Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kontrowersje wokół badań nad dietą nisko-tłuszczową


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 5
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

Kontrowersje wokół badań nad dietą nisko-tłuszczową
Kontrowersje wokół badań nad dietą nisko-tłuszczową

Kontrowersje wywołały wyniki badań nad wpływem diety niskotłuszczowej na ryzyko chorób serca i na raka u kobiet.

Badania, którymi objęto niemal 49 tys. pacjentek, wykazały, że dieta uboga w tłuszcz, a bogata w owoce, warzywa i produkty z pełnego ziarna, nie obniża znacząco ryzyka chorób serca - w tym choroby wieńcowej i udaru mózgu, jak również raka piersi i raka jelita grubego u kobiet po menopauzie

Informacje na ten temat zamieściło pismo "Journal of the American Medical Association". "Wyniki tych badań bardzo łatwo jest zinterpretować fałszywie" - skomentował przewodniczący American Heart Association, dr Robert H. Eckel. Jak tłumaczy badacz, trzeba z nich raczej wnioskować, że chcąc obniżyć ryzyko chorób serca i innych schorzeń, nie wystarczy jedynie zastosować dietę, ale trzeba też zmienić wiele innych aspektów stylu życia.

Najnowsze badania były częścią szeroko zakrojonego amerykańskiego studium na temat zdrowia - znanego jako Women's Health Initiative (WHI). Prace rozpoczęte w 1992 roku, objęły dużą grupę - 48 tys. 835 kobiet po menopauzie. Pacjentki, między 50 a 79 rokiem życia, losowo podzielono na dwie grupy - jedna (40 proc. badanych) przeszła na zmodyfikowaną dietę niskotłuszczową, a druga (60 proc. badanych), tzw. kontrolna, nie wprowadzała żadnych modyfikacji dietetycznych.

Modyfikacja diety polegała na ograniczeniu zawartości tłuszczu tak, że był on źródłem jedynie 20 proc. dziennej dawki energii oraz zwiększeniu spożycia owoców i warzyw (minimum 5 porcji na dzień), jak również pełnoziarnistych produktów zbożowych (6 lub więcej porcji dziennie). Stan zdrowia pacjentek śledzono średnio przez 8 lat.

W tym okresie trzy zespoły naukowców analizowały trzy różne aspekty zdrowia kobiet.

Zespół dr Barbary V. Howard z Medstar Research Institute w Hyattsville (w stanie Maryland) skupił się na badaniu wpływu diety na ryzyko chorób serca.

Badacze nie zaobserwowali, by zmiana diety na niskotłuszczową w znaczący sposób obniżyła częstość występowania choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu u badanych kobiet. Nie zaobserwowano też wyraźnych zmian jeśli chodzi o czynniki ryzyka chorób serca, takie jak poziom dobrego cholesterolu czy trójglicerydów, choć stężenie "złego" cholesterolu i rozkurczowe ciśnienie krwi obniżyło się. Najkorzystniejsze zmiany odnotowano u kobiet spożywających najmniejsze ilości tłuszczów nasyconych i tłuszczów z tzw. grupy trans oraz największe ilości owoców i warzyw.

Równocześnie zespół prowadzony przez dr Rossa L. Prentice'a z Fred Hutchinson Cancer Research Center w Seattle sprawdzał - w tej samej grupie pacjentek - czy dieta niskotłuszczowa wpływa na ryzyko zachorowania na raka piersi. Hipoteza ta zrodziła się już jakiś czas temu, w wyniku odkrycia, że większa masa ciała i większa objętość tkanki tłuszczowej, produkującej estrogeny, mogą podnosić ryzyko tego nowotworu.

W momencie rozpoczęcia badań żadna z kobiet nie cierpiała na raka piersi. Okazało się, że w ciągu 8 lat badań dieta niskotłuszczowa nie obniżyła w istotny sposób ryzyka zachorowania na agresywnego raka piersi u kobiet po menopauzie.

Podobnie naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton w Seattle nie zaobserwowali spadku ryzyka raka okrężnicy u kobiet, które obniżyły spożycie tłuszczu.

W komentarzu odredakcyjnym, badacze dr Cheryl A. M. Anderson oraz dr Lawrence J. Appel z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore, zwracają jednak uwagę, że by sprawdzić wpływ diety na ryzyko chorób serca, naukowcy powinni uwzględnić wiele innych jej elementów, w tym spożycie soli, tłuszczów nasyconych, nienasyconych oraz jonów potasu.

W najnowszych badaniach nie brano też pod uwagę zmiany innych elementów stylu życia, jak wzrost aktywności fizycznej, spadek masy ciała (choć większość kobiet objętych badaniami miała nadwagę) czy wreszcie rzucenie nałogu palenia. Łącznie elementy te mogą mieć znacznie większy wpływ na ryzyko różnych chorób niż sama dieta, konkludują edytorzy.


źródło: internet

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018