Baton białkowy XPX Zero Impact zawiera wszystkie składniki potrzebne do budowy nowych komórek mięśniowych. Zawiera aż 4 frakcje najwyższej jakości białek oraz dużą dawkę aminokwasów BCAA i CLA. Następną zaletą batona jest wysoka zawartość zdrowych tłuszczy, które są tak bardzo potrzebne naszemu organizmowi. Tłuszcze, jak CLA chronią nasz organizm przed rożnymi chorobami: serca, miażdżycą, wysokim cholesterolem. Węglowodany o rożnym czasie wchłaniania pomagają odbudować nasz glikogen.
Baton VPX zawiera mikrofiltrowany izolat białka serwatki - czas wchłaniania rzędu kilku minut, najwyższa wartość biologiczna BV=159, idealny kiedy potrzebujemy praktycznie natychmiastowej dostawy aminokwasów dla naszego organizmu. Sposób w jaki otrzymywany jest ten izolat (wymiana jonowa) gwarantuje minimalną zawartość innych makroskładników - tłuszczy i węglowodanów.
Najtańszy i bardzo smaczny baton białkowy stosowany w kulturystyce jako zamiennik posiłku do budowy masy mięśniowej po treningu.
Ultrafiltrowany Koncentrat Białka Serwatki - bardzo łatwo przyswajalny - wchłania się z przewodu pokarmowego w zaledwie kilkanaście minut, posiada szeroki profil aminokwasów, wysoką wartość biologiczna BV=104, bogaty w alfa-laktolbuminy - obniżające stres, zapobiegające nowotworom i schorzeniom kardiologicznym, laktoferynę czyli doskonale przyswajalne żelazo oraz laktoperoksydaze, pogromcę bakterii.
Aminokwasy BCAA:
L-leucyna - pobudza syntezę białek w mięśniach i jest niezbędna dla procesów wzrostu w organizmie. Ponadto, wspomaga regenerację tkanki mięśniowej, skóry i kości. Działa antykatabolicznie, poprzez swoją pochodną metaboliczną - ketoleucynę (KIC), która ogranicza m.in. wydzielanie kortyzolu (hormonu stresu, powstrzymującego przyrost masy mięśni), przyśpiesza regenerację i zapewnia maksymalne działanie anaboliczne. Leucyna zwiększa stopień, i szybkość, wykorzystania białek do budowy mięśni.
L-Izoleucyna - jest zaliczana do aminokwasów glukogennych, czyli takich, które organizm w łatwy i szybki sposób może przekształcić w niezbędną mu do funkcjonowania energię. Oznacza to, że będziemy mogli nie tylko trenować dłużej i intensywniej, ale też szybciej się regenerować.
L-Walina - znacząco wpływa na ograniczenie zmęczenia centralnego układu nerwowego. Dodatkowo, jak w przypadku pozostałych dwóch aminokwasów, jest łatwo przekształcana w energie zużywaną przez pracujące mięśnie i tym samym pozwala oszczędzić zapasy glikogenu zgromadzone w wątrobie.
L-Glutamina - Jest aminokwasem występującym w organizmie najpowszechniej. Pełni szereg bardzo ważnych dla nas funkcji: wpływa na proces uzupełniania glikogenu, powoduje dodatni bilans azotowy hamując rozpad białek, wzmacnia nasz system odpornościowy, przeciw działa chorobom, odgrywa role w procesie transaminacji przekształcana jest w kwas glutaminowy stanowiący źródło energii dla tkanki nerwowej oraz pełni szereg innych, ważnych, ale mniej istotnych z naszego punktu widzenia, funkcji.
Izolat Białek Mleka - wszystko to co najlepsze w mleku bez zbędnej laktozy, cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera sprzężony kwas linolenowy (CLA), peptydy glutaminy czy tez laktoferynę.
Kazeina Micelarna - charakteryzuje się najbardziej równomiernym uwalnianiem aminokwasów do krwiobiegu spośród wszystkich źródeł białka, tym samym najlepiej sprawdza się podczas długich przerw pomiędzy posiłkami, skutecznie powstrzymując katabolizm na długie godziny.
Mieszanka Węglowodanów - zapewniają organizmowi dopływ wysokiej jakości „paliwa” przez długi czas. Pomagają w odbudowie zapasów glikogenu, dostarczają zaplecza energetycznego dla procesów i przemian zachodzących w naszym ciele.
Sezamina - naturalnie występujący lignan - związek zaliczany do grupy fitoestrogenów. Środki z tej grupy wykazują zdolność naśladowania hormonów naturalnie wytupujących w ludzkim organizmie. Sezamina wykazuje dość szeroką aktywność: jest agonistą PPAR-alfa (oznacza to, że wpływa na stopień uwalnianych, i wykorzystywanych w celach energetycznych, kwasów tłuszczowych zmagazynowanych w naszej tkance tłuszczowej), wpływa na wydzielanie prostaglandyn, podnosi poziom leptyny, wpływa na proces partycjonowania kalorii, zwalcza wolne rodniki i bakterie.
Masło Słonecznikowe - doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu.
CLA - Sprzężony kwas linolowy. Pierwotnie sklasyfikowany jako środek antynowotworowy. Doskonale wspiera układ immunologiczny do walki z wirusami, zmniejsza reakcje alergiczne. CLA nadaję się też świetnie do zapobiegania lipogenezie. Wspiera również procesy anaboliczne organizmu prowadząc tym samym do przyrostu tkani mięśniowej, oraz zwiększa lipolizę, zwiększa termogenezę.