Elllo, ja Ci moge tylko dietke dac, jeśli waga ta co w profilu to :
białko niezbędne jest do regeneracji zniszczonych i budowy nowych włókien mięśniowych najlepiej pozyskiwać z produktów niskotłuszczowych - mięsa (piersi z kurczaka/indyka, wołowiny), jaj, ryb, oraz przetworów mlecznych (chude twarogi, mleko, sery żółte), dobrym uzupełnieniem białka w diecie kulturysty są rośliny strączkowe (np. fasola) oraz soja/granulat, uzupełnieniem diety w białko powinny być odżywki wysokobiałkowe (np. WPC - koncentrat białek serwartkowych lub mieszanka o roznej charakterystyce uwalniania aminokwasow do krwiobiegu).
Poniżej przedstawiam dietę, którą powinna stosować osoba o wadze okolo 80-90kg, o dosc szybkiej przemianie materii, starająca się zrobić kilka dobrej jakosci kilogramów. Jest to dieta bardzo anaboliczna o wysokim poziomie energii i protein/aminokwasow/azotu. Dieta jest dobrze zbilansowana - bogata we wszystkie niezbędne makro i mikroskładniki.
Dla osoby ważącej około 80kg dieta ta dostarcza::
* [3.2g] białka na każdy kilogram ciała /niskotluszczowe/
* [1.6g] tłuszczy na każdy kilogram ciała /nienasycone/
* [7g] weglowodanów na każdy kilogram ciała /nieoczyszczone/
Dieta wygląda następująco:
1) 100g płatków owsianych + pół litra mleka + 50g rodzynek + plaster duży twarogu
- nasz najważniejszy posiłek - śniadanie - musi szybko odbudować rezerwy energetyczne, zapewnić energię na dalszą część dnia oraz dostarczyć porcji aminokwasów - tutaj najlepiej się sprawdza cukier gronowy/glukoza (rodzynki), który prawie natychmiastowo dostarcza energię (glukozę) do krwiobiegu ; płatki owsiane z kolei uwalniają energię długofalowo (IG = 50), razem z porcją aminokwasów połączenie to doskonale wprowadza organizm w stan anaboliczny a taki jest właśnie cel diety
- udział makroelementów wygląda następująco:
białko: 47g
tłuszcze: 13g
węglowodany: 140g
kaloryczność: 865ckal
2) jogurt 500ml + 2 duże banany
- posiłek ten zazwyczaj trzeba zjeść albo w pracy albo na uczelni/w szkole, jest bardzo praktyczny i odżywczy, znakomicie uzupełnia glikogen wątrobowy i dostarcza dużą ilość aminokwasów, można go zjeść wszędzie bez problemu, ważne jest aby kupować jogurty jak najbardziej odżywcze (podstawa - etykiety)
- średni udział makroelementów: wygląda następująco:
białko: 25g
tłuszcze: 7g
węglowodany: 100g
kaloryczność: 563ckal
3) 100g makaronu + 200g twarogu (można zastąpić WPC) + dżem 50g + pół litra mleka + 20g oliwy z oliwek
- zazwyczaj jest to posiłek przedtreningowy - musi być bardzo energetyczny i dostarczać bardzo dużą ilość aminokwasów - w ten sposób stanowi doskonały antykatabolik - bardzo wysoki poziom kalorii nie dopuści do wejścia w głęboki stan kataboliczny na czekającym nas treningu, do tego wysokie stężenie wolnych aminokwasów we krwii nie dopuści do nasilonego katabolizmu białek mięśniowych ; posiłek jest bardzo lekkostrawny i nie sprawia dyskomfortu na treningach
- udział makroelementów wygląda następująco:
białko: 60g
tłuszcze: 37g
węglowodany: 130g
kaloryczność: 1093ckal
4) 100g ryżu/kaszy + 200g mięsa (najlepiej pierś z kurczaka) + warzywa 300g + oliwa z oliwek 20g
- jest to zazwyczaj posiłek potreningowy - jest źródłem energii niezbędnej na pokrycie strat oraz dostarcza dużą dawkę aminokwasów niebędnych do odbudowy i syntezy nowych włókien mięśniowych, dodatkowo wzbogacony jest w bombe witamin i minerałów niezbędnych do aktywacji procesów enzymatycznych - szybkoprzyswajalne węglowodany, pełnowartościowe białko z chudego mięsa, niezbędne nienasycone kwasy tłuszowe z oliwy z oliwek oraz bomba witamin z surówki, tego właśnie trzeba organizmowi po treningu
- udział makroelementów wygląda następująco:
białko: 40g
tłuszcze: 26g
węglowodany: 110g
kaloryczność: 834ckal
5) jajecznica/omlet z 4jaj + 5kromek chleba z wedlina + pomidor
- zazwyczaj kolacja, kolejna duża dawka energii i pełnowartościowego białka - maxymalny stan anaboliczny został osiągnięty
- udział makroelementów wygląda następująco:
białko: 36g
tłuszcze: 30g
węglowodany: 70g
kaloryczność: 694ckal
6) kostka twarogu 250g + smietana 30g lub tuńczyk 200g (można zastąpić odżywką proteinową)
- posiłek ten jest posiłkiem bonusowym, szczególnie polecany hardgainerom, ludzie natomiast szybko łapiący tkanke tłuszczową mogą w dzień nietreningowy go sobie odpuścić, w dzień treningowy spożywa się go przed snem, dostarcza potężną ilość aminokwasów zabezpieczając przed nocnym katabolizmem 'poabsorbcyjnym'
po tym posiłku czeka nas już pełna regeneracja podczas snu, organizm ma bardzo duży zapas energii oraz aminokwasów dzięki czemu stan anaboliczny będzie trwał całą noc, dzień można uznać za zaliczony
- udział makroelementów wygląda następująco:
białko: 50g
tłuszcze: 15g
węglowodany: 25g
kaloryczność: 435ckal
___________________
podsumowanie całej diety:
białko: 258g (1032ckal -> 23% ogólnego udziału energetycznego)
tłuszcze: 128g (1153ckal -> 26% ogólnego udziału energetycznego)
węglowodany: 573g (2292ckal -> 51% ogólnego udziału energetycznego)
kaloryczność: 4484ckal
Jedna uwaga - zapotrzebowanie /szczegolnie na bialko/ wyliczalem uwzgledniajac stosowanie SAA.
Stosunek ww/b/t jest oczywiscie dyskusyjny bo zawsze inny dlatego też dieta te nie jest przepisem dla wszystkich. Indywidualny metabolizm ma tu największą istotę - każdy będzie miał inne efekty na tej samej diecie.
Co jeść śmiało a czego unikać.
Białko:
Co jeść
ryby (najlepiej mórz północy),jajka (cale lub białka, polecam cale),drób (szczególnie piersi kurze i indycze),wołowina, soja(od czasu do czasu nie zaszkodzi a dietę trzeba urozmaicać),chudy nabiał,odzywki białkowe, cielęcina,dziczyzna,chude wędliny dobrej jakości
Czego unikać
wieprzowiny, podrobów,tanich wędlin(kiełbasy, parówki)
Nie ruszać
Konserw mięsnych jakichkolwiek
Węglowodany:
Co jeść
Warzywa, owoce, płatki,otręby, ryz brązowy, kasze,glukoza, miód, ryz preparowany, Carbo, chleb razowy
Czego unikać
jogurtów słodzonych, słodyczy,wypieków,dżemów
Nie ruszać
białego chleba, bułek, serków słodzonych, cukru stołowego
Tłuszcze:
Co jeść
Tran, oliwę z oliwek, olej lniany, siemię lniane, żółtka jaj, avocado, tłuste ryby północnych mórz
Czego unikać
Tłuszczu zwierzęcego nasyconego
Nie ruszać
transizomerów, czyli margaryn, smażonych pokarmów(zbyt długo),olejów rafinowanych
Pozdrowiam