Dla osób aktywnych dieta jest bardzo ważna, ze względu na utrzymanie dobrego stanu zdrowia. Odpowiednie odżywianie ma również wpływ na nasze wyniki osiągane podczas biegu oraz na to jak się czujemy. Bezpośrednio przed biegiem nie należy się przejadać, ale nie powinniśmy się też czuć głodni, ponieważ może zabraknąć nam energii do jego ukończenia. Najlepiej zjeść lekki posiłek około 1 do 2 godzin przed rozpoczęciem biegu.
Najlepszym źródłem energii dla biegacza są węglowodany, które powinny stanowić około 60% dostarczanych kalorii. Dobrym źródłem węglowodanów są makarony, ryż, ziemniaki, owoce, pełnoziarniste pieczywo. Po wysiłku organizm potrzebuje regeneracji, dlatego ważne jest uzupełnienie protein i witamin. Biegacze szczególnie długodystansowi powinni konsumować około jednego grama protein na każdy kilogram wagi. Naturalnym źródłem protein są ryby i fasola.
Ważnym elementem diety jest tłuszcz, który w diecie biegacza nie powinien jednak przekraczać 25% dostarczanych kalorii. Ograniczenie spożywania tłuszczy nie oznacza, że należy rezygnować z nich w ogóle. Tłuszcze dzielą się na nasycone i nienasycone. Nasycone występują w produktach pochodzenia zwierzęcego – smalcu, maśle, mięsie. Tłuszcze nienasycone nazywane dobrymi znajdują w oliwie z oliwek, rybach, orzechach. Spożywanie odpowiedniej ilości tłuszczy nienasyconych wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz umożliwia zredukowanie poziomu cholesterolu we krwi.
![Dołączona grafika](http://klubbiegacza.pl/images/piramida.gif)
Marek Sobierajski