Czeste pojawiajace sie problemy
Napisano Ponad rok temu
Kłopoty żołądkowe z gainerem:
gainer zastępujący duży posiłek liczący np. 70.g węglowodanów i 30.g białka (zawartość 1 torebki gotowanego ryżu i solidnej porcji fileta z kurzej piersi) wypijac w kilka sekund, niemalże wlewając sobie cała zawartość do gardła wystepuja problemy zoladkowe. Takie postępowanie uniemożliwia dokładne wymieszanie spożywanego produktu z enzymami trawiennymi zawartymi w ślinie. właśnie w ślinie znajdują się amylazy - enzymy rozkładające węglowodany, oraz lipazy - enzymy dokonujące trawienia wstępnego tłuszczu, następnie wstępnie strawione węglowodany oraz tłuszcze dostają się do żołądka. Nie zastanawiacie się ile czasu miałby układ trawienny na przyjęcie podobnej porcji w naturalnym pożywieniu jedzonym kęs po kęsie - z pewnością byłoby to około kilku może kilkunastu minut. Więc nie powinniście się dziwić, gdy żołądek buntuje się przed przyjęciem w kilka sekund podobnej zawartości pożywienia, nie posiadającej trawienia wstępnego w ślinie. Tak więc często zbyt pospieszne wypijanie płynnych odżywek jest przyczyną dyskomfortu powstającego później w układzie trawiennym. Należy również zwrócić baczna uwagę na to czym rozpuszczamy odżywkę - częstym błędem jest rozpuszczanie w mleku. Mleko w swym składzie posiada cukier mleczny zwany laktozą, w soku jelitowym wielu ludzi nie ma już laktazy, czyli enzymu rozkładającego laktozę. Nie strawiona laktoza przedostaje się do jelita grubego, gdzie jest rozkładana przez mikroflorę bakteryjną a produktem ubocznym owego rozkładu są powodujące wzdęcia gazy. W takim przypadku polecam rozpuszczanie odżywek w wodzie, natomiast jeśli nie chcemy tracić walorów smakowych odżywki i jesteśmy na etapie zdecydowanego zwiększania masy, należy do rozpuszczania użyć soku owocowego. Dodatek cukrów prostych zawartych w soku, będzie dodatkowo stymulował wydzielanie insuliny - głównego hormonu anabolicznego - który razem z cukrami będzie transportował też w naszym krwioobiegu aminokwasy powstałe z wypitej proteiny.Uważam ,że wartościowym rozpuszczalnikiem do odżywek jest mleko sojowe. Nie zawiera ono laktozy, natomiast posiada w swoim składzie proteiny roślinne, lecytynę , fosfolipidy a daje smak porównywalny do mleka krowiego. Inną przyczyną niewłaściwej przyswajalności płynnych odżywek (poza ich kiepską jakością) bywa często mixowanie w wysokoobrotowych mixerach. Powstała wtedy obfita piana zawiera bardzo dużą ilość powietrza, które po dostaniu się do układu trawiennego powoduje wzdęcia i musi się w wiadomy sposób stamtąd wydostać.
Problem z zasypianiem:
Otóż duże ilości BCAA blokują tryptofan czyli prekursor serotoniny. A dzięki serotoninie łatwiej zasypiamy. Dlatego osoby podatne na bezsenność nie powinny przed snem przyjmować odżywek białkowych z duża ilościa BCAA lub samych BCAA w płynie czy kapsółkach. Tutaj przed snem jako antykatabolik zamiast BCAA/Białka lepiej sprawi sie glutamina. Dlatego że przed snem organizm zużywa najwiekszą ilość glutaminy na potrzeby energetyczne i stąd jej większe zapotrzebowanie przed snem aby zapobiec katabolizmowi.
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Napisano Ponad rok temu
czyli najlepsza opcja to mieszanie gainera z sokiem??Należy również zwrócić baczna uwagę na to czym rozpuszczamy odżywkę - częstym błędem jest rozpuszczanie w mleku. Mleko w swym składzie posiada cukier mleczny zwany laktozą, w soku jelitowym wielu ludzi nie ma już laktazy, czyli enzymu rozkładającego laktozę. Nie strawiona laktoza przedostaje się do jelita grubego, gdzie jest rozkładana przez mikroflorę bakteryjną a produktem ubocznym owego rozkładu są powodujące wzdęcia gazy. W takim przypadku polecam rozpuszczanie odżywek w wodzie, natomiast jeśli nie chcemy tracić walorów smakowych odżywki i jesteśmy na etapie zdecydowanego zwiększania masy, należy do rozpuszczania użyć soku owocowego. Dodatek cukrów prostych zawartych w soku, będzie dodatkowo stymulował wydzielanie insuliny
Napisano Ponad rok temu
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Guest_Łukaszek_*
Napisano Ponad rok temu
ja lubie mleko...
Napisano Ponad rok temu
edit znalazlem:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
jak cos to ja pije tylko sojowe bez laktozy no i lecytynka w skladzie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Uwielbiam mleko, no ale od czasu przeczytania powyzszego artykulu o mleku, zaczynam sie bac!
Jest tam taki kawalek, ze czlowiek nie krowa i nie ma czterech zaladkow, a ze pracuje w Irlandii na farmie, i mamy tu krowy mleczne, o ostatnio porodzilo sie pare cielakow (dzisiaj 50-ty), to powiem co i ja spostrzeglem, po kilku tygodniach (2-3 i wiecej) takze cielak odrzuca mleko, ma problemy zaladkowe, za przeproszeniem sra na bialo (a przeciez ma cztery zoladki no i jest mlody, a w takim wieku to i niby czlowiek znosi jakos dobrze mleko) odstawia sie mu mleko i podaje glukoze z jakimis innymi witaminami, po kilku dniach leczenia gdy juz odchody sa normalne wraca sie do mleka!
Dla mnie to jest poczatek konca mleka, a uwielbiam corn flaks z mleczkiem na sniadanie!
To takie moje 2 grosze.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
ja go biore z woda mineralna niegazowana,
smak jest zajebisty :F
ale jak go naczczo wypijam to potem w brzuchu mi sie
ladnie kotluje, bo jak go biore przed treningiem to
to spoko, ale rano to huhu ;p
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Guest_bicer_*
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i dwie godziny po spożyciu mleka zadnych tabsów i niczego nie łykać bo
działac nie będzie! Nawet przeczytałem ze leki na jelita
zpożyte z mlekiem lub niedługo po nim podrażnia tylko żołądek
a na jelita nie zadziałaja to samo witaminki glukozamina i tak dalej.
Napisano Ponad rok temu
Ale i tak podejzanie spogladam na mleczko