Skocz do zawartości


Zdjęcie

Tłuszcze Utwardzone


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

abbon
  • Użytkownik
  • Pip
  • 19 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Lodz

Napisano Ponad rok temu

Tłuszcze Utwardzone
Witam,
Chcialem zwrocic waza uwage na utwardzone (uwodornione) tłuszcze roslinne. Jest to BARDZO popularny rodzaj tłuszczu. Mozemy go spotkac w wielu produktach, ktore jemy codziennie, takze w roznego rodzaju odzywkach i suplementach.
Producenci nie maja obowiazku umieszczania na opakowaniach informacji o ilosci tych tluszczow, ale wystarczy spojrzec na liste skladnikow, zwykle na ktorejs z pierwszych pozycji znajduje sie utwardzony/uwodorniony tluszcz.
Artykul o tych tluszczach ukazal sie w ostatnim numerze Men's Health




Ponizej zamieszczam troche informacji o tych tluszczach ze [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Margaryna i inne utwardzone oleje są dla organizmu jeszcze bardziej szkodliwe niż oleje z których powstają. Podczas procesu utwardzania mają miejsce ekstremalne chemiczne zmiany, dokładnie takie same jak podczas smażenia i frytkowania w wysokich temperaturach. Cząsteczki tłuszczu zamiast przyjmować pozycję skrętną taką jak w naturze, przyjmują formę prostą. Są wtedy określane jako kwasy tłuszczowe trans i takie są trucizną dla organizmu, który na nieszczęście ich jako takich nie rozpoznaje i zużywa je tak jakby były normalne. W ten sposób zostają wbudowywane kwasy tłuszczowe trans w struktury organizmu i zaburzają liczne kluczowe funkcje między innymi funkcje tych istotnych kwasów tłuszczowych. Zjawisko to powoduje poważne długotrwałe konsekwencje dla zdrowia i jest jednym z czynników odpowiedzialnych za wzrost chorób zwyrodnieniowych u młodych ludzi.
Badania dowiodły przyczynowy związek między utwardzonymi tłuszczami a chorobami takimi jak : arterioskleroza, cukrzyca, otyłość, osłabienie systemu immunologicznego, niepłodność, zwyrodnienie układu kostnego a nawet nowotwory. Jako środek ochronny przeciwko tym nienaturalnym tłuszczom i margaryną wzrasta poziom cholesterolu. Równocześnie nie dowiedziono, że spożywanie masła prowadzi do podwyższonego poziomu cholesterolu.

Problem z utwardzonymi tłuszczami sięga jeszcze dalej ponieważ ludzie nie są świadomi jaką ilość tej niebezpiecznej substancji w ukrytej formie np. chleba, wypieków i innych gotowych produktów mogą sobie przyswoić. Pije się również homogenizowane mleko z radykalnie zmienionymi cząsteczkami To przyspiesza utlenianie i tłuszcz i cholesterol szybciej staja się zjełczałe. Spożycie tłuszczu wegetarian jest porównywalne z innymi ludźmi, ale ich pożywienie różni udział kwasów tłuszczowych. Dania wegetariańskie zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych natomiast więcej nienasyconego oleju. Spożywają zatem za dużo omega 6 a za mało omega 3 ; w wypadku gdy nie jedzą regularnie oleju lnianego. Weganie nie spożywają w ogóle pokarmów zwierzęcych i powinni swoje zapotrzebowanie na nasycony tłuszcz, pokrywać tłuszczem kokosowym.
  • 0

tamarind
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 167 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:k Wrocławia
  • Zainteresowania:boks, kulturystyka, dobra książka i film,

Napisano Ponad rok temu

Re: Tłuszcze Utwardzone
...podczas produkcji margaryny, gdy tłuszcz roślinny jest uwodorniany, jako katalizator stosuje sie Nikiel...po reakcji [czyli jak już mamy gotową margarynę] niklu nie da się już usuną...jedząc margarynę, a zatem wprowadzając nikiel do naszego organizmu, prowadzimy do zaburzeń pracy szarych komórek....
...więc jeszcze jedna wada margaryny - ona ryje w banie:D
  • 0
walcze z virusami



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024