CIASTO
3 szklanki maki wroclawskiej (pszenna)
1 szklanka wody letniej
pol kostki drozdzy
pol lezeczki soli
Skladniki:
150g mozzareli
100g salami zwykle
papryka
cebula
Sos czosnkowy:
150g jogurtu naturalnego (ja Zott) gesty
2 lyzki majoneju
1 zabek czosnku
ziola prowansalski troszke
PRZYRZADZENIE
do duzej michy wsypujemy make. do szklanki wlewamy wode i dodajemy drozdze,sol, mieszamy az sie rozpusci i odstawiamy na minute. nastepnie wlewamy powoli do miski z maka i ugniatamy. powinna ladna kuleczka wyjsc:) jesli za malo maki to odrobine dodajemy. Miske zakrywamy recznikiem kuchennym i odstawiamy w cieple miejsce na 30 minut. w tym czasie kroimy nasze skladniki i nagrzewamy piekarnik na maxa ( u mnie 250stopni). Jak nam ciasto urosnie kladziemy je na duza blache i walkujemy na dowolny ksztalt (grubosc u mnie to...cieniutka:)) kladziemy skladniki na pizze i wkladamy do piekarnika.
Czas: i tu zalezy od piekarnika. czy elektryczny czy gazowy. ja robie to na oko patrzac na spod az robi sie zloty! wtedy pizze wyciagam.
UWAGI: skladniki moga byc dowolne lecz nie mozna klasc za duzo pieczarek lub nie moze byc za ciezko na ciescie bo slabo urosnie a pieczarki puszcza duzo wody.
Wartosci odzywczej nie znam jakby ktos mi pomogl to obliczyc to z gory dzieki!!! Napewno sycaca:))
A tak powinna wygladac po wyjeciu z piekarniczka
http://zapodaj.net/a1cc95ac6bd53.jpg.html
http://zapodaj.net/1b67e25344503.jpg.html
Pizza idealnie nadaje sie na mase:) SMACZNEGO
Użytkownik Jozef230 edytował ten post Ponad rok temu