Trening bokserski
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jeśli chcesz trenować jakiś sport walki sam, to przynajmniej podstawy musi Ci pokazać trener.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze mega ćwiczenie to ćwiczenia z hantelkami, ja mam takie z paskiem, aby móc ręce zblokować. Więc trzymaj te hantle i uderzaj, powoli i poźniejk zwiększaj prędkość, po paru miechach będziesz zapierprzał łapami
Napisano Ponad rok temu
Mniej więcej rozumiem o co ci chodzi, ale nie za bardzo Możesz troszke jaśniej, jakiś rysunek dać albo coś?Jeszcze mega ćwiczenie to ćwiczenia z hantelkami, ja mam takie z paskiem, aby móc ręce zblokować. Więc trzymaj te hantle i uderzaj, powoli i poźniejk zwiększaj prędkość
Napisano Ponad rok temu
Wszelkie podstawy musi pokazać trener, nie da się tego nauczyć samemu z filmów instruktażowych.
Wszelkie popełnione błędy w technice na początkowym stadium nauczania będą bardzo trudne do poprawienia w późniejszym okresie.
Trener z filmu instruktażowego nie powie Ci gdzie robisz błędy w technice, a samemu nie jesteś w stanie tego uczynić.
Napisz z jakich okolic jesteś, na pewno jest jakiś klub w którym mógłbyś trenować.
Napisano Ponad rok temu
Nauka sportów walki bez trenera nie jest rozważna!
Oczywiście masz racje, ale jemu nie chodzi chyba o jakieś profesjonalne trenowanie, tylko skoro ma worek, to żeby nie stał bezczynnie, a w ten sposób zawsze można. Chce pare porad, lepiej coś takiego niż żeby nic nie wiedział. Chociaż trenera nic nie zastąpi.
Mniej więcej rozumiem o co ci chodzi, ale nie za bardzo Możesz troszke jaśniej, jakiś rysunek dać albo coś?Jeszcze mega ćwiczenie to ćwiczenia z hantelkami, ja mam takie z paskiem, aby móc ręce zblokować. Więc trzymaj te hantle i uderzaj, powoli i poźniejk zwiększaj prędkość
Ja mam takie hantle, jeszcze trochę ciężaru da się dokręcić, razem może ważyć 4kg:
I już objaśniam. Zakładam takowe hantle na ręce i zaczynam wyprowadzać ciosy naprzemiennie(oczywiście nie w worek, tylko w powietrze). To ćwiczenie ma zwiększyć szybkość. Ale wpier zacznij powoli aby troche techniki i nawyków nabrać. Czyli wyprowadź cios lewą i następnie powróć lewą ręką do gardy, później wyprowadź prawą i znowu powróć do gardy. Później możesz zmieniać, np:dwa lewe i powrót do gardy. Również możesz bez "opamiętania" wyprowadzać ciosy, bez pamiętania o gardzie. To chyba tyle, mam nadzieje, że zrozumiałeś, inaczeje nie potrafie. PZDR.
Napisano Ponad rok temu
Nie. Trening ma sens tylko pod okiem instruktora i w grupie. Po pierwsze musi być ktoś, kto nie tylko pokaże techniki, ale skoryguje błędy i odpowie na pytania. Po drugie ważna jest nie tylko sama technika, ale i sposób jej nauczania, czyli metodyka. Po trzecie konieczni są różni partnerzy, aby na nich ćwiczyć i z nimi sparować.
Osobna sprawa to bezpieczeństwo. Niewłaściwe, nieskorygowane wykonywanie technik może prowadzić do urazów i zwyrodnień.
- Gdzie w takim razie iść ćwiczyć?
Musisz wybrać dwie rzeczy: styl i klub. Najpierw określ, czego oczekujesz po treningu. Różne style w różnym stopniu spełniają oczekiwania konkretnych osób. Następnie zorientuj się, czy w danym stylu jest dobry klub. Jeżeli nie, to lepiej wybrać coś z tych, które odpowiadają Ci trochę mniej, ale akurat masz do dyspozycji sekcje na poziomie.
- Jak rozpoznać dobry klub?
Na kilka sposobów jednocześnie. Raz, że trzeba zasięgnąć informacji na temat ćwiczących i ich sukcesów na zawodach. Przy czym chodzi o to żeby większa grupa miała nawet skromne niż jeden wyśrubowane, bo wtedy to raczej wynik jego talentu. Oczywiście chodzi o zawody wg. sensownych reguł. Dalej trzeba samemu poćwiczyć, i to nie jeden trening żeby zobaczyć jak to wygląda, jak nam pracuje, jaka jest atmosfera w klubie i podejście ludzi. Trzy sprawdź u kogo się uczył trener. I wreszcie cztery, czy trafiają tam też ludzie z doświadczeniami w innych stylach.
Można też kierować się opinia innych osób, pod warunkiem, że masz pewność co do ich kompetencji.
- Nie wystarczy tylko poćwiczyć?
Nie, jeśli nie masz dużej wiedzy o treningu i walce. To, że coś spodoba się laikowi nie znaczy, ze jest dobre.
- Dlaczego miałbym brać pod uwagę wyniki sportowe, jeśli chodzi mi o skuteczna samoobronę?
Kontaktowa walka sportowa jest najlepszym przygotowaniem do samoobrony. Wiąże się to z tzw. paradoksem Kano. Otóż gdy Jigoro Kano wyeliminował z judo techniki uważane za niebezpieczne, jego uczniowie zaczęli gromić przedstawicieli szkół, które tego nie zrobiły. Wynikło to z tego, że pozornie zabójczych technik nie da się ćwiczyć inaczej, niż na zasadzie umownych kombinacji. Tymczasem techniki bezpieczne można ćwiczyć w walce z oporującym przeciwnikiem , co jest najlepsza formą nauki.
Z koleji zawody sportowe po pierwsze motywują do treningu, po drugie pozwalają przetestować umiejętności, po trzecie przygotowują psychicznie do sytuacji stresowej.
- A jakbym chciał nauczyć się walczyć z kilkoma przeciwnikami?
Żaden styl do tego nie przygotowuje. Jest to po prostu fizycznie niemożliwe. Owszem, zdarzają się przypadki gdy ktoś sobie poradzi z kilkoma, ale jest to efekt spełnienia trzech warunków:
1. Jest się dużo lepszym od przeciwników.
2. Przeciwnicy nie umieją ze sobą współdziałać.
3. Ma się szczęście.
Natomiast nie istnieje możliwość wytrenowania tego. Kluby, które twierdzą, że tego uczą należy omijać szerokim łukiem.
- A co z nożownikiem?
Tak samo.
- Czyli co robić jak mnie zaatakuje kilku, albo ktoś z nożem?
Uciekać!
- Jakie techniki najlepiej stosować w walce?
Te, które masz najlepiej opanowane. Nie ma sensu kombinować z czymś, co niby jest lepsze, ale czego nie masz „we krwi”. Aczkolwiek trzeba pamiętać, że kluczowe znaczenie ma prostota. Im bardziej skomplikowany ruch, tym większa szansa, że coś nie wyjdzie.
to tyle.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie trenowałem bo mi hak pękł i nie miałem na czym worka wieszać.
Mam hak w garażu, ale kurwa masakra jest:
Kondycji mam zero, mimo że biegam, w ogóle dziś tak stanąłem przed tym workiem i nie wiedziałem co mam za bardzo robić... po 20 minutach musiałem przestać bo pozdzierałem sobie kostki, miałem na rękach jakieś rękawiczki z siłowni.
W ogóle nie znam podstaw, nie wiem jak uderzać Masakra.
Da się jakieś podstawy w internecie znaleźć czy lepiej się gdzieś zapisać? (cholera tylko nie mam za bardzo gdzie )
Napisano Ponad rok temu
Formuła K1
Ogółem sztuki walki to mnie kręci
Napisano Ponad rok temu
Ale chciał bym najbardziej boks, nie wiem czemu, jakiegoś bzika mam na tym punkcie
Napisano Ponad rok temu
To cos jak karta stałego klienta w burdelu: kiedy chcesz i jak chcesz
rzeźba jest dla pedałów. trza rosnąć, być pierdolnym, wtedy budzi sie szacunek.
a gdy nadejdzie mój czas to jeśli sądzisz że będe siedział i błagał o życie to kurewsko się mylisz
te ściery kiedyś przerobie w młynku do mięsa i posypią sie monety.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Formuła K1
Napisano Ponad rok temu
Przez 2 lata jeździł do Iraku wiec raczej jest dobrze wyszkolony.
Nie wiem czy na 100% dał bym rade u niego ćwiczyć, kolega kiedyś ćwiczył ale przerwał treningi.
Teraz ten Pan jest na emeryturze tzn ma firme budowlana ale mysle ze znalazł by czas na trening chociaż 1 - 2 razy w miesiacu do tego pewnie miałbym treningi za free lub za śmieszną cene.
Formuła K1