Zamieszczę tutaj w tym temacie dwa artykuły, które mogą być wartościowe:
Jednym z najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych suplementów jest olej rybi. Jest on otrzymywany z tłustych ryb m.in. z sardynek, dzikiego łososia itp. Zawierają one dużo długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, EPA i DHA mające właściwości przeciwzapalne.
Z kolei większość tłuszczów w naszej diecie to wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Niektórzy eksperci uważają, że ten brak równowagi pomiędzy omega-3 a omega-6 może mieć wpływ na rozwój chorób serca i układu krążenia. Kwasy omega-6 występują w przetworzonej żywności, olejach spożywczych takich, jak sojowy czy kukurydziany, pakowanej żywności, fast foodach. Aby zapewnić sobie odpowiednie proporcje spożywanych kwasów tłuszczowych, należy uzupełnić swoją dietę o produkty bogate w omega-3, czyli np. tłuste ryby.
Jak wiadomo stan zapalny jest motorem napędowym do rozwoju wielu problemów zdrowotnych. Kapsułki z oleju rybiego przyjmowane są m.in. dlatego, że mogą one obniżyć ryzyko chorób serca, zawałów czy udaru mózgu, ale także dla równowagi, pomiędzy omega-3 a omega-6.
Olej rybi, omega-3 a hipertrofia mięśniJedną z potencjalnych korzyści, szczególnie dla osób trenujących, jest przyspieszenie syntezy białek mięśniowych. Wiadome jest, że aby mięśnie się rozwijały musi zachodzić ich regeneracja, łączenie się białek w odpowiednim tempie. Jeżeli rozpad białek przewyższa ich syntezę, wówczas następuje stan kataboliczny, tracimy tkankę mięśniową. W odwrotnej sytuacji mamy do czynienia ze stanem anabolicznym, dzięki któremu zyskujemy mięśnie.
Niestety wraz z wiekiem naturalnie tracimy masę mięśniową, a po 60. roku życia mięśnie stają się bardziej oporne na zewnętrzne bodźce takie, jak trening, dieta, suplementy. U osób starszych toczy się walka, aby budować i utrzymać mięśnie. Jest to tzw. oporność anaboliczna.
Czy kwasy omega-3 mogą przeciwdziałać oporności?Przeprowadzono badanie na grupie osób w wieku od 65 do 81 lat. Uczestników podzielono na 2 grupy. Jedna z nich suplementowała omega-3 z oleju rybiego, a druga otrzymywała równoważną dawkę oleju kukurydzianego. Badanie trwało 8 tygodni. W toku ich trwania naukowcy zmierzyli syntezę białek mięśniowych w odpowiedzi na wlewy aminokwasów.
Grupa suplementująca omega-3 miała 3-krotnie szybszą syntezę białek, niż grupa, który otrzymała olej kukurydziany. Kolejne pytanie, jakie padło to, czy zależność ta dotyczy tylko osób starszych? Przeprowadzono zatem kolejne badanie, tym razem w grupie w wieku od 25 do 45 roku życia i wyniki były podobne.
PodsumowującOlej rybi pozytywnie wpływa na hipertrofię mięśni. Jedną z jego możliwości jest pomoc osobom starszym w zwalczaniu oporności anabolicznej i zmniejszeniu strat w tkankach mięśniowych. Nie ma jednak przymusu przyjmowania suplementu w postaci kapsułek. Dobrym rozwiązaniem jest także spożywanie ryb. Ryba to też doskonałe źródło białka, a jak wiadomo i ono ma dobry wpływ na wzrost mięśni. Zaletą kapsułek jest jednak wygoda i bezpieczeństwo, w kontekście zanieczyszczeń na jakie narażone są ryby.
==============================================================================================
Kwasy tłuszczowe omega-3 wywierają wielokierunkowy wpływ na organizm. Są wiązane ze spadkiem ilości trójglicerydów, zmniejszeniem się symptomów depresji, zmniejszeniem nasilenia objawów ADHD u dzieci, niewielkim wpływem na obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszeniem stanu zapalnego, podwyższeniem HDL-C, niewielkim wpływem na stężenie kortyzolu, zwiększeniem tolerancji na światło słoneczne (działanie ochronne), zmniejszeniem nasilenia objawów zaburzeń dwubiegunowych, niewielkim zmniejszeniem lęku i agresji, zmniejszeniem ilości homocysteiny. [1]
Obecnie okazuje się, iż kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 mogą mieć wpływ na syntezę białek mięśniowych. Osoby w wieku 65-81 lat otrzymywały 4 g dziennie Lovaza® (GlaxoSmithKline) zawierającego 1.86 g EPA i 1.50 g DHA lub placebo (olej kukurydziany). Suplementacja omega-3 dwukrotnie zwiększyła ilość EPA i DHA w fosfolipidach w mięśniach i ok. trzykrotnie zwiększyła syntezę białek mięśniowych (pośrednio, w czasie gdy podawano badanym aminokwasy i insulinę; synteza wzrosła z poziomu 0.009 ± 0.005 %·h do wartości 0.031 ± 0.003 %·h). Dodatkowo odnotowano 50% większą aktywację (mierzoną stopniem fosforylacji) ścieżki sygnałowej p70s6k-mTOR.[2] Podobne wyniki odnotowano u osób w wieku 25-45 lat. [3] Możliwe, iż omega-3 oddziałują poprzez wpływ na stan zapalny w organizmie lub poprzez nieznany jeszcze mechanizm na układ nerwowy, szczególnie osób starszych.
Czy mogą mieć wpływ na osiągi sportowe osób młodych?
Wiele wskazuje, iż oddziałują korzystnie. Tym bardziej, iż żyjemy w świecie pełnym kwasów tłuszczowych omega-6, a wyrównanie proporcji o3 i o6 powinno być celem każdego, a szczególnie sportowca.
Referencje: 1.[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] 2. Smith GI, Atherton P, Reeds DN, Mohammed BS, Rankin D, Rennie MJ, et al. Dietary omega-3 fatty acid supplementation increases the rate of muscle protein synthesis in older adults: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2011;93:402–12. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] 3. Smith GI, Atherton P, Reeds DN, Mohammed BS, Rankin D, Rennie MJ, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids augment the muscle protein anabolic response to hyperinsulinaemia-hyperaminoacidaemia in healthy young and middle-aged men and women. Clin Sci. 2011;121(6):267–78.
za: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu