Skocz do zawartości


Zdjęcie

BCAA a utrata tkanki tłuszczowej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 5
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

BCAA a utrata tkanki tłuszczowej
Aminokwasy o łaącuchach rozgałęzionych (BCAA) ? leucyna, izoleucyna i walina są jednymi z najchętniej spożywanych przez kulturystów dodatków do diety. Stanowią one bardzo ważne źródło energii dla sportowców w stanach niedocukrzenia, sytuacji powtarzającej się często przy stopniowej redukcji kalorii i podaży węglowodanów w trakcie przygotowaą do zawodów.
Wielu naukowców jest przekonanych, że aminokwasy o łaącuchach rozgałęzionych, a w szczególności leucyna, mogą bezpośrednio pobudzać syntezę białek. Ostatnie badania pokazują, że ich obecność w mięśniach hamuje rozpad białek tam obecnych, a sam proces jest niezależny od działania insuliny. Mogą one również zwiększyć wydzielanie niektórych hormonów anabolicznych, takich jak hormon wzrostu. Rodzi się pytanie o ich znaczenie w sytuacji, kiedy zależy nam na minimalnej utracie masy mięśniowej u sportowców ograniczających spożycie kalorii do niezbędnego minimum.

Grupa francuskich naukowców przebadała 25 zapaśników uczestniczących w zawodach, którzy ograniczyli swoje spożycie kalorii (do 28 kalorii na 1 kilogram masy ciała dziennie; czyli do około 2545 kalorii dla osobnika ważącego 90 kg) przez kolejne 19 dni. Porównano kilka grup otrzymujących co następuje:
Ilość kalorii odpowiadającą normalnemu zapotrzebowaniu (zwykła grupa kontrolna).
-- Dietę niskokaloryczną (niskokaloryczna grupa kontrolna)
-- Dietę niskokaloryczną z wysoką zawartością białek
-- Dietę niskokaloryczną z niską zawartością białek
-- Dietę niskokaloryczną z dodatkiem aminokwasów o łaącuchach rozgałęzionych

Utratę masy ciała odnotowano we wszystkich grupach z dietą niskokaloryczną, przy czym największy jej spadek (5,4%) w przypadku grupy nr 4. Tkanka tłuszczowa mierzona grubością fałdu skórnego uległa redukcji w przypadku grup z dietą niskokaloryczną z relatywnie największym jej spadkiem ponownie dla grupy nr 4. Ilość tłuszczu oszacowana przy pomocy rezonansu magnetycznego uległa zmniejszeniu w największym stopniu (23,4%) w tej samej grupie badanych. Różnica ta była najsilniej wyrażona w redukcji tłuszczu wokół narządów wewnętrznych. Masa mięśniowa zmalała jedynie w niewielkim stopniu we wszystkich grupach z dietą niskokaloryczną (około 45%), bez znaczących różnic pomiędzy poszczególnymi grupami. Co więcej, dieta nie miała negatywnego wpływu na siłę i pojemność beztlenową mięśni.

Jakkolwiek badania te zostały przeprowadzone na zapaśnikach, mają one oczywiste zastosowanie dla kulturystów. Ograniczenia kaloryczne spowodowały przewidywalne zmiany zarówno w wadze ciała, jak i masie tkanki tłuszczowej. Podczas gdy każda dieta niskokaloryczna zawierała tę samą liczbę kalorii, ich wpływ na tkankę tłuszczową i utratę wagi ciała był różny, czego najlepszym przykładem są wyniki dla grupy spożywającej dodatkowo aminokwasy z rozgałęzionych łaącuchach. Należy jednak pamiętać, że ilość spożywanych aminokwasów rozgałęzionych była bardzo wysoka (0,9 grama na kilogram masy ciała dziennie). Jest ona niepraktyczna i zaleca się spożycie 25% lub 50% tej dawki, przy czym efekt koącowy będzie ten sam.

Zdolność do wykonywania ćwiczeą nie uległa zmniejszeniu pomimo ograniczenia spożywanych kalorii. Badacze przypisują to relatywnie wysokiej konsumpcji węglowodanów (stanowiły one 55%-60% całkowitej, dziennej ilości kalorii). Tak więc wysoka zawartość w diecie aminokwasów o rozgałęzionych łaącuchach w połączeniu z wysoką konsumpcją węglowodanów może spowodować dramatyczne obniżenie masy tkanki tłuszczowej bez spadku wydolności fizycznej.

Jeśli planujesz redukcję spożywanych kalorii, aby zmniejszyć masę tkanki tłuszczowej, weź pod uwagę użycie rozgałęzionych aminokwasów. Ostatnio przeprowadzone badania udowodniły, że robiąc to możesz znacząco poprawić swoje rezultaty.

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024