Skocz do zawartości


Zdjęcie

L-karnityna problem jakości


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Joks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 6459 postów
  • Pomógł: 9
16
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

L-karnityna problem jakości
Karnityna jest zbudowana z dwóch aminokwasow (elementow budujacych czasteczki bialka naszego organizmu) - metioniny i lizany. W suplementach sportowych i dietetycznych stosowane są dwa surowce karnitynowe - winian L-karnityny i karnityna baza (czysta L-karnityna)

Winian L-karnityny to L-karnityna stabilizowana molekułami hydroksykwasu-kwasu winowego a przez to bardzo trwała. Posiada idealne cechy organoleptyczne w produkcie finalnym nie pozostawia "obcego" smaku ani zapachu. Jako stabilny surowiec wspaniale spisuje sie w procesach technologicznych wymagajacych zastosowania wysokiej temperatury (np: pasteryzacja naturalny i zdrowy sposob utrwalania zywnosci). Jest to surowiec eksluzywny i drogi wskazany glownie do wzbogacenia zywnosci i produkcji suplementow o dlugim terminie przydatnosci, niekonserwowanych chemicznie i wymagajacych wysokich walorów smakowych (tabletki do ssania, napoje).

Dowiedziono ze hydroksykwasy odchudzaja (miedzy innymi - kwas winowy) a ten ich efekt dzialania zwiazny jest najprawdopodobniej z wplywem na przemiany najbardziej tuczącego skladnia pokarmowego - glukozy. Komurki tluszczowe produkuja i gromadza tluszcz, a czlowiek tyje jedynie wtedy gdy przemiany glukozy w tkance tluszczowej przebiegaja obficie i intensywnie.

Nadmiar glukozy w pozywieniu nie tylko tuczy, ale rowniez szkodzi naszemu samopoczuciu i zdrowiu. Hydroksykwasy wplywaja na spowolnenie poboru glukozy z przewodu pokarmowego oraz hamuja jej naplyw do tkanki tluszczowej i przemiany w komorkach tluszczowych. W konsekwencji ograniczaja wytwarzanie i gromadzenie sie tluszczu zapasowego oraz zmniejszaja ryzyko zdrowotne diety bogato cukrowej. To wlasnie zapewne dla tych przyczyn, odczuwamy intuicyjnie potrzebe doprawienia kwasami zbyt slodkich pokarmow - zlagodzenia niekorzystnego dzialania nadmiaru glukozy.

L-karnityna - witamina z grupy B (witamina bt) znana byla ze swoich umiarkowanie odchudzajacych wlasciwosci od dawna. Jednak dopiero jej forma sprzezona z kwasem L-winowym okazala sie wyjatkowo aktywnym czynnikiem odchudzajacym - nasilajacym o 70 % spalanie tluszczu zapasowego.

Karnityna baza jest surowcem dobrym (czysta L-karnityna), ale nietrwalym. gdy zostanie wykorzystana technologicznie w niewlasciwy sposob, szybko traci potencjal metaboliczny i nabiera wiele niekorzystynych cech organoleptycznych - rybiego zapachu powodowanego uwalnianym amoniakiem. Ten surowiec jest znacznie tanszy od winianu L-karnityny. Powinien byc wykorzystywany do wzbogacenia zywnosci krotkoterminowej lub produkcji preparatow utrwalanych (konserwowanych) chemicznie.

Jak odroznic produkt wytworzony z eksluzywnego surowca, od produkty gdzie wykorzystano tani surowiec?

Pierwszy krok nalezy dokladnie przeczytac informacje na etykiecie. Jezeli w skladzie surowcowym nie widnieje "czarno na bialym" winian L-karnityny, to oznacza ze preparat wyprodukowano w oparciu o karnityne baza. Jezeli po otwarciu opakowania czuc jakis nieprzyjemny zapach, preparat mozna od razu wyrzucic. Jest to znak ze L-karnityna utracila na tyle potencjal metaboliczny iz w ogule nie zadziala.

Nawet wtedy gdy nie smierdzi, nie ma zadnej pewnosci ze suplementacja takim preparatem przyniesie oczekiwany efekt. Z uwagi na zle cechy organoleptyczne karnityna baza, produkt stworzony na jej podstawie musi miec postac tabletki do polykania. L-karnityna odznacza sie zmienna kinetyka, tak wiec kiedy jest połykana mamy pewnosc ile z podbranej dawki przyswoi organizm.

Dlatego wlasnie produkty z technologii zaawansowanej sa albo lingwetkami - tabletkami do ssania albo napojami ewentualnie kapsulkami. Tylko takie formy suplementow gwarantuja pewne wchlanianie i wlasciwy efekt dzialania.

Do niedoboru tej substnacji moze dojsc u osob spozywajacych wylacznie pokarm roslinny (wegetarianie) lub moze byc to cecha genetyczna (wrodzona).

Pierwszy raz opisano niedobor L-karnityny u ludzi w roku 1973. U chorych stwierdzono uszkodzenie miesni szkieletowych, powiekszenie miesnia sercowego, chorobe niedokrwienną serca. U dzieci u ktorych wykryto genetycznie uwarunkowany niedobor L-karnityny zauwazono oslabienie sily miesni oraz zmiany w miesniu sercowym (kardiomiopatię).

Dlugoterminowe (przez okolo 6 miesiecy) podawanie u dzieci L-karnityny normalizowalo zmiany w ukladzie sercowo-naczyniowym oraz miesniowym. Znamienne jest ze zmniejszoną ilosc L-karnityny stwierdza sie w miesniu sercowym u osob, ktore zmarly z powodu zawalu serca.
  • 0

...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru  :P]=+-:::...




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024