Witaminki
Napisano Ponad rok temu
zastanawiam sie czy mozna przedawkowac witaminy? (wiem ze nie mozna wit C ale co z innymi takze takimi typu cynk czy magnez?) I jak to jest z tym procentem dziennego zapotrzebowania. Czy 100% wystarczy, czy jak np zjem 300% w ciagu dnia to wchlonie sie tyle, czy zostanie tylko to 100% i nie ma sensu wiecej brac? I czy to sie tyczy kazdego czlowieka czy ludzie cwiczacy potrzebuja wiecej niz te standardowe 100%? I jeszcze pytanie dotyczace testosteronu. Zakupilem sobie buzer testosteronu tribuactive b6 i myslalem zeby do tego przed snem jeszcze sobie zapodawac ZMA (tylko chcialem kupic osobno cynk,magnez i b6 i odpowiednio podzielic tak jak przeczytalem na forum zeby bylo taniej). Tylko czy to nie bedzie za duzo? Mam 21 lat, wczesniej tego nie bralem. Jakie moga byc skutki jesli wezme za duzo? Z gory dzieki za odpowiedzi. Pozdrowka
Napisano Ponad rok temu
zastanawiam sie czy mozna przedawkowac witaminy? (wiem ze nie mozna wit C ale co z innymi takze takimi typu cynk czy magnez?)
Zamieszcze tu witaminy wazne dla sportowców czyli:
B6 Skutki nadmiaru w organizmie
Zapalenie nerwów, trudności w poruszaniu się (przy mega dużych dawkach przez wiele lat)
B12 Skutki nadmiaru w organizmie
Niekiedy podawana w dużych dawkach w zastrzykach wywołuje reakcje alergiczne
Cynk - nadmiar
Spożywanie żywności bogatej w cynk nie stwarza zagrożenia jego przedawkowania ponieważ cynk nie kumuluje się w tkankach a jego nadmiar jest wydalany z kałem oraz w niewielkich ilościach z moczem. Nadmierne spożycie cynku jest związana przede wszystkim z wtórnym deficytem miedzi i nie wywołuje objawów specyficznych. Nadmierna ilość cynku może ograniczyć wchłanianie miedzi i żelaza oraz przyspieszyć wydalanie żelaza z organizmu co może być przyczyną niedokrwistości.
Przedawkowanie cynku występuje bardzo rzadko i przeważnie tylko w wypadku stosowania syntetycznych preparatów cynku w dawkach 80 – 150 miligramów. Zatrucia ludzi cynkiem następują głównie w wyniku spożycia owoców lub warzyw opryskiwanych preparatami cynkowymi lub produktów przechowywanych w naczyniach cynkowych.
Niech te skutki Cie niezniecheca do przyjmowania tych składników bo są one bardzo wazne szczegłolnie w budowie masy miesniowej. Łatwo mozna zauwazyc jak w roznych suplach czesto wystepuja witaminy z grupy B, a cynk harmonijnie wspołpracuje z kreatyna w organizmie
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Nadmiar magnezu może powodować biegunkę. Długotrwałe przyjmowanie dużych ilości magnezu może być toksyczne w przypadku jednoczesnej wysokiej dawki wapnia i fosforu lub w przypadku niewydolności nerek.
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Napisano Ponad rok temu
moznazastanawiam sie czy mozna przedawkowac witaminy?
zalezy od czlowieka, jego sposobu zycia i diety - rozni ludzie rozne zapotrzebowania.Czy 100% wystarczy, czy jak np zjem 300% w ciagu dnia to wchlonie sie tyle, czy zostanie tylko to 100% i nie ma sensu wiecej brac? I czy to sie tyczy kazdego czlowieka czy ludzie cwiczacy potrzebuja wiecej niz te standardowe 100%?
Ludzie cwiczacu potrzebuja zdecydowanie wiecej niz wynosi zapotrzebowanie czlowieka , ktory stroni od aktywnosci fizycznej.
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Napisano Ponad rok temu