Witam mam dylemat mianowicie podciągam się nachwytem i nie wiem który rodzaj wiosłowania wybrać pod czy nachwyt. Narazie wykonuje podchwyt ale patrzyłem na atlasie cwiczen i mniej wiecej podobne partie mięśni pracują w podciąganiu i wiosłowaniu podchwytem , czy zmienić na nachwyt czy jest dobrze i zostawić
Wiosłowanie
Napisano Ponad rok temu
Zarówno podciąganie na drążku podchwytem jak i wiosłowanie podchwytem niesie za sobą większe ryzyko naderwania bicepsa, co nie znaczy, że nie warto stosować podchwytu, bo ja osobiście podciągałem się kiedyś przez blisko 5 miesięcy podchwytem i to mając 79 kg wagi przy wzroście 173 cm, a mimo to nie doznałem kontuzji bicepsa.
W przypadku podciągania na drążku podchwytem nie należy całkowicie prostować ramion w trakcie fazy ekscentrycznej ruchu - to jeden ze sposobów zmniejszenia ryzyka kontuzji bicepsa.
Warto różnicować rodzaj chwytu, osobiście do wiosłowania preferuję albo nachwyt, albo chwyt młotkowy.
Natomiast do podciągania na drążku wolę podchwyt, a do przyciągania drążka wyciągu górnego do karku wybieram nachwyt.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Zarówno podciąganie na drążku podchwytem jak i wiosłowanie podchwytem niesie za sobą większe ryzyko naderwania bicepsa, co nie znaczy, że nie warto stosować podchwytu, bo ja osobiście podciągałem się kiedyś przez blisko 5 miesięcy podchwytem i to mając 79 kg wagi przy wzroście 173 cm, a mimo to nie doznałem kontuzji bicepsa.
W przypadku podciągania na drążku podchwytem nie należy całkowicie prostować ramion w trakcie fazy ekscentrycznej ruchu - to jeden ze sposobów zmniejszenia ryzyka kontuzji bicepsa.
Warto różnicować rodzaj chwytu, osobiście do wiosłowania preferuję albo nachwyt, albo chwyt młotkowy.
Natomiast do podciągania na drążku wolę podchwyt, a do przyciągania drążka wyciągu górnego do karku wybieram nachwyt.
Czyli jezeli dobrze przeczytałem robie dobrze poniewaz mam zroznicowany chwyt w podciaganiu nachwyt a w wiosłowaniu podchwyt
Pomogłem ? Liczę , że się odwdzięczysz i dasz " Strzałę "
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Fajny sprzęt do wiosłowania maja w k-sport. Posiadam w domu siłownie i też chciałem wykonywać tego typu ćwiczenia. Odwiedziłem ich stronę i naprawdę jestem zadowolony z jakości sprzętu. Sprawdź [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]