Kreatyna
Napisano Ponad rok temu
Właśnie kończę kurację jabłczanem (300 kaps) i jestem zadowolony, zgubiłem kilka kilo tłuszczu i czuje progres na sile, teraz chciałbym zwiększyć objętość mięśnia i stąd pomysł na monohydrat.
Jaka jest wasza opinia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli dotąd brałeś jabłczan, to zrób sobie przerwę od kreatyny i wszelkich odżywek, które jako dodatek mają kreatynę (niektóre gainery lub odżywki białkowe zawierają dodatek kreatyny).
Przerwa powinna trwać minimum tyle ile trwał cykl kreatynowy (lub dłużej), wiąże się to z wysyceniem mięśni kreatyną.
Co do form kreatyny - dwie najlepsze moim zdaniem, to monohydrat i jabłczan.
Nie ma tutaj żadnego podziału w stylu "jabłczan na redukcji, a monohydrat na masie" - zarówno jabłczan jak i monohydrat mogą być użyte tak na masie jak i na redukcji.
Moim zdaniem możesz teraz zastosować beta-alaninę pomiędzy cyklami kreatynowymi (o ile aktualnie jej nie stosujesz).
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Co do kreatyny to albo mono albo wcześniej wspomniany jabłczan. Kupowanie innych form w wersji solo (np. HCl czy estru etylowego) raczej nie spowoduje większych rewolucji w sylwetce. Co innego staki kreatynowe, mieszanki jak najbardziej polecam . Szczególnie chwalę sobie połączenie kreatyny z betainą, świetne wsparcie w nawet najbardziej kryzysowych momentach treningowych.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Na mnie z kolei najlepiej podziałał krealkalyn z olimpu. Tyle że też ciężko powiedzieć, ponieważ w tamtym czasie byłem po mega spadkach, po przerwie wróciłem do treningu i zacząłem się odżywiać normalnie.Jeśli dotąd brałeś jabłczan, to zrób sobie przerwę od kreatyny i wszelkich odżywek, które jako dodatek mają kreatynę (niektóre gainery lub odżywki białkowe zawierają dodatek kreatyny).
Przerwa powinna trwać minimum tyle ile trwał cykl kreatynowy (lub dłużej), wiąże się to z wysyceniem mięśni kreatyną.
Co do form kreatyny - dwie najlepsze moim zdaniem, to monohydrat i jabłczan.
Nie ma tutaj żadnego podziału w stylu "jabłczan na redukcji, a monohydrat na masie" - zarówno jabłczan jak i monohydrat mogą być użyte tak na masie jak i na redukcji.
Moim zdaniem możesz teraz zastosować beta-alaninę pomiędzy cyklami kreatynowymi (o ile aktualnie jej nie stosujesz).
Tak czy inaczej polecam najtańsze mono z vitalmaxa czy ostrovitu
Napisano Ponad rok temu
Przerwy pomiędzy cyklami robił nie będę bo to ponoć mit, sporo osób z siłowni jedzie na kreatynie bez przerw.
Jabłczan zamieniam na mono, tylko kupię z olimpu ten w lościach po 30kaps, jak by coś nie tak było zawsze to parę groszy taniej jak by coś było nie tak.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Też radziłbym jednak proszek. Kapsułki choć są wygodniejsze w transporcie, np. na siłownię, to ulegają wolniejszemu trawieniu i przyswajalności. Do tego jak wspomniał faluś, często mogą pojawić się problemy ze spożyciem z uwagi na rozmiar kapsułek.
Napisano Ponad rok temu
Też radziłbym jednak proszek. Kapsułki choć są wygodniejsze w transporcie, np. na siłownię, to ulegają wolniejszemu trawieniu i przyswajalności. Do tego jak wspomniał faluś, często mogą pojawić się problemy ze spożyciem z uwagi na rozmiar kapsułek.
Osobiśćie nie miałem i nie mam większych problemów z przełykaniem kapsułek, np. z powodzeniem dawałem radę przełykać Olimp Creatine Mega Caps 1250 mg, albo Olimp Chela-Mag B6 Forte, w którym kapsułka ma 1600 mg (dwa duże łyki i tabletka elegancko wypita).
Jednak jeśli ktoś ma problem z łykaniem tabletek/kapsułek dużych rozmiarów, to kreatyna w proszku jest lepszym rozwiązaniem.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Zawsze jakoś byłem zwolennikiem prochu, tabletek nawet nie próbowałem. Tak czy siak sam monohydrat sprawdza się świetnie, a retencja wody to trochę przesada - u siebie nigdy nie miałem z tym problemu. Ludzie często przesadzają z jedzeniem, podlewają się wodą/tłuszczem i zwalają to na kreatyne.
Napisano Ponad rok temu
Zawsze jakoś byłem zwolennikiem prochu, tabletek nawet nie próbowałem. Tak czy siak sam monohydrat sprawdza się świetnie, a retencja wody to trochę przesada - u siebie nigdy nie miałem z tym problemu. Ludzie często przesadzają z jedzeniem, podlewają się wodą/tłuszczem i zwalają to na kreatyne.
Też prawdę powiedziawszy nigdy nie zauważyłem u siebie tego efektu "wielkiego zatrzymania wody" mimo, że stosuję kreatynę już naprawdę długi długi czas .