Potrzebuję pomocy w ułożeniu treningu na brzuch i plecy a zwłaszcza dolną część ,poczytałem trochę i wiem że mam wadę w postaci spiętych mięśni pleców a zarazem osłabionych mięśni brzucha co daje postawę "wydętego brzucha" . Zapewne jest to spowodowane moją pracą a dokładnie siedzeniem za "kółkiem" ,jestem operatorem od 10 lat ,od wielu lat pracuję po 10h gdzie cały czas jeżdżę zapewne to się przyczyniło do w/w wady ,jak widać w opisie od jakiegoś czasu ćwiczę systematycznie ,lecz mam problemy z cierpnącymi rekami ,mniemam że wiąże się to z kręgosłupem . Zanim zacznę panikować chcę już teraz przyłożyć się do wzmocnienia tych partii ,oczywiście mam w planach udać się do specjalisty . Jakie skuteczne ćwiczenia polecacie ,jak stopniowo obciążać plecy aby nie narobić sobie problemów . Nie posiadam u siebie na siłowni wyciągu ! Mam swój plan treningowy ale raczej zawiera on większości górne partie ,wolał bym skupić się na swoim zdrowiu a nie ogólnym wyglądzie ,na to jeszcze przyjdzie czas .
Czy może mi ktoś rozpisać konkretny plan na brzuch i plecy tak abym poprawnie wzmacniał najsłabsze partie .
Z góry dziękuję