Nieźle zarosłeś tłuszczem, ale lepiej później niż wcale się brać za siebie.
Ja oczywiście polecę dietę LOW CARB taki mój osobisty lider, stosowałem ją w tym roku i efekty bardzo dobre. Niestety spadek siły znaczny, przez obcięcie węglowodanów. Ale coś kosztem czegoś. Jeżeli chcesz uzyskać dodatkową pomoc w kwestii treningu czy suplementacji to załóż tematy. Oto dwie przykładowe diety których używałem, nie są to sztywne diety. produkty swobodnie można zamieniać na inne:
I śniadanie: 5:30 (w moim przypadku)
odżywka białkowa - 60g z wodą (ewentualnie pół na pół woda z mlekiem 0,5%)
kromka ciemnego pieczywa ze słuszną warstwą dżemu lub miodu
II śniadanie: (10:00)
3 gotowane jaja (najlepiej wiejskiej - po hipermarketowych po tygodniu nie można patrzeć na jaja)
1 pomidor
1 marchew surowa
1 ogórek surowy (można te 3 powyższe składniki zetrzeć i dodać 10g oliwy z oliwek w celu zapewnienie odpowiedniej podaży NNKT)
Przekąska (13:00)
100g Chudy twaróg z:
a) 1 niewielkie jabłko starte - dla tych co nie w pracy

1 cebulka posiekana, dodatek oleju 10g (chyba że dodany był w 2 śniadaniu to nie trzeba aczkolwiek nie zaszkodzi) warto naprzemiennie z oliwą stosować olej z pestek wingoron.
c) jogurt naturalny 100ml + przyprawy
Obiad (16:00)
tuńczyk 130g kawałki w sosie własnym - sos usuwamy i dolewamy oleju (1 łyżkę stołową) można doprawić do smaku lub drób chudy, filety w ilości 1 sztuki parowanej, gotowanej lub pieczonej w folii aluminiowej
100g kapusty kiszonej/marchwi surowej
Trening (17:00-19:00)
Po treningu
Maślanka 500ml / Kefir 400ml / Jogurt 400ml
Kolacja 20:30
Makrela wędzona - 200g
Pomidor - 1 szt
Białko - 212g co stanowi ok. 42% udziału energii
Tłuszcz - 99g co stanowi ok. 44% udziału energii
Węglowodany - 68g co stanowi ok. 14% udziału energii
KOLEJNA:
I śniadanie: 5:30 (w moim przypadku)
200g twaróg chudy
100ml kefir
2 łyżki powideł śliwkowych
II śniadanie: (10:00)
sałata lodowa, lub pekińska
gotowany filet indyk lub kurczak
papryka
pomidor
nać pietruszki
nieco okrasać olejem z pestek winogron
Przekąska (13:00)
to samo co o 10, ale zjadać o 1/2 mniej, czyli robisz sobie pojemniczek i zjadasz 70% z niego o 10:00 a o 13:00 wykańczasz
Obiad (16:00)
tuńczyk 130g kawałki w sosie własnym - sos usuwamy i dolewamy oleju (1 łyżkę stołową) można doprawić do smaku lub drób chudy, filety w ilości 1 sztuki parowanej, gotowanej lub pieczonej w folii aluminiowej
100g kapusty kiszonej/marchwi surowej
Trening (17:00-19:00)
Po treningu
Maślanka 500ml / Kefir 400ml / Jogurt 400ml/ odżywka białkowa na wodzie
Kolacja 20:30
Makrela wędzona - 200g
Pomidor - 1 szt