Dlatego tak też zrobię wymienie komplet.
Samodzielna naprawa samochodu - porady
Napisano Ponad rok temu
Co do tej wymiany mechanik mi powiedział że nie ma sensu wymieniac pompy wody bo nie jest napędzana paskiem rozrządu. Taka konstrukcja silnika. Co innego jakby była nim napędzana to wtedy zalecałby wymianę. Zestaw z TNT + pasek oryginał wyniesie mnie niecałe 500zł + 300zł wymiana. Cena częsci w normie jak sprawdzałem a jak wam się widzi robocizna? Wiem że w ASO obecnie za wymiane rozrzadu w tym modelu kasują 550zł.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja chciałem TNT a pasek oryginał. 300zł to niewiele jak na ceny krakowskie ( średnio wołają 450zł w ASO bogatela 600........)
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Chłop mi tak wymienił rozrząd że po wyjeździe na trase na wolnych obrotach silnik sam zwalnia i dodaje obroty , skacza nimiłosiernie szarpie kabina drgania jak na wibratorze.... przy normalnej jeździe ustepują. Z duszą na ramieniu dojechałem i wróciłem z pracy. W poniedziałek jade niech to poprawi bo rozrząd ewidentnie źle ustawiony. Odpukać oby nic sie nie stało na tym dystansie 5km bo inaczej zrobie mu tam krzywdę i niech potem naprawia za swoje pieniądze swoja fuszerkę. To ostatnia wizyta u tego pana.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak pognie to niech je wymienia na własny koszt.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzwoniłem po wyjeździe na trase od niego jak tylko sie zorientowałem że coś jest nie tak. Mówił żeby zawrócić to zobaczy co nie gra i poprawi ale byłem spóźniony do pracy i musiałem sie umówić na nastepny dzień roboczy. Auto stoi na nocke jutrzejszą jade MPK a jak wróce wsiadam i jade na warsztat. Wymigać sie nie wymiga tylko żeby sie nic nie stało na tej krótkiej trasie. Jak odpaliłem na placu i pojechałem było ok. Dopiero po kilometrze jak stanałem na światłach zaczeło trzepotać, wibrować i obroty same zaczeły skakać. Nic nie trzasneło nic nie pykneło w sensie że pasek na zabku przeskoczył czy coś.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kolega w pracy to samo zdiagnozował. Zobaczymy w poniedziałek. Eh.... chce już mieć spokój
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam taką nadzieję że będzie ok.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Samochód zaraz odbiorę ( nie chciało mi sie tam 2h czekać aż znajdzie i naprawi to co było złe)
Przez telefon usłyszałem że zarówno w rozrządzie jak i świecach nie ma problemu (rozkręcił) za to znalazł zatkany smieciami jakiś zawór elektromagnetyczny czy coś w ten deseń
Jak uważasz wciska kit?
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Zwykły zbieg okoliczności także trudno mi stwierdzic czy mówi prawde.
Napisano Ponad rok temu
Tak czy siak, auto chodzi dobrze równo jak przedtem bo tym wyczyszczeniu zaworu elektromagnetycznego. Dowiedziałem sie że nie ma zasady czemu sie zapchał. Zapchał sie 1 raz wyczyścił sprawdził jeszcze raz poprawność montażu rozrzadu i czy świece które były wymienione maja prawidłowa iskrę i tyle. Dojechałem normalnie a samochód nabrał nawet lepszego przyspieszenia na 4 i 5 biegu.
Nie wnikam już w nic najwazniejsze że mam już sprawny samochód. Nawet słowem nie wspomniał że to mogło powstać samo z siebie i że miałbym za cokolwiek płacić czy czekać w kolejce do naprawy.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Cholery mi nie podbiły przeglądu
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Brak katalizatora ( wstawiony zamiennik w postaci po prostu dalszej częsci tłumika ) + wybite 2 sworzenie wahacza z przodu. Poprzedni przegląd podbijał stary właściciel pewnie na lewo stąd przeszło bez katalizatora z tym że ja o tym nie wiedziałem. A sworznie na krakowskich drogach nie trudno powybijać...
I znowu musze inwestować
Samochód jeździ sprawnie, drogi sie trzyma, nie kopci, nie buczy, nie jest głośny no ale polskie powalone prawo drogowe i tak ma z tym problem.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu