele zależy... aminokwasy są elementami budowlanymi białek i tkanek mięśniowych. Wszystkie rodzaje procesów fizjologicznych związanych ze sportem - energia, regeneracja, nabieranie siły i mięsni oraz utrata tłuszczu, jak również funkcje nastroju i mózgu - są nieodłącznie i blisko związane z aminokwasami. Trudno się dziwić, że aminokwasy stały się głównym czynnikiem w suplementacji diety sportowców, w szczególności kulturystów.

AMINOKWASY - INFOMACJE OGÓLNE

UNIVERSAL 23 AMINOS

23 różnych aminokwasów to cząsteczki będące elementami budującymi białka. Zgodnie z ogólnie przyjętą klasyfikacją 9 z nich jest określane jako aminokwasy niezbędne (IAA, czasami nazywane też esencjonalnymi), co oznacza, że konieczne jest dostarczenie ich w pożywieniu lub dodatkach; pozostałe aminokwasy, które dawniej klasyfikowano po prostu jako zbędne, obecnie są bardziej dokładniej nazywane "zbytecznymi" aminokwasami (DAA) lub warunkowo zbytecznymi, stosowanie do zdolności ciała do ich syntezy z innych aminokwasów. Być może nie poświęcamy temu nawet odrobiny naszej uwagi zatapiając zęby w piersi kurczaka, ale zawartość i równowaga aminokwasów, w szczególności proporcje IAA do DAA, są tym, co determinuje ich wartość dla budowy ciała i zdrowia posiłków lub odżywek białkowych. Ale liczą się też inne rzeczy.

Oprócz wpływu ze strony węglowodanów, tłuszczy oraz związanych z nimi kalorii, jakość białka jest związana jest związana z ilością określonych aminokwasów z kategorii IAA i DAA (np. ilość glutaminy lub rozgałęzionych aminokwasów (BCAA) - leucyny, izoleucyny i waliny). Ilość IAA jest z reguły istotniejsza, jednak DAA są także ważne, ponieważ są syntetyzowane zbyt wolno, aby przyczyniać się do maksymalnego wzrostu. Nawet jeżeli źródło ma doskonały profil aminokwasów dla danej osoby i jej stylu życia, są jeszcze inne czynniki, które należy wziąć pod uwagę, mianowicie to, w jakim stopniu dane aminokwasy są faktycznie dostarczane do tkanek w momencie, gdy są potrzebne. To z kolei dotyczy problemu trawienia, wchłaniania, rzeczywistej biodostępności oraz potencjalnej wartości odżywki.

CZYM JEST BIODOSTĘPNOŚĆ?

SCI FIT BCAA INFUSION / SCI FIT GLUTAMINE AKG 1000

Jedzenie pokarmów o odpowiedniej jakości jest najbardziej powszechnym sposobem dostarczania aminokwasów w diecie, szczególności w postaci pokarmów z wysoką zawartością protein, takich jak chude mięso i produkty mleczne niskotłuszczowe. Nawet niektóre warzywa i rośliny strączkowe mogą oferować wysokie poziomy większości aminokwasów. Dla sportowców traktujących sport poważnie i osób, które prowadzą szybki tryb życia, proszki białkowe i wolne aminokwasy w czystej formie zapewniają wygodny i skuteczny sposób zaspokajania potrzeb dietetycznych.

Dlaczego luzie płacą stosunkowa duże sumy za kilka gramów czystego proszku? Ze względu na biodostepność.
Biodostępność mierzy stopień, w jakim podana substancja osiąga miejsce swojego działania lub wykorzystania w ciele. Biodostepność jest zatem miara skuteczności dostarczania - ile określonej substancji jest faktycznie wykorzystane zgodnie z jej celem.
Można sobie wyobrazić dwie diety składające się z takiej samej ilości określonych aminokwasów (taki sam profil aminokwasowy), ale mające znacząco różne poziomy wchłaniania. Na biodostępność wpływa szereg czynników (patrz > Czynniki wpływające na biodostepność).
Najpewniejszym sposobem dostarczania aminokwasów jest podawanie określonych aminokwasów bez dodatków. Najbardziej biodostęnym źródłem jest podawany doustnie proszek w wolnej formie.
Pojedynczy (niezwiązany) aminokwas może zwiększyć swój poziom w krążeniu w ciągu 15 minut, co sprawia, że staje się dostępny dla metabolizmu w miejscu, gdzie jest potrzebny. Z tego wynika zalecenie aby stosować BCAA przed, w czasie lub po treningu, żeby, po pierwsze zapobiegać zmęczeniu ciała i umysłu, po drugie, oszczędzać źródło energii i zapobiegać katabolizmowi białek mięśniowych i, po trzecie, aby przyspieszać odzyskiwanie sił.

ZASTOSOWANIE W KULTURYSTYCE

SCI FIT WHEY AMINO / UNIVERSAL AMINO 1900 / AMINO 3001

Tkanki mięśniowe będą rosły, jeżeli spełnionych zostaje szereg czynników, m.in. ćwiczenia, hormony (hormon wzrostu, insulina, testosteron i tyreotropina) oraz substancje odżywcze. Dietetyka zrobiła tak duże postępy, że sportowcy, którzy przyjmują wolne formy aminokwasów, mogą otrzymać IAA z wysoką zawartością BCAA trafiające bezpośrednio i skutecznie do mięśni.
Kluczem jest tzw. "okno anaboliczne", które ma miejsce bezpośrednio po ćwiczeniach, gdy mięśnie są szczególnie chłonne na składniki pokarmowe i przepływ krwi w ćwiczonych mięśniach jest nadal wysoki. Rozwiązaniem mającym na celu uzyskanie maksymalnej regeneracji i wzrostu w takim przypadku jest zjedzenie posiłku w którego składzie będzie białko oraz łatwo przyswajalne węglowodany proste.
Jednak nie jest to nowoczesny, zaawansowany sposób. Może się zdarzyć, że ktoś, kto ciężko ćwiczył, nie będzie miał ochoty na jedzenie, nawet jeżeli dostępny będzie lekki i pożywny posiłek. Co ważniejsze, posiłek z wysoką zawartością białek nie dostarczy wysokiego poziomu aminokwasów do krwiobiegu wcześniej, niż za kilka godzin od jego zjedzenia, w szczególności jeżeli przepływ krwi do układu trawiennego został spowolniony ciężkimi ćwiczeniami. Wniosek: nawet jeżeli jesz odpowiednie pokarmy zaraz po posiłku, składniki odżywcze dotrą do mięśni zbyt późno, aby można było skorzystać z tego "okna anabolicznego".
Najlepszym rozwiązaniem będą zatem kapsułki BCAA lub wolne aminokwasy w formie proszku oraz gotowe napoje zawierające hydrolizowane (wstępnie strawione) białka.
Wartością wolnych aminokwasów jest przede wszystkim to, że nie wymagają trawienia. Termin "wolne" oznacza dokładnie, że są one pozbawione wiązań chemicznych z innymi cząsteczkami i tym samym poruszają się szybciej przez żołądek i do jelita cienkiego, gdzie są szybko wchłaniane do krwiobiegu.
Po wchłonięciu aminokwasy są przetwarzane przez wątrobę. Gdy, na przykład, jemy stek, tylko niewielka ilość aminokwasów unika działania metabolicznego wątroby. Jednak wątroba jest w stanie przetworzyć tylko niewielką ilość jednocześnie, a przyjęcie 3 - 4 gram szybko wchłanianych aminokwasów przekracza możliwości wątroby, co powoduje, że aminokwasy są kierowane do tkanek, które ich potrzebują, takich jak mięśnie, które w przypadku kulturystów dochodzą do siebie po treningu. Na tym zatem polega koncepcja "nakierowanych aminokwasów".
Mimo, że teoria wydaje się być przekonująca, czy to faktycznie działa?
Jeszcze w roku 1990 bułgarski zespół kulturystów rozpoczął testy mające na celu określenie, czy wolne aminokwasy stanowiły wzmocnienie dla wzrostu mięśni. Wyniki tych badań były tak pozytywne, że testy te zostały częściowo powtórzone w Ośrodku Szkoleń Olimpijskich Colorado Springs. Od tego czasu czołowi kulturyści i trójboiści na całym świecie, w tym Mister Olympia Dorian Yates i Mistrz Tróboju Ed Coan - skozystali z wyników tych badań.

AMINOKWASY A ENERGIA

Istnieje wiele nieporozumień dotyczących kurczenia się mięśni i zastosowania substratów energii w trakcie ciężkiego, intensywnego treningu ciężarowego. Gdy wykonuje się wielokrotne ćwiczenia siłowe, znaczna część energii pochodzi ze źródeł innych niż węglowodany. Gdy mięśnie kurczą się, korzystają z nagromadzonego trójfosforanu adenozyny (ATP, substancja o podstawowym znaczeniu dla procesów energetycznych we wszystkich żywych komórkach) przez pierwszych kilka sekund. Substancja, która jest natychmiast wykorzystana do uzupełnienia tych zapasów to fosforan kreatyny (CP). Ostatni wzrost popularności odżywek kreatyny na rynku jest potwierdzeniem jej wartości dla kulturystów ćwiczących z dużymi obciążeniami oraz innych sportowców uprawiających sporty siłowe.
CP składa się z trzech aminokwasów: argininy, metioniny, glicyny. Aby utrzymać wysokie poziomy CP i ATP, poziom tych aminokwasów w krwiobiegu musi zostać podniesiony. Tradycyjnie takie białka musza być uzupełniane poprzez dietę. Podniesienie poziomu tych aminokwasów lub CP przy pomocy tradycyjnych pokarmów jest bardzo czasochłonne (dla trawienia) i nie jest szczególnie skuteczne, gdyż dostarcza różne poziomy tłuszczy i węglowodanów, które mogą, ale nie muszą być pożądane. Zastosowanie wolnych aminokwasów, samych lub w połączeniu z odżywkami kreatyny, może zapewnić nakierowane źródło energii zapewniające siłę i wzrost.

AMINOKWASY I UTRATA TŁUSZCZU

SCI FIT GLUTAMINE INFUSION / UNIVERSAL L-GLUTAMINA / SPORTS ONE BCCA+G POWER / UNIVERSAL BCCA STACK

Aby nastąpiła utrata tłuszczu, muszą nastąpić dwa podstawowe procesy:

1. musi zwiększyć się pobudzenie i krążenie nagromadzonych tłuszczów we krwi oraz
2. tłuszcze muszą być transportowane i zmienianie w energię w elektrowni komórek- mitochondriach. Kilka składników pokarmowych może przyczyniać się do zmiany tłuszczy w energię, w tym środki lipotropowe takie jak cholina, inozytol i metionina IAA, które, jeżeli występują w wystarczających ilościach mogą pomóc w poprawieniu transportu i metabolizmu tłuszczy.


Uzupełnienie diety przy pomocy kompleksowych mieszanek IAA, BCAA i glutaminy może także pomóc utrzymać poziomy kalorii i pokarmów na niższym poziomie, jednocześnie zapewniając kierunkowe wsparcie dostarczane bezpośrednio do mięśni, wątroby i układów odpornościowych, które mają ogromne znaczenie dla optymalizacji składu ciała.

REDUKCJA KATABOLIZMU MIĘŚNI

Ludzkie ciało ma wrodzoną zdolność do rozbijania komórek mięśni i wykorzystywania ich jako źródła energii w trakcie ciężkich ćwiczeń. Taki katabolizm mięśniowy może powodować bóle mięśni, kurczenie się tkanki mięśniowej a nawet może prowadzić do urazów.
Ten wróg kulturystów jest częścią procesu znanego jako glukoneogeneza, który oznacza produkcję lub wytwarzanie glukozy ze źródeł innych niż węglowodany. Część tej reakcji, która ma szczególne znaczenie dla kulturystów, jest znana jako cykl glukozo-alaninowy, w którym BCAA są obdzierane z tkanek mięśniowych i część z nich jest zmieniana w alaninę aminokwasową, która jest następnie przenoszona do wątroby i zmieniana w glukozę.
Jeżeli spożywa się odżywki BCAA, ciało nie musi rozbijać tkanek mięśniowych, aby uzyskać dodatkową energię. Badania przeprowadzone niedawno w Instytucie Biologii Człowieka na Uniwersytecie Guelph w Ontario (Kanada) potwierdziły, że zastosowanie BCAA (do 4 gram) w trakcie lub po ćwiczeniu może spowodować znaczący spadek rozpadu mięśni w trakcie ćwiczeń.
Obok BCAA arginina jest kolejnym aminokwasem, który może być wykorzystany przez kulturystów. Chociaż nie spełnia oczekiwań, jakie wiązano z nim w czasie początkowego szumu wokół tej substancji, kiedy reklamowano ją jako środek mogący podnosić zdolność aminokwasów do podnoszenia poziomu hormonu wzrostu, nowe dane wykazują, że arginina, w dużych, ale bezpiecznych i stosunkowo niedrogich ilościach, może umożliwiać podnoszenie poziomów GH nawet o 1000%.

PEPTYDY W WOLNEJ FORMIE W PORÓWNANIU Z DWU- I TRÓJ- PEPTYDAMI

UNIVERSAL AMINO TECH / UNIVERSAL 100% EGG

Forma, jaką przyjmuje aminokwas, była przedmiotem wielu nieporozumień w ciągu lat, częściowo z powodu badań, które wykazały wyższe wchłanianie oczyszczonych dwu- i trój- peptydów. Dwu i trój-peptydy to po prostu dwie lub trzy połączone cząsteczki aminokwasu, w przeciwieństwie do pojedynczych cząsteczek aminokwasów w wolnych formach.
Jest faktem, że czyste aminokwasy w formie proszku są wchłaniane w jelicie cienki do krwiobiegu i staja się bardzo szybko dostępne w komórkach. Problemem w przypadku czystych dwu i trój- peptydów nie jest ich biodostępność, ale ich dostępność dla klientów. Ponadto hydrolizowane białka, takie jak serwatka i lektalbuminy, nie muszą być dobrymi źródłami dwu- i trój- peptydów. Na ogół zawierają one bardzo niewiele takich połączeń aminokwasów i ta niewielka ilość może zostać utracona w wypłukiwaniu dłuższych łańcuchów peptyda zawartych w takich hydrolizatach. Zatem, mimo że czyste dwu- i trój- peptydy są skutecznie wchłaniane do krwiobiegu, czyste aminokwasy są równie dobre lub jeszcze lepsze dla kulturystów i innych sportowców i, co ważniejsze, znajdziesz je w najbliższym sklepie z odżywkami.

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA BIODOSTĘPNOŚĆ AMINOKWASÓW

UNIVERSAL ANIMAL NITRO / ANIMAL ITRO G

To, jak tłuste jest źródło białek oraz ile czasu zajmuje udostępnienie strawionych aminokwasów ciału, zależy od szeregu czynników, m.in.:

* Gotowanie - aminokwasy są mniej lub bardziej wrażliwe na ogrzewanie. Na przykład arginina jest niezwykle stabilna i rozpadnie się dopiero po podgrzaniu do temperatury 240 stopni Celsjusza. Karnityna rozpada się w temperaturze 140 stopni. Gotowanie, oprócz zabijania mikroorganizmów, sprawia, że długie spiralne łańcuchy peptydowe rozwijają się, co powoduje lepsze udostępnienie aminokwasów w momencie ich dotarcia do układu trawiennego.
* Stan fizyczny pokarmów - czy mają formę stałą, płynną, proszkową czy są w tabletkach; czy i w jakim stopniu zostały wstępnie chemicznie przetrawione oraz rodzaj i ilość substancji wiążących, wypełniacze i inne substancje odżywcze i nieodżywcze.
* Stan układu trawiennego - genetyka, wiek, ogólny stan zdrowia oraz określone choroby i schorzenia.
* Metabolizm lub wykorzystanie przez jelita przed wchłonięciem - tak jak dzieje się to w przypadku glutaminy.
* Metabolizm lub wykorzystanie w wątrobie przed przeniesieniem do ogólnego krążenia - aby uzyskać maksymalne wyniki nakierowania, aminokwasy powinny być przyjmowane na pusty żołądek i w dawkach, które umożliwiają dotarcie do tkanek będących celem aminokwasów w znaczących ilościach.



PODRĘCZNIK ZASTOSOWAŃ I PORÓWNANIE FORM AMINOKWASÓW

Forma: Wolna.
Funkcja/Wartość: Nie wymaga trawienia, niewielkie ilości są szybko wchłaniane do krwiobiegu.
Plusy: Składniki odżywcze są szybko wchłaniane w krwiobiegu i udostępniane mięśniom i innym komórkom, pomagają zapobiec katabolizmowi mięśni.
Minusy: Stosunkowo drogie.
Zalecane stosowanie: Na przykład glutamina: 3-5 gram, 1-5 razy dziennie przed lub między posiłkami; tak samo w przypadku mieszanki IAA.

Forma: Hydrolizowana.
Funkcja/Wartość: Wstępne trawienie przyspiesza przedostawanie się do układu trawiennego, ale często zawiera długie łańcuchy, które muszą zostać rozbite. Na przykład serwatka i laktalbumina.
Plusy: Wstępne trawienie przyspiesza wchłanianie. Minusy: Zawiera długie łańcuchy, które muszą zostać rozbite przed wchłonięciem do krwiobiegu.
Zalecane stosowanie: Aby uzyskać maksymalny przyrost siły i masy lub w okresach wysokiego stresu lub problemów gastrycznych: 20-30 gramów, 1-3 razy dziennie, dla optymalnej ochrony zdrowia: 20 gramów raz dziennie.

Forma: Rozgałęzione łańcuchy.
Funkcja/Wartość: Pomagają w tworzeniu alaniny z glukozy w trakcie ćwiczeń jak również glutaminy z glukozy i glutaranu alfaketowego.
Plusy: Mogą być przekształcane w energię, aby zapobiegać katabolizmowi mięśni.
Minusy: Stosunkowo droga forma energii dla mięśni. Zalecane stosowanie: W czasie trudnego treningu 4-5 gramów 2-5 razy dziennie, szczególnie przed i po treningu. Optymalne proporcje dla zwykłego zastosowania to 2:1:1 (leucyna : izoleucyna : walina), chociaż w przypadku wyższej zawartości leucyny spożycie bezpośrednio przed i po ćwiczeniach też jest do przyjęcia.

Forma: Dwu- i trój-peptydy.
Funkcja/Wartość: Aminokwasy dwu- lub trój-cząsteczkowe, które są szybko trawione. Stosowanie do warunków mogą znacząco zwiększać zatrzymanie azotu.
Plusy: Krótkie łańcuchy umożliwiające dość szybkie trawienie i wchłanianie.
Minusy: Koszt, dostępność, smak.
Zalecane stosowanie: Zwykle aminokwasy najlepszej jakości znajdują się w odżywkach z hydrolizowanych białek (patrz powyżej dawki).

PRZEWODNIK PO AMINOKWASACH
Są trzy rodzaje aminokwasów: niezbędne, warunkowo zbędne oraz zbędne. Niezbędne aminokwasy, zwane także esencjonalnymi, musza być dostarczane ciału w formie pożywienia lub odżywek. Warunkowo zbędne aminokwasy opierają się na zdolnościach ciała do rzeczywistego syntezowania z innych aminokwasów. Zbędne aminokwasy, zwane także nieesencjonalnymi aminokwasami, mogą być wytwarzane przez ciało z innych aminokwasów. Oto opis poszczególnych aminokwasów wraz z przedstawieniem ich zalet.

NIEZBĘDNE AMINOKWASY

Izoleucyna

* Rozgałęziony aminokwas, który jest łatwo przyswajany i wykorzystywany do uzyskiwania energii w tkance mięśniowej.
* Stosowany, aby zapobiegać utracie mięśni u osób osłabionych.
* Konieczny do tworzenia hemoglobiny.



Leucyna

* Rozgałęziony aminokwas wykorzystywany jako źródło energii.
* Pomaga zmniejszyć rozpad białek mięśniowych.
* Zmienia pobór prekursorów neurotransmiterów przez mózg oraz uwalnianie enkefalin, które hamują przepływ sygnałów bólowych do układu nerwowego.
* Pomaga w leczeniu skóry i złamań kości.



Walina

* Rozgałęziony aminokwas.
* Nie przetwarzany przez wątrobę i aktywnie przyjmowany przez mięśnie.
* Wpływa na pobór innych prekursorów neurotransmiterów przez mózg (triptofan, fenyloalanina i triozyna).



Histydyna

* Jeden z głównych związków absorbujących ultrafiolet w skórze.
* Ważny w wytwarzaniu czerwonych i białych ciałek krwi, stosowany w leczeniu anemii.
* Stosowany w leczeniu chorób alergicznych, reumatoidalnego zapalenia stawów i wrzodów układu trawiennego.



Lizyna

* Niskie poziomy mogą spowalniać syntezę białka wpływając na tkanki mięśniowe i łączące.
* Hamuje działanie wirusów, stosowany w leczeniu opryszczki zwykłej
* Lizyna i witamina C tworzą razem L-karnitynę, substancję biochemiczną, która umożliwia tkance mięśniowej skuteczniejsze wykorzystanie tlenu, opóźniając wystąpienie zmęczenia.
* Wspomaga przyrost mięśni ułatwiając tworzenie kolagenu, włóknistego białka, które tworzy kości, chrząstki i inne tkanki łączące.



Metionina

* Prekursor cystyny i kreatyny.
* Może zwiększać poziom przeciwutleniaczy (glutationów) i zmniejszać poziomy cholesterolu we krwi.
* Pomaga w usuwaniu toksycznych zanieczyszczeń z wątroby i ułatwia regenerację tkanki wątroby i nerek.



Fenyloalanina

* Główny prekursor tyrozyny.
* Wspomaga uczenie się, pamięć, nastrój i koncentrację.
* Stosowany w leczeniu niektórych rodzajów depresji.
* Jest głównym środkiem w wytwarzaniu kolagenu.
* Tłumi apetyt.



Treonina

* Jedna z amin odtruwających.
* Pomaga w usuwaniu tłuszczu nagromadzonego w wątrobie.
* Ważny element kolagenu.
* Zwykle niski poziom u wegetarian.



Tryptofan

* Prekursor kluczowej serotoniny neurotransmisyjnej, która ma działanie uspokajające.
* Stymuluje uwalnianie hormonów wzrostu.
* Wolna forma tych aminokwasów nie jest dostępna w Stanach Zjednoczonych.
* Dostepny tylko w naturalnych pokarmach.



WARUNKOWO ZBĘDNE AMINOKWASY

Arginina

* Może zwiększać wydzielanie insuliny, glukagonu i hormonów wzrostu.
* Pomaga w rehabilitacji po kontuzjach, tworzeniu kolagenu i pobudzaniu układu odpornościowego
* Prekursor kreatyny, aminokwasu butrynowego gamma (GABA, neurotransmiter w mózgu).
* Może zwiększać ilość spermy i reakcje T-limfocytów.



Cysteina

* Usuwa szkodliwe substancje chemiczne w połączeniu z kwasem L-aspartowym i L-cytruliną.
* Pomaga w zapobieganiu uszkodzeń spowodowanych spożyciem alkoholu i używaniem nikotyny.
* Stymulując działanie białych ciałek krwi.



Tyrozyna

* Prekursor neurotransmiterów dopaminy, norefinefryny i epinefryny, jak również hormonów tarczycowych i wzrostu oraz melaniny (barwnika odpowiadającego za kolor skóry i włosów).
* Poprawia nastrój.



ZBĘDNE AMINOKWASY

Alanina

* Główny składnik tkanki łącznej.
* Kluczowy produkt pośredni w cyklu alaniny glukozy, który pozwala mięśniom i innym komórkom na uzyskanie energii z amiokwasów.
* Pozwala wzmocnić system odpornościowy



Kwas asparaginowy

* Pomaga przekształcać węglowodany w energię mięśniową.
* Tworzy immunoglobuliny i antyciała w układzie odpornościowym.
* Zmniejsza poziomy amoniaku po ćwiczeniach.



Cystyna

* Pomaga tworzyć mocne tkanki łączące i wzmaga działanie antyutleniaczy w tkankach.
* Wspomaga procesy zdrowienia, pobudza działanie białych ciałek krwi i pomaga zmniejszyć ból spowodowany zapaleniami.
* Konieczny do budowy skóry i włosów.



Kwas glutaminowy

* Główny prekursor glutaminy, proliny, ornityny, argininy, glutationu i GABA.
* Potencjalne źródło energii.
* Ważny w metabolizmie mózgu i metabolizmie innych aminokwasów.



Glutamina

* Aminokwas występujący w największych ilościach.
* Odgrywa kluczowa rolę w działaniu układu odpornościowego.
* Ważne źródło energii, szczególnie dla nerek i jelit w okresie ograniczania ilości kalorii.
* Paliwo dla mózgu, które wspomaga pamięć i stymuluje inteligencję i koncentrację.



Glicyna

* Pomaga w wytwarzaniu innych aminokwasów i jest częścią struktury hemoglobiny i cytochromów (enzymów uczestniczących w produkcji energii).
* Działa uspokajająco i jest czasami stosowana do leczenia depresji maniakalnej i osób agresywnych.
* Wytwarza glukagen, który uaktywnia glikogen.
* Może hamować apetyt na cukier.



Ornityna

* W dużych dawkach może pomagać w zwiększeniu wydzielania hormonu wzrostu.
* Wspomaga funkcje odpornościowe i działanie wątroby.
* Wspomaga leczenie.



Prolina

* Główny składnik tworzący tkanki łączące i mięśnie serca.
* Łatwo wykorzystywany do energii mięśni.
* Główny składnik kolagenu.



Seryna

* Ważny aminokwas w produkcji energii komórek.
* Wspomaga pamięć i działanie układu nerwowego.
* Pomaga wzmacniać układ odpornościowy tworząc immunoglobuliny i przeciwciała.



Tauryna

* Wspomaga wchłanianie i usuwanie tłuszczów.
* W niektórych obszarach mózgu i siatkówki może działać jako neurotransmiter.


źródło: musculardevelopment.pl

 

 

Chodzi o ten produkt: http://www.fabrykasi...5-tabl-2,p.html


Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024