L-karnityna problem jakości
Napisano Ponad rok temu
Winian L-karnityny to L-karnityna stabilizowana molekułami hydroksykwasu-kwasu winowego a przez to bardzo trwała. Posiada idealne cechy organoleptyczne w produkcie finalnym nie pozostawia "obcego" smaku ani zapachu. Jako stabilny surowiec wspaniale spisuje sie w procesach technologicznych wymagajacych zastosowania wysokiej temperatury (np: pasteryzacja naturalny i zdrowy sposob utrwalania zywnosci). Jest to surowiec eksluzywny i drogi wskazany glownie do wzbogacenia zywnosci i produkcji suplementow o dlugim terminie przydatnosci, niekonserwowanych chemicznie i wymagajacych wysokich walorów smakowych (tabletki do ssania, napoje).
Dowiedziono ze hydroksykwasy odchudzaja (miedzy innymi - kwas winowy) a ten ich efekt dzialania zwiazny jest najprawdopodobniej z wplywem na przemiany najbardziej tuczącego skladnia pokarmowego - glukozy. Komurki tluszczowe produkuja i gromadza tluszcz, a czlowiek tyje jedynie wtedy gdy przemiany glukozy w tkance tluszczowej przebiegaja obficie i intensywnie.
Nadmiar glukozy w pozywieniu nie tylko tuczy, ale rowniez szkodzi naszemu samopoczuciu i zdrowiu. Hydroksykwasy wplywaja na spowolnenie poboru glukozy z przewodu pokarmowego oraz hamuja jej naplyw do tkanki tluszczowej i przemiany w komorkach tluszczowych. W konsekwencji ograniczaja wytwarzanie i gromadzenie sie tluszczu zapasowego oraz zmniejszaja ryzyko zdrowotne diety bogato cukrowej. To wlasnie zapewne dla tych przyczyn, odczuwamy intuicyjnie potrzebe doprawienia kwasami zbyt slodkich pokarmow - zlagodzenia niekorzystnego dzialania nadmiaru glukozy.
L-karnityna - witamina z grupy B (witamina bt) znana byla ze swoich umiarkowanie odchudzajacych wlasciwosci od dawna. Jednak dopiero jej forma sprzezona z kwasem L-winowym okazala sie wyjatkowo aktywnym czynnikiem odchudzajacym - nasilajacym o 70 % spalanie tluszczu zapasowego.
Karnityna baza jest surowcem dobrym (czysta L-karnityna), ale nietrwalym. gdy zostanie wykorzystana technologicznie w niewlasciwy sposob, szybko traci potencjal metaboliczny i nabiera wiele niekorzystynych cech organoleptycznych - rybiego zapachu powodowanego uwalnianym amoniakiem. Ten surowiec jest znacznie tanszy od winianu L-karnityny. Powinien byc wykorzystywany do wzbogacenia zywnosci krotkoterminowej lub produkcji preparatow utrwalanych (konserwowanych) chemicznie.
Jak odroznic produkt wytworzony z eksluzywnego surowca, od produkty gdzie wykorzystano tani surowiec?
Pierwszy krok nalezy dokladnie przeczytac informacje na etykiecie. Jezeli w skladzie surowcowym nie widnieje "czarno na bialym" winian L-karnityny, to oznacza ze preparat wyprodukowano w oparciu o karnityne baza. Jezeli po otwarciu opakowania czuc jakis nieprzyjemny zapach, preparat mozna od razu wyrzucic. Jest to znak ze L-karnityna utracila na tyle potencjal metaboliczny iz w ogule nie zadziala.
Nawet wtedy gdy nie smierdzi, nie ma zadnej pewnosci ze suplementacja takim preparatem przyniesie oczekiwany efekt. Z uwagi na zle cechy organoleptyczne karnityna baza, produkt stworzony na jej podstawie musi miec postac tabletki do polykania. L-karnityna odznacza sie zmienna kinetyka, tak wiec kiedy jest połykana mamy pewnosc ile z podbranej dawki przyswoi organizm.
Dlatego wlasnie produkty z technologii zaawansowanej sa albo lingwetkami - tabletkami do ssania albo napojami ewentualnie kapsulkami. Tylko takie formy suplementow gwarantuja pewne wchlanianie i wlasciwy efekt dzialania.
Do niedoboru tej substnacji moze dojsc u osob spozywajacych wylacznie pokarm roslinny (wegetarianie) lub moze byc to cecha genetyczna (wrodzona).
Pierwszy raz opisano niedobor L-karnityny u ludzi w roku 1973. U chorych stwierdzono uszkodzenie miesni szkieletowych, powiekszenie miesnia sercowego, chorobe niedokrwienną serca. U dzieci u ktorych wykryto genetycznie uwarunkowany niedobor L-karnityny zauwazono oslabienie sily miesni oraz zmiany w miesniu sercowym (kardiomiopatię).
Dlugoterminowe (przez okolo 6 miesiecy) podawanie u dzieci L-karnityny normalizowalo zmiany w ukladzie sercowo-naczyniowym oraz miesniowym. Znamienne jest ze zmniejszoną ilosc L-karnityny stwierdza sie w miesniu sercowym u osob, ktore zmarly z powodu zawalu serca.
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Problem z powtorzeniami |
Trening dla średniozaawansowanych |
|
|
||
problem z planem treningowym i motywacja |
Trening dla początkujących |
|
|
||
Mam problem z klatka piersiową |
Zdrowie i Medycyna |
|
|
||
Problem |
Trening dla początkujących |
|
|
||
problem z szyją |
Inne sporty |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
HMB
- Ponad rok temu
-
Xtreme Men's Formula
- Ponad rok temu
-
Prośba o pomoc odnośnie odżywek i treningu
Guest_bery_* - Ponad rok temu
-
Co wybrac??
- Ponad rok temu
-
wprowadzenie w teamt
- Ponad rok temu
-
cykl na monohydrat kreatyny
Guest_maks_* - Ponad rok temu
-
CARBO + Glukoza
- Ponad rok temu
-
Palenie tluszczu na thermalu i nitrobolonie:///
- Ponad rok temu
-
Glutamina
- Ponad rok temu
-
Cykl na mase Są Suple Oceńcie mój wybór
- Ponad rok temu