Dieta opiera się głównie na białku i na tłuszczach które można by jeszcze zwiększyć
ale wiesz.... enegie org moze pozyskiwac z tl. (ciala ketonowe, kwasy tluszczowe) i bialek (aminokw. wlaczane w roznych momentach cykli metabolicznych) - no lux, nawet w cyklu krebsa tez bo acetylo CoA moze powstawac z ale zapominasz o jednym. Tluszcze tj. ciala ketonowe sa fajnym zrodlem en dla miesnie w
stanie spoczynku -> tj jak masz przerwe np 2-4tyg na silce, ale nie gdy cwiczysz aeroby i tr na rzezbe...
watroba jest odpowiedzialna za utrzymanie stalego poziomu ww we krwi [glukoza jest notabene jedynym zrodlem energii dla erytrocytow jak dobrze pamietam...] i jak cos to do krwi trafiaja ciala ketonowe, ew aminokw z rozwalonych biaalek, ale sama tez nie potrafi korzystac...
Glukoza jest podstawowym paliwem ukladu nerwowego; tez po treningu ktos na tej diecie bedzie mial delikatnie przerabane bo nie odbuduje wlasciwie szybko glikogenu miesniowego bo musza byc do tego uzyte aminokw z (najczesciej w takiej sytuacji) wlasnych bialek co znowu zachodzi (chyba) w watrobie...
tak samo zastanawiam siem nad wydolnoscia miesni i ilosciami wytwarzanego kw mlekowego...
[ch]cialbym jakies komentarze osob ktore zdecydowaly siem na taki wariant, a cwicza juz troszke zeby wiedzialy jak ich org reaguje i czy czuja jakas roznice...]
takze lepiej dorzucic troszku ww :PPPP [wszystko oka, ale nie wprowadzanie org w stany lekko patologiczne :P]
nawet najtwardsi maja chwile kiedy potrzebuja kleknac...
Daj mi, Panie, mestwo, abym chcial zmienic to, co mozliwe. Daj mi cierpliwosc, abym potrafil zniesc to, czego zmienic nie moge. Daj mi tez rozum, abym umial odroznic jedno od drugiego.
dla wlasnego dobra czytajcie regulamin !! nieznajomosc nie usprawiedliwia wykroczen;
regulamin forum odzywianie: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]