Skocz do zawartości


Zdjęcie

Czy cukier tuczy..?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2856 postów
  • Pomógł: 84
225
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Puławy
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej

Napisano 2 miesiące temu

Czy cukier tuczy..?
No, panie i panowie-przejdziemy długą drogę przez literaturę na temat cukru i tkanki tłuszczowej.
Niektóre dowody będą dla Was zaskakujące, także let's go! :holiday:
 
Czym dokładnie jest cukier i skrobia :detective: 
 
W tym temacie słowo ''cukier'' będzie odnosić się do 3 rzeczy
 
1)sacharozy lub cukru stołowego
 
2) syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy
 
3) cukru owocowego i miodu
 
Sacharoza składa się z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy, połączonej ze sobą, a zatem wynosi 50:50 glukozy:fruktozy. Kiedy jesz sacharozę, to wiązanie jest szybko łamane, uwalniając wolną glukozę i fruktozę, które następnie są wchłaniane.
 
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (HFCS) to mieszanina wolnej glukozy i fruktozy, która występuje w dwóch odmianach, 42:55 i 53:42 glukoza:fruktoza.
Ten pierwszy stosuje się w napojach bezalkoholowych, a drugi w wypiekach.
Ponieważ sacharoza i HFCS są cukrami fafinowanymi składającymi się w przybliżeniu z połowy glukozy i drugiej połowy z fruktozy, można by oczekiwać, że będą miały podobny wpływ na organizm.
 
Cukier owocowy to mieszanina sacharozy, wolnej glukozy i wolnej fruktozy. Miód składa się z co najmniej połowy fruktozy i pół glukozy, ale stosunek ten zależy od rodzaju kwiatów odwiedzanych przez pszczoły. Glukoza to forma węglowodanów, który dominuje we krwi, a wraz z kwasami tłuszczowymi jest jednym z podstawowych źródeł paliwa dla organizmu. Skrobia składa się z długich łańcuchów glukozy, które ulegają szybkiemu rozpadowi podczas trawienia. Z tego powodu skrobia żywieniowa podobna jest do glukozy i tak samo jak wpływa na organizm po spożyciu.
 
Ludzka ewolucja z cukrem :detective: 
 
Ludzie żyjący ponad 60 milionów lat temu prawdopodobnie żywili się owocami, liściami, owadami. Nasi najbliżsi są z reguły owocożerni co oznacza, że czerpią swą energię z z cukrów owocowych. Ludzie zaczęli odbiegać od tych wzorców żywieniowych od około 2,6miliona lat temu.
Archeolodzy uważają, że kiedy ludzie zaczęli polować i używać ognia zaczęliśmy jeść więcej produktów skrobiowych kosztem liści, owoców i owadów. Jednak nasi przodkowie nigdy nie zrezygnowali z jedzenia owoców, nadal spożywają owoce, miód, kiedy są dostępne. W regionach równikowych i wielu regionach umiarkowanych owoce i miód stanowią główne źródło kalorii, a zatem dieta jest bogata w cukier, np. łowcy-zbieracze w Tanzanii polegają na owocach i miodzie. Istnieją też przykłady grup nieprzemysłowych ogrodniczych i rolniczych, które regularnie spożywają owoce, np. mieszkańcy wysp melanezyjskiej Kitavans otrzymują 50g węglowodanów dziennie z owoców. Jest to około połowa ilości cukru, jaką Amerykanie spożywają dziś.
 
Badania dr Linderberga wykazały, że Kitavans są szczupli nie chorują, a ich poziom insuliny na czczo jest niski. Trudno uciec przez konkluzją, że nasi przodkowie spożywali cukier, w postaci owoców nieprzerwanie przez ostatnie 60 milionów lat. 
Spożycie cukru wzrosło w ciągu ostatnich 200 lat. W 1822r. przeciętny Amerykanin spożywał około 6,3kg cukru rocznie, podczas, gdy konsupmcja w 2004r wzrosła do 101 funtów rocznie, co stanowi 16-krotny wzrost.
 
Ankiety NHANES CDC udekumentowały początek epidemii otyłości u Amerykanów między okresami badań w 1978 i 1991, także stały wzrost wskaźników otyłości w 2000r. W latach 1978-2004 występowanie otyłości w USA wzrosła z 15 do 33%, w tym samym okresie zwiększono spożycie cukru z 86 do 101 funtów rocznie.  :shock: 
 
Obserwacje na ludziach :detective: 
 
Przeprowadzono wiele badań dotyczących spożycia cukru i otłuszczenia ciała, które przyniosły zaskakujące spójne wyniki. We wszystkich wypadkach, w których związek jest znaczący istnieje odwrotna zależność między spożyciem sacharozy lub węglowodanów a wskaźnikiem masy ciała. Obecnie nie znajduje się powodu, by wiązać wysokie spożycie cukru z otyłością. To o czym mówią autorzy to fakt, że 4 z 6 badań wykazały, że ludzie którzy jedzą najwięcej cukru są szczupli. Autorzy stwierdzili, że dzieje się tak, ponieważ Ci ludzie jedzą mniej tłuszczu.
 
A co ze słodzonymi napojami SSB? W przeciwieństwie do całkowitego spożycia cukru, wyższe spożycie SSB jest zwykle związane z większym otłuszczeniem ciała. W ostatnich latach naukowcy stali się bardziej wyrafinowani w zakresie pomiaru tłuszczu, teraz często patrzą na %BF, a nie  całkowitą masę tłuszczu.
 
Badania wykazały, że spożycie fruktozy, głównie ze słodzonych napojów i żywności nie było związane z całkowitym otłuszczeniem, ale wiązało się z wyższą masą tłuszczu na brzuchu, opornością na insulinę, markerem stanu zapalnego i podwyższonym ciśnieniem krwi-elementy zespołu metabolicznego.
 
Dowody sugerują, że cukier w postaci SSB jest związany z podwyższeniem otłuszczenia ciała, ale całkowite spożycie cukru nie. 
Badania na zwierzętach
Przeprowadzono setki badań dotyczących cukru i masy ciała/przyrostu tkanki tłuszczowej. Cukier w porównaniu ze skrobią w kontekście granulowanej diety może w niektórych sytuacjach sprzyjać przyrostowi tkanki tłuszczowej u gryzoni, ale w niektórych cukier prowadzi do podobnego/mniejszego odkładania tłuszczu niż skrobia. Diety bogate w cukier i tłuszcz wydają się być najbardziej tuczące ze wszystkich. Inny sposób na utucznie gryzoni za pomocą cukru to dodanie go do wody pitnej gryzoni. Oferowanie napojów słodzonych powoduje nagromadzenie tłuszczu w organizmie. Jak więc wyjaśnić rozbieżności między badaniem, które informowały, że cukier tuczy, a tymi, że tak nie jest, a nawet promuje odchudzanie? Jedną z rzeczy, którą trzeba zauważyć jest to, że granulowane diety, które są wysokie/niższe w cukier wydają się być najmniejszym tuczem, podczas gdy diety pomiędzy 9-54% są nabardziej tuczące. W tym przypadku więcej cukru powinno prowadzić do większej akumulacji tłuszczu w ciele. Istnieje sprytne wytłumaczenie tych obserwacji, szczurom podano wybór między czystą wodą destylowaną i wodą z cukrem, powtórzono dla roztworów zawierające różne stężenia sacharozy: Szczury lubią słodkie a im więcej cukru dodasz, tym więcej piją w stosunku do zwykłej wody.. do pewnego stopnia. Ponad 27% sacharozy , ich spożycie cukru spada, a oni wracają do normalnej wody. Prosty powód-nie lubią smaku. Podobnie jak ludzie tak  i szczury mają ''słodką plamę'' smakową dla cukru, a jej przekroczenie sprawia, że jedzenie jest niesmaczne. Cukier smakuje dobrze, ale wyobraź sobie, że dostarczasz aż 70% kalorii z kostek cukru. By dokładniej to zbadać, trzeba rzucić okiem na badania, w których porównano oczyszczoną glukozę i karmienie fruktozą. Glukoza jest metabolicznie podobna do skrobi w spożyciu, ponieważ skrobia gwałtownie rozkłada się na glukozę w jelitach. Cukier, sacharoza lub HFCS to w przybliżeniu 50:50 glukoza:fruktoza. Badania porównujące glukozę do fruktozy są zaskakująco zgodne z tymi u gryzoni czy psów. Gdy porównuje się dietę bogatą w fruktozę, zwiększa ona krążącą insulinę, powoduje insulinoodporność w wątrobie, ale całkowita zawartość tłuszczu pozostaje podobna między grupami glukozy i fruktozy. Sacharoza, glukoza czy fruktoza nie ma wpływu na całkowite otłuszczenie ciała w modelach zwierzęcych, cukier nie ma samoistnego tuczu, który jest zależny od kaloryczności i smaku. 
 
Badania na ludziach :detective: 
 
Na szczęście istnieje także wiele badań przeprowadzonych na ludziach badających wpływ spożycia cukru na otłuszczenie ciała.
 
Zacznijmy od artykułu z 1971r. "Physiological Effects of a Mainly Fruit Diet in Man". Badani nie spożywali nic poza owocami(82% kalorii) i orzechami (18% kalorii) przez 6 miesięcy. Diety zawierały 52-65% węglowodanów, 37-45% z tłuszczu i 5,6-8 białka. Znaczna liczba osób twierdziła, że ich kondycja fizyczna uległa poprawie, gdy byli na diecie. Niektórzy byli wręcz przekonani, że ich wytrzymałość wzrosła. Także większość na początku diety straciła na wadze. Niektórzy z nich mieli lekką nadwagę lub wykazali większy spadek wagi niż inni. Stwierdzenie to trudno pogodzić, że cukier tuczy. Jednak uważa się, że ta dieta nie była wystarczająco odżywcza, by mogła zostać uznaną za zrównoważoną, ale z pewnością ma korzyści w aspekcie utraty masy ciała.
 
Drugi przykład to badanie  "bland liquid diet".
Wolontariusze byli ograniczeni do łagodnej, płynnej formuły, która była bogata w cukier, ale nie wymagano od nich ograniczania kalorii. Podczas gdy szczupłe osoby utrzymywały normalne spożycie kalorii, nieco otyłe osoby zaobserwowały zmniejszenie apetytu i szybko schudły. Trzecie badanie w 2002r -  Badacze zrekrutowali ochotników z nadwagą i zespołem metabolicznym, które powinny być wrażliwe na cukier, przepisali dietę na 6 miesięcy
 
*zastąpiono 1.4 dzienngo spożycia tłuszczu przez cukry proste
*zastąpiono 1/4 dziennego spożycia tłuszczu cukrami złożonymi
* dieta kontrolna, w której celowo nic nie zmieniono
 
Żadna z diet nie była ograniczona kalorycznie. W ciągu 6 miesięcy grupa nr 2 straciła 9 funtów(4,25kg), ale nie było istotnych zmian w grupie nr 1 ani nr 3.
 
:clover: Sugeruje to, że cukry proste i tłuste potrawy są tak samo tuczące w kontekście typowej diety. Zastąpienie tłustych pokarmów produktami skrobiowymi powodowało utratę wagi i tłuste pokarmy w stosunku do skrobi są tuczące. Istnieje kilka badań wykazujących, że dieta wysokobiałkowa nie wpływa ujemnie na utratę wagi w kontekście diety niskokalorycznej.
 
Badania porównujące karmienie glukozą do fruktozy Całkowite otłuszczenie ciała wzrosło o taką samą ilość w obu grupach dostarczanych z fruktozy i glukozy. Grupa fruktozy zauważyła gwałtowny wzrost trzewnej tkanki tłuszczowej, insuliny i insulinoodporności na czczo, wzrost ciśnienia krwi. Stwierdzili, że fruktoza nie jest tucząca, jest wtedy gdy zastępuje inne węglowodany w diecie. Więc diety o wysokiej zawartości cukru nie powodują tycia, ale są sytuacje, w których cukier może powodować gromadzenie tłuszczu? Odpowiedź brzmi tak. Zastąpienie cukru skrobią prowadzi do zmniejszenia spożycia kalorii i utraty wagi. 
 
Wnioski
1. cukier, w tym fruktoza nie jest z natury tuczący w porównaniu z innymi źródłami kalorii, a nierafinowany cukier jest zgodny z utratą tłuszczu.
2. cukier może być tuczący, jeśli jest dodawany do żywności/napojów w celu zwiększania swoich walorów smakowych
3. napoje słodzone cukrem są jednym z najbardziej tuczących elementów nowoczesnej diety.
* owoce nie są tuczące i mogą działać prawidłowo na odchudzanie
* w nadmiarze rafinowany cukier może powodować redystrybucję tkanki tłuszczowej z podskórnego depotu do trzewnej tkanki tłuszczowej i wątroby. Może to powodować oporność na insulinę w wątrobie i podwyższyć ciśnienie krwi
Implikacje:
*unikanie żywności słodzonej cukrem, zwłaszcza napojów może zapobiegać i odwracać przyrost tłuszczu i dysfunkcję metaboliczną
*nie widzę problemu by sądzić, że rafinowane i nierafinowane cukry miałyby wpływ na otłuszczanie ciała, ponieważ zawierają inne substancje, które mogą być ochronne. 
*spożywanie owoców nie przyczynia się do wzrostu tkanki tłuszczowej, ale zamiast tego sprzyja odchudzaniu. 

  • 0

„Be strong, u never know who you are inspiring”



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018