Skocz do zawartości


Zdjęcie

ABC Białek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

Grzesiek91
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1136 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Gdańsk
  • Zainteresowania:Dziwki , Alkohol , Kolacje ze świecami :D

Napisano Ponad rok temu

ABC Białek
AMINOKWASY
Są to cegiełki, z których zbudowane są białka. Możemy wyróżnić 22
aminokwasy, które dzięki specjalnym łańcuchom łączą się ze sobą, tworząc bardziej skomplikowane struktury, które określane są jako białka. Kiedy białka są trawione, organizm rozkłada je do czynników pierwszych, czyli właśnie do aminokwasów. Następnie
są one wykorzystywane do budowy protein potrzebnych nam w danej chwili. Jest to
szczególnie ważne dla osób trenujących siłowo - aminokwasy budują białka, z których
złożone są nasze mięśnie.


BCAA (aminokwasy rozgalezione )
Te unikatowe aminokwasy (leucyna, izoleucyna i walina) są wyjątkowo ważne dla każdego trenującego sportowca. BCAA stanowią około 35 procent całej masy mięśniowej. Są one metabolizowane w mięśniach, skracają czas regeneracji i tempo naprawy uszkodzonych przez wysiłek włókien. Ciało w niektórych sytuacjach potrafi zmienić BCAA w glukozę, czyli alternatywne źródło energii dla pracujących mięśni. Jest to o tyle ważne, że w czasie długich i intensywnych treningów masz w zapasie dodatkowe źródło energii, co nie dopuści do pozyskiwania aminokwasów rozgałęzionych z tkanki mięśniowej.

BIAŁKA JAJECZNA
Białko pozyskiwane z jajek to jedno z najlepszych źródeł występujących w diecie człowieka. Jajka zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w dokładnie takich proporcjach, w jakich występują w naturze. Aminokwasy pozyskiwane z żółtek jaja są najlepiej wchłaniane spośród wszystkich znanych źródeł.

BIAŁKA DENATUROWANE
Denaturacja to proces, który powstąje wskutek oddziaływania na białka wysokiej temperatury, prowadzący do utraty aktywności biologicznej danego białka lub jego innej, indywidualnej cechy. Denaturyzacja białek następuje w temperaturze po¬wyżej 40 stopni Celsjusza, ma miejsce również w przypadku oddziaływania na białko kwasów lub zasad. Denaturyzowane białka są bezużyteczne dla komórek mięśniowych.

EAA
Jest to skrót od angielskiego Essential Amino Acids, czyli aminokwasy niezbędne. Jest to pula takich aminokwasów, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem. Aminokwasy niezbędne są najważniejszymi elementami budującymi tkankę mięśniową

HYDROLIZATY
Są to wstępnie przetrawione białka, które wchłaniają się skuteczniej i w znacznie większym zakresie niż inne typy protein. Niestety, hydrolizaty mają dwie wady. Pierwsza z nich to cena - proces odpowiedniej obróbki enzymatycznej jest kosztowny, co wpływa również na koszt suplementu. Drugą wadą z kolei jest smak - wstępne przetrawienie sprawia, że proszek uzyskuje niezbyt przyjemny, intensywnie gorzki smak. Z tych powodów hydrolizaty występują jedynie jako dodatek do suplementów białkowych lub w postaci tabletek.

IZOLAT BIAŁEK
Jest to najlepszy jakościowo produkt białkowy, jego czystość wynosi od 90 do 94 procent, co oznacza, że w 100 g proszku występuje 90--94 g białka. Powstające podczas procesów tłoczenia w niskich temperaturach, zawierają więcej dodatkowych, ważnych biologicznie składników. Sprawia to, że izolaty białek są bardzo skutecznie i kompletnie wchłaniane, dostają się do krwiobiegu również znacznie szybciej niż koncentraty. Niestety, proces pozyskiwania izolatów jest nieco bardziej kosztowny niż koncentratów, dlatego ce¬na końcowa produktu również jest wyższa.

KAZEINA
Występuje ona w dużych ilościach w krowim mleku. Bardzo istotny jest tutaj fakt, że kazeina wchłania się znacznie wolniej niż inne źródła białka, dzięki czemu uzyskane z niej aminokwasy nie trafiają tak szybko do krwiobiegu, jak na przykład te, pozyskiwane z białek serwatki. Dzięki spożywaniu kazeiny uzyskujemy efekt przedłużony w czasie, czyli zwiększoną podaż aminokwasów przez dłuższy okres. Kazeina nie nadaje się zbyt dobrze do budowania masy ciała sensu stricto, sprawdzi się natomiast doskonale jako suplement zmniejszający rozpad mięśni podczas dłuższych okresów bez jedzenia, jak na przy¬kład w nocy. Białka kazeiny wchłaniają się nawet do 8 godzin!

KONCETRAT BIAŁEK
Jest to jedna z najpopularniejszych postaci białek, powstaje podczas procesu filtracji. Czystość produktu końcowego wynosi około 80 procent. Choć nie jest to jedna z najlepszych metod pozyskiwania białka, uzyskany w ten sposób proszek zawiera dużo dodatkowych, występujących w białkach składników. Koncentraty przeważnie powodują większe wzdęcia niż inne postacie białek. Warto dodać, że zawartość białka w koncentracie nie powinna odbiegać zbytnio od wymienionych wcześniej 80 procent.

LEUCYNA
Jest to jeden z aminokwasów rozgałęzionych. Ostatnimi czasy leucyna została uznana za najważniejszy aminokwas w diecie każdego sportowca. Leucyna jest niezbędnym elementem w procesie tworzenia nowych białek przez komórki, bez jej udziału proces syntezy protein nie może zostać zapoczątkowany. Szukaj takich białek, które w profilu aminokwasowym mają jak największą ilość leucyny.

MIOGLOBINA
Jest to białko, które zawiera cząsteczkę żelaza, służy do transportu tlenu i jego magazynowania w tkance mięśniowej. Jego funkcja jest bardzo zbliżona do hemoglobiny. Stanowi ona niejako zabezpieczenie tlenowe dla pracujących mięśni, gromadząc jego cząsteczki w komórkach, dzięki czemu mogą być one wykorzystane w razie takiej
konieczności.

NIEDENATUROWANE BIAŁKO
Jest to pojęcie, które określa, że dane białko zostało wyprodukowane w bardzo niskich temperaturach, dzięki czemu struktura frakcji białkowych została nienaruszona. Jest to białko bardzo wysokiej jakości, niestety, nieco droższe od standardowego izolatu.

PDCAAS
To skrót od angielskiej nazwy Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score, czyli wskaźnik aminokwasowy skorygowany względem trawienia białek. Opracowany w 1993 roku przez amerykański urząd Food and Drug Administration, miał w założeniu ujednolicić sposób określania wartości białek, gdy okazało się, że wskaźnik wartości biologicznej (BV) i wskaźnik wydajności białek (PER) nie są zawsze tak niezawodne, jak sądzono. W chwili obecnej PDCAAS to najbardziej wiarygodny wskaźnik wykorzystania białka przez organizm człowieka. Najwyższą notą przyznawaną w tym systemie jest 1.0 - oznacza cza to, że białko jest w całości wykorzystywane przez organizm. Ciekawostką jest, że spośród normalnego pożywienia najwyżej ocenione jest tutaj białko sojowe i kurczaki z notą 1.0, wieprzowina - 0.98, wołowina dostała 0.95, tuńczyk 0.9, zaś fasola jedynie 0.68. Z kolei ze źródeł białek w proszku, najlepiej sprawiły się jajka z notą 1.0, serwatka uzyskała wynik 0.95.

PEPTYDY
Są to związki organiczne powstające z po¬łączenia ze sobą aminokwasów za pomocą wiązania peptydowego. Na pewno zastanawiasz się teraz, czym różnią się od siebie białka i peptydy, w końcu obydwie te grupy są zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą w jedną cząsteczkę. Otóż jak do tej pory nikt nie określił, gdzie leży granica, w którym momencie związek przestaje być peptydem, a zaczyna być białkiem. Przeważnie, jeśli dana cząsteczka jest zbudowana z mniejszej niż 100 liczby aminokwasów, jest określana jako peptyd, zaś jeśli ma więcej niż 100 aminokwasów - jest to białko. Niektórzy autorzy określają różnicę w masie cząsteczki - do 10000 daltonów mamy do czynienia z peptydem, powyżej 10000 - z białkiem. Co istotne, im dłuższy jest łańcuch aminokwasowy, tym dłużej trwa trawienie białek.

SERWATKA
Białko serwatki pozyskiwane z mleka krowiego stanowi złoty standard suplementu białkowego. Serwatka jest raptownie wchłaniana, dzięki czemu uzupełnia poziom aminokwasów w krwiobiegu bardzo szybko po spożyciu. Serwatka przez lata była usuwana podczas procesów przetwarzania mleka krowiego i traktowana jako odpad, do czasu, aż ktoś zainteresował się jej wartością odżywczą. W chwili obecnej serwatka jest wyjątkowo poszukiwanym surowcem pozyskiwanym do produkcji białka, jej ceny na rynkach światowych ciągle rosną.

Artykuł z :
Fitness Authority Wydanie Marcowe
  • 0
I Tylko dwa słowa ! Wygladasz godnie

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Motoryzacja, kompy,sztuki walki, sex, kobitki, książki fantasy,muza techno

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek
Chrrr a juz myślałęm ze to Joks znów zaszalał :P

art może i niegłupi ale z punktu zwykłego
pozeracza białka (jak ja) nieprzydatny.
  • 0

GośćGuest_kosior_*

Guest_kosior_*
  • Guests

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek
ale brawa za to ze chcialo ci sie przepisywac :D

Grzesiek91
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1136 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Gdańsk
  • Zainteresowania:Dziwki , Alkohol , Kolacje ze świecami :D

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek
Chodzilo głównie o to żeby nie było gadania speców ze to jest to a to jest to ;] później dodam inne jak filtracja itp bo mam jakies na kompie a teraz mi sie nie chce ;P
  • 0
I Tylko dwa słowa ! Wygladasz godnie

GośćGuest_Kain_*

Guest_Kain_*
  • Guests

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek

Denaturacja to proces, który powstąje wskutek oddziaływania na białka wysokiej temperatury, prowadzący do utraty aktywności biologicznej danego białka lub jego innej, indywidualnej cechy. Denaturyzacja białek następuje w temperaturze po¬wyżej 40 stopni Celsjusza, ma miejsce również w przypadku oddziaływania na białko kwasów lub zasad. Denaturyzowane białka są bezużyteczne dla komórek mięśniowych.


wynikalo by z tego ze jajecznica, jajko na twardo sa bezuzyteczne. Jajko na twardo gotuje sie nie w 40 a w 100 stopniach wiec lipa

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Motoryzacja, kompy,sztuki walki, sex, kobitki, książki fantasy,muza techno

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek

wynikalo by z tego ze jajecznica, jajko na twardo sa bezuzyteczne


trafne spostrzeżenie, jednak jaja na twardo
czy wszelkie inne sa bardzo dobre na masę no więc...?
  • 0

GośćGuest_kosior_*

Guest_kosior_*
  • Guests

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek
art is bad?

Grzesiek91
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1136 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Gdańsk
  • Zainteresowania:Dziwki , Alkohol , Kolacje ze świecami :D

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek
Co ja wam na to poradze :D? :hyhy: masa moze i idzie ;] białko jakies tam leci ale nie jest wchłaniane , zreszta nie mozna mówic o masie na jajkach bo jest to czesc diety i mało kto moze sobie pozwolic na wcinanie jajek po 5-6 dziennie przez kilka miechów
  • 0
I Tylko dwa słowa ! Wygladasz godnie

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Motoryzacja, kompy,sztuki walki, sex, kobitki, książki fantasy,muza techno

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek

na wcinanie jajek po 5-6 dziennie przez kilka miechów


czemu ni? u mnie niektórzy kolesie w justusie
wpierdzielają po 10 jaj na dzień
a jak który pusci tajniaka to ja pierdole
minimalny dystans 3 metry :rotfl:
  • 0

Grzesiek91
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1136 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Gdańsk
  • Zainteresowania:Dziwki , Alkohol , Kolacje ze świecami :D

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek
BODYGUARD, gotowanych :D? no to nie wiem widocznie nie jest wchłanialne moze cos sie wchłonie ale małe ilosci a h.uj wie co sie dzieje z reszta :D:D
  • 0
I Tylko dwa słowa ! Wygladasz godnie

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Motoryzacja, kompy,sztuki walki, sex, kobitki, książki fantasy,muza techno

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek
No gotowanych a jakie inne weźmiesz do roboty?
  • 0

Grzesiek91
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1136 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Gdańsk
  • Zainteresowania:Dziwki , Alkohol , Kolacje ze świecami :D

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek
Całe :D ?
  • 0
I Tylko dwa słowa ! Wygladasz godnie

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Motoryzacja, kompy,sztuki walki, sex, kobitki, książki fantasy,muza techno

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek
Ja pierdole...

nie nie całe bez skorupek są! :wstyd:
  • 0

datulus
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3363 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Piwniczanka FC

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek
co to za pierdolenie ze jajko gotowane jest gorsze :D
  • 0
wakacyjne, bez spinki :)

Grzesiek91
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1136 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Gdańsk
  • Zainteresowania:Dziwki , Alkohol , Kolacje ze świecami :D

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek
Tya wpadnie Bike albo Joks ;] i mi witłumacza :)
  • 0
I Tylko dwa słowa ! Wygladasz godnie

GośćGuest_kosior_*

Guest_kosior_*
  • Guests

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek
bike wpadaj tutaj :hyhy:

bikerider
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4676 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna
  • Lokalizacja:bielsko-biała
  • Zainteresowania:fotografia: modowa i portretowa

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek
? what's up... :rotfl: :rotfl: :rotfl:
  • 0

GośćGuest_maks_*

Guest_maks_*
  • Guests

Napisano Ponad rok temu

Re: ABC Białek
o ja pierdole body założył już temat z kąd czerpać dobre białko :rotfl: wystarczy poprosić kolegów z siłowni :rotfl:



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019