Siłownia- walka jeden na jeden
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
załatwiła w 10 sekund bu ha ha ha
a przed takim klocem 140 kg to byś przynajmniej mógł robic szybkie uniki
zresztą zawsze powtarzam "im większy tym głośniej pada na ziemię" :mrgreen:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[ Dodano: 30-08-2005, 4:25 ]
nie spamujcie ostatnie ostrzezenie
Napisano Ponad rok temu
Siła ciosu (dynamiczna) jest zupełnie czym innym niż siła statyczna - rozwijana różnymi martwymi ciężarami (hantelkami, sztangą, maszynami), czy pompkami! Innymi słowy - dla zawodnika stylu uderzanego od siłowni ważniejszy jest trening dynamiczny np. na worku bokserskim - a przede wszystkim rozwijanie techniki, szybkości, koordynacji! Mięśnie to drugi plan jeśli chodzi o siłę ciosu. Tylko pośrednio siła statyczna przekłada się na dynamiczną! Dlatego częste pytanie "pakerów": jakie mięśnie rozwijać, aby mieć silne uderzenie - ma podobny sens jak pytanie: jakie mięśnie rozwijać, aby być dobrym kierowcą?
Osoby które dalej nie rozumieją tych stwierdzeń: to, że jesteś w stanie zrobić przysiad z dużym obciążeniem, wcale nie oznacza że będziesz w stanie wyskoczyć wysoko! To, że wyciskasz 150 kg wcale nie znaczy że uderzasz mocniej od osoby wyciskającej 100 kg.
Do tego rozwijanie tylko mięśni klatki, bicepsów, tricepsów - to wyjątkowo zły pomysł! Spotkałem wielu tzw. pakerów którzy nigdy nie trenowali uderzania i nagle postanowili się wziąć za treningi. I jak im szło? Kiepsko - przeważnie mieli dość wolne uderzenia, nie potrafili wygenerować mocnego ciosu. Podstawowym błędem takich osobników jest uderzanie z samej ręki (bez użycia masy ciała), pchanie ciosów i blokowanie barku oraz bioder. Jeden wyciskał ogromne ciężary na sztandze - w sparingu został wypunktowany. Super sylwetka zupełnie nie przekłada się na skuteczność w walce! Największym błędem wielu trenujących na siłowni jest wybranie jednego - góra dwóch- ulubionych ćwiczeń na daną partię mięśniową (celuje tutaj klatka, biceps), a lekceważenie pozostałych.
Siła ciosu to przede wszystkim technika, dynamika, ale i masa ciała. Potrzeba umiejętności uderzania, a nie super rozwiniętych mięśni! Jednak nie oszukujmy się- do skutecznego uderzania konieczna jest spora masa ciała - przynajmniej 80 kg (optimum 90 -110 kg). Czyli do pewnego poziomu - rozwinięcie mięśni jest niezbędne, ale to nie powinno być celem! Jeśli skupisz się na rozwijaniu muskulatury - zostanie Ci mniej czasu na inne, istotniejsze elementy (jak np. trening na worku, gruszce - poprawę techniki; trening szybkośćiowy)- i w walce PRZEGRASZ! Pamiętaj: nie trenujesz kulturystyki - a sztuki walki / systemy! A jak już rozwijać mięśnie- to równomiernie całe ciało - NIE wybrane grupy! I wtedy siłownia może bardzo pomóc! Należy także umiejętnie połączyć siłownię z treningami sztuk walki / systemów i treningiem na worku, gruszce, piłce. Czy to będzie łatwe? Zależy ile jest poszczególnych treningów w tygodniu. Przeważnie 1-2 treningi na siłowni w tygodniu uda się zmieścić. Większa ich liczba jest niewskazana. Czemu? Potrzeba czasu na regenerację. Poza tym jak wspomniałem - nie masz zamiar być kulturystą - tylko artystą wojennym!
Biceps nie ma związku z siłą uderzenia! Zresztą im większy biceps - tym zwykle słabszy przeciwnik (style uderzane). Triceps, ramiona - owszem - ale nie można skupić się tylko na ćwiczeniach statycznych. Jednym z klasycznych ćwiczeń rozwijających tricepsy są pompki w wąskim rozstawie dłoni (na szerokość barków lub nieco wężej) i prowadzeniem łokci blisko tułowia
autor: (Radosław Słodkiewicz)
Napisano Ponad rok temu
on nie zna sie na technice tylko wali cepami na oślep z całej siły
i po kilku chwilach jest tak zmęczony że można go bezkarnie okładać
a o bieganiu to mowy nie ma coś takiego rusza się jak żółw
niby twardy ale powolny... i można mu sie dobrać do skorupy jak się zmęczy he he he
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- czytaj: W PRZYPADKU PUDZIANA ŻADNA METODA NIE JEST SKUTECZNA :mrgreen:...duuzy nie oznacza wolny
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
po drugie: jeśli chwyt ma być założony tak jak ty piszesz i stoisz spięty i specjalnie
stawiasz opór to praktycznie żaden chwyt obezwładniający nie będzie skuteczny
pozatym twój kumpel to łajza są setki sposobów żeby kogoś unieruchomić
a skoro nie potrafił tego dobrze zrobić no to jest nieuk i tyle!
ja po prostu zrobiłbym ci rzut w tył i błyskawicznie wykręcił rękę na plecy
zanim zdążyłbyś zareagować i tyle :brawo:
ewentualnie tzw. "łyżkę" to dobra metoda na "spiętych" kolesi ;-)
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze twój kumpel to dupa...
haha BODY ma niestety racje...bo akurat do zalozenia skutecznej dzwigni sily duzo nie trzeba ( nie powiedzialem ze wcale ) ale albo Ty jestes tak potezny albo on zajebiscie slaby :twisted:
po drugie: jeśli chwyt ma być założony tak jak ty piszesz i stoisz spięty i specjalnie
stawiasz opór to praktycznie żaden chwyt obezwładniający nie będzie skuteczny
taa...wtedy sie nie kombinuje jak goscia obezwladnic tylko walisz po ryju :-)
a po prostu zrobiłbym ci rzut w tył i błyskawicznie wykręcił rękę na plecy
jakis ty brutalny... :mrgreen:
Napisano Ponad rok temu
zgadzam się z tym to dupa... :mrgreen: jest bardzo chudy...Po pierwsze twój kumpel to dupa...
ale łeb ma mocny do picia jak nikt inny...
Napisano Ponad rok temu
zanim by otrzeźwiał po rzucie w tył to zdążył by tylko zobaczyć
swoją rękę za plecami he he he
z ludźmi nie można się patyczkować bo potem
wychodzą takie obciachy jak pisze kujsus...
[ Dodano: 01-09-2005, 12:36 ]
A tak trochę zi innej beczki: widzeliście film "Gulczas a jak myślisz...?"
ja pier... sceny walk mnie po prostu znokautowały :?
tak beznadziejnych bijatyk to nie widziałem nawet w wydaniu
dwóch włóczegów bijących się o jabola!!!
szok i obciach na całego...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no i wtedy bedziesz misiek, twoja sylwetka bedzie mowila za siebie...o 80 84 kg czystych miesni i swietnej rzezby
Napisano Ponad rok temu
myślę dokładnie tak samo!!!
znaczy mam na myśli nie "miśków"
tylko to: "..ja np mam zalozenie takie chce dojsc do 80 84 kg czystych miesni i swietnej rzezby i to starczy do tego jest mi potrzebna silownia i co wiecej wazac te 80 kg bede tez umial walczyc bede mial kondycje itd jedym slowem nie chce byc miskiem dziekuje "
PS. ale na przyszłość staraj się nie pisać
w takich tematach które są nie ruszane
od miesiąca bo grożą za to ostrzeżenia
popatrz uważnie na daty ostatnich postów pozdro.
Napisano Ponad rok temu