Regulacja nerwowa i humoralna wydzielania soków trawiennych
Napisano Ponad rok temu
Oddziaływanie humoralne polega na wpływie czynników chemicznych (np. hormonów, glukozy), przenoszonych za pośrednictwem płynów, na czynności regulowanych przez nie narządów.
Przyjmowanie bądź nieprzyjmowanie pokarmu związane jest z odczuwaniem głodu lub niechęci do jedzenia, a to wiąże się z funkcjonowaniem ośrodka pokarmowego mieszczącego się w podwzgórzu. Składa się on z ośrodka głodu wyzwalającego łaknienie i ośrodka sytości hamującego to odczucie. Ośrodki głodu i sytości działają na zasadzie ujemnych sprzężeń zwrotnych, to znaczy, że pobudzenie ośrodka głodu hamuje ośrodek sytości i odwrotnie. Podstawowym czynnikiem wpływającym na pracę ośrodka pokarmowego jest zapotrzebowanie na energię i jej zużycie, a odzwierciedleniem tego są wahania (w fizjologicznych granicach) stężenia glukozy w krwi. Działanie ośrodka pokarmowego w powiązaniu ze zmianami stężenia glukozy w krwi nosi nazwę podwzgórzowego mechanizmu glukostatycznego. Po spożyciu posiłku, strawieniu i wchłonięciu zwiększa się nieco stężenie glukozy w krwi (tylko w żyle wrotnej, biegnącej od jelita do wątroby, poziom glukozy rośnie znacznie), a wówczas odczuwa się niechęć do jedzenia. (Zastanów się, dlaczego nie należy jeść słodyczy przed obiadem.) Niejedzenie a zarazem zużycie glukozy w komórkach organizmu powoduje obniżenie jej poziomu w krwi. Jest to sygnał dla ośrodka głodu, który wyzwala łaknienie. Stresy wywołują zwiększenie wydzielania adrenaliny, która między innymi działa na rzecz wzrostu stężenia glukozy w krwi poprzez uwalnianie jej z glikogenu z wątroby, toteż w tych momentach nie odczuwa się głodu.
Wydzielanie śliny podlega wyłącznie regulacji nerwowej i odbywa się na drodze odruchowej. Zetknięcie pokarmu z błoną śluzową jamy ustnej wyzwala wrodzoną reakcję odruchu bezwarunkowego, powodującą wydzielanie śliny, a widok lub zapach pokarmu - nabytą reakcję odruchu warunkowego. Ślinianki unerwione są przez układ autonomiczny. Włókna przywspółczulne pobudzają wydzielanie śliny. Podobnie działa neuroprzekaźnik (mediator) w układzie autonomicznym - acetylocholina. Inny mediator - noradrenalina funkcjonuje jak układ współczulny, tzn. nie wpływa na wydzielanie śliny przez śliniankę przyuszną, a podżuchwową i podjęzykową stymuluje (pobudza) do wydzielania niewielkiej ilości gęstej śliny. Ubytek wody w organizmie zmniejsza wydzielanie śliny, powodując wysychanie w jamie ustnej, a przez to pobudzenie receptorów, i w konsekwencji - ośrodka pragnienia.
Wydzielanie soku żołądkowego jest procesem złożonym i podlega kontroli zarówno nerwowej, jak i humoralnej. Pobudzenie włókien przywspółczulnych nerwu błędnego zmusza żołądek do wydzielania śluzu oraz znacznych ilości soku żołądkowego. Mechanizm wydzielania soku żołądkowego dzieli się na trzy fazy.
W fazie głowowej, będącej fazą nerwową, wydzielanie soku żołądkowego odbywa się na drodze odruchów bezwarunkowych lub odruchów warunkowych. Pierwsze z nich powstają wówczas, kiedy pokarm znajduje się w jamie ustnej i drażni receptory w jej błonie śluzowej. Impuls nerwowy, przekazywany nerwem błędnym do żołądka, powoduje uwolnienie z zakończeń nerwowych włókien przywspółczulnych acetylocholiny, która pobudza komórki główne błony śluzowej żołądka bezpośrednio i pośrednio - poprzez gastrynę - do wydzielania pepsynogenu, a komórki okładzinowe - dodatkowo za pośrednictwem histaminy - do wydzielania HCL. Wydzielanie soku żołądkowego w tej fazie możne wywołać sam widok lub zapach pożywienia, bądź wyobrażenie jedzenia. Wówczas wydzielanie odbywa się na drodze odruchu warunkowego, bez konieczności stykania się pokarmu z receptorami jamy ustnej. Brak wypełnienia żołądka wywołuje skurcze głodowe, które wywołują impulsy przekazywane do ośrodka pokarmowego i do kory mózgu.
W fazie żołądkowej czynnikiem pobudzającym jest fizyczne (mechaniczny ucisk na ścianę żołądka) lub chemiczne (np. roztwór kwasów, cukrów, soli kuchennej, a nawet woda) oddziaływanie pokarmu, który znalazł się w żołądku. Pod wpływem tych czynników komórki dokrewne ściany żołądka wydzielają do krwi hormon - gastrynę, który na drodze humoralnej pobudza gruczoły żołądkowe do wydzielania soku żołądkowego.
W fazie jelitowej występuje pobudzenie lub hamowanie działalności wydzielniczej żołądka na drodze nerwowej i humoralnej. Odbywa się pod wpływem miazgi pokarmowej przechodzącej z żołądka do dwunastnicy (pobudzenie trwa tak długo, aż ostatnia porcja treści pokarmowej przejdzie do jelita). Wytwarzane przez komórki ściany dwunastnicy hormony: gastryna i cholecystokinina pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, a sekretyna hamuje tę czynność.
Wydzielanie soku trzustkowego następuje pod wpływem impulsów nerwowych przesyłanych włóknami przywspółczulnymi nerwu błędnego i czynników humoralnych. Wyróżnia się trzy fazy wydzielania, tak samo nazwane, jak w przypadku wydzielania soku żołądkowego. Trzustka wydziela sok trzustkowy na drodze odruchowej już wówczas, kiedy pokarm jest w jamie ustnej. Pod wpływem zakwaszonej treści pokarmowej, trafiającej z żołądka do dwunastnicy, komórki ściany dwunastnicy wydzielają do krwi hormon - sekretynę, która na drodze humoralnej pobudza wydzielanie znacznych ilości soku trzustkowego, zawierającego mało enzymów, ale bogatego w wodorowęglany zobojętniające kwaśną treść żołądka oraz soku jelitowego i żółci. Głównie na skutek pojawienia się w dwunastnicy kwasów tłuszczowych, komórki jej ściany wydzielają do krwi inny hormon - cholecystokininę, który jako czynnik humoralny pobudza trzustkę do wydzielania soku trzustkowego o dużej zawartości enzymów oraz wywołuje skurcze pęcherzyka żółciowego, a w konsekwencji - wydzielanie żółci.
Wydzielanie soku jelitowego jest najsilniej pobudzane przez mechaniczne drażnienie błony śluzowej przez przesuwającą się miazgę pokarmową oraz następuje pod wpływem stymulującego działania czynników humoralnych, tj. hormonów żołądkowo-jelitowych.
Autor: Paweł Hoser
Źródło: Anatomia i fizjologia człowieka dla kandydatów na medycynę
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Diabetins MAX - Regulacja Cukrzycyzdrowie, cukier, polska |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Blender, wyciskarka czy sokowirówka ? Soki w domu. |
Kuchnia |
|
|
||
Dieta wysokowęglowodanowa!!!! |
Dieta |
|
|
||
Wytrzymałość i trzymanie ostrza-wysokoweglowe kontra nierdz. |
MAGIA STALI |
|
|
||
Posiłki wysokowęglowodanowe |
Dieta |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak mierzyć poszczególne mięśnie .
- Ponad rok temu
-
ARMWRESTLING
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Dieta odmładzająca
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Dieta a wzrok
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Sól - wpływ na zdrowie - artykuł o soli
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Jak spalić tłuszcz z brzucha?
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Jak szybko schudnąć - skuteczne i szybkie odchudzanie
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Jak ułożyć własny plan treningowy
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Chleb orkiszowy
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Stres w życiu codziennym
EXPERTO - Ponad rok temu