Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kreatyna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

Niesimpatiko
  • Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kreatyna
Jeśli mam tendencje do tycia na brzuchu a zacznę brać monohydrat to jaka jest szansa że tego brzucha nie zaleje mi wodą?
Właśnie kończę kurację jabłczanem (300 kaps) i jestem zadowolony, zgubiłem kilka kilo tłuszczu i czuje progres na sile, teraz chciałbym zwiększyć objętość mięśnia i stąd pomysł na monohydrat.
Jaka jest wasza opinia
  • 0

faluś
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2260 postów
362
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Re: Kreatyna
Kreatyna to kreatyna. Z tą retencją wody na mono spora przesada. Ogólnie monohydrat wbrew temu co mówią reklamy jest jedną z najskuteczniejszych jak nie najskuteczniejszą formą kreatyny.
  • 1

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
660
Wyśmienita
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Jw nie dość ze jest najskuteczniejszy to mało tego najlepiej przebadany
  • 0

Niesimpatiko
  • Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A co z tym brzuchem, nie zaleje mi po kreatynie go wodą?
  • 0

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
660
Wyśmienita
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Jeśli jesteś zdrowym nie mającym problemów z nerkami człowiekiem to nie zaleje Ci brzucha woda bynajmniej nie bardziej niż mialoby to miejsce bez brania kreatyny
  • 0

RychuP
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 1075 postów
307
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Jeśli dotąd brałeś jabłczan, to zrób sobie przerwę od kreatyny i wszelkich odżywek, które jako dodatek mają kreatynę (niektóre gainery lub odżywki białkowe zawierają dodatek kreatyny).

Przerwa powinna trwać minimum tyle ile trwał cykl kreatynowy (lub dłużej), wiąże się to z wysyceniem mięśni kreatyną.

Co do form kreatyny - dwie najlepsze moim zdaniem, to monohydrat i jabłczan.

Nie ma tutaj żadnego podziału w stylu "jabłczan na redukcji, a monohydrat na masie" - zarówno jabłczan jak i monohydrat mogą być użyte tak na masie jak i na redukcji.

Moim zdaniem możesz teraz zastosować beta-alaninę pomiędzy cyklami kreatynowymi (o ile aktualnie jej nie stosujesz).

Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu

• 0
Jeśli Ci pomogłem swoją wypowiedzią (postem), to kliknij "strzałkę w górę na zielonym tle" przy mojej wypowiedzi, która okazała się pomocna.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 5442 postów
388
Wyśmienita
  • Staż [miesiące]:6 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Ponad rok temu

Co do kreatyny to albo mono albo wcześniej wspomniany jabłczan. Kupowanie innych form w wersji solo (np. HCl czy estru etylowego) raczej nie spowoduje większych rewolucji w sylwetce. Co innego staki kreatynowe, mieszanki jak najbardziej polecam :). Szczególnie chwalę sobie połączenie kreatyny z betainą, świetne wsparcie w nawet najbardziej kryzysowych momentach treningowych.

• 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ

faluś
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2260 postów
362
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Jeśli dotąd brałeś jabłczan, to zrób sobie przerwę od kreatyny i wszelkich odżywek, które jako dodatek mają kreatynę (niektóre gainery lub odżywki białkowe zawierają dodatek kreatyny).
Przerwa powinna trwać minimum tyle ile trwał cykl kreatynowy (lub dłużej), wiąże się to z wysyceniem mięśni kreatyną.

Co do form kreatyny - dwie najlepsze moim zdaniem, to monohydrat i jabłczan.
Nie ma tutaj żadnego podziału w stylu "jabłczan na redukcji, a monohydrat na masie" - zarówno jabłczan jak i monohydrat mogą być użyte tak na masie jak i na redukcji.
Moim zdaniem możesz teraz zastosować beta-alaninę pomiędzy cyklami kreatynowymi (o ile aktualnie jej nie stosujesz).

Na mnie z kolei najlepiej podziałał krealkalyn z olimpu. Tyle że też ciężko powiedzieć, ponieważ w tamtym czasie byłem po mega spadkach, po przerwie wróciłem do treningu i zacząłem się odżywiać normalnie.
Tak czy inaczej polecam najtańsze mono z vitalmaxa czy ostrovitu ;)
  • 0

Niesimpatiko
  • Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzięki za pomoc.
Przerwy pomiędzy cyklami robił nie będę bo to ponoć mit, sporo osób z siłowni jedzie na kreatynie bez przerw.
Jabłczan zamieniam na mono, tylko kupię z olimpu ten w lościach po 30kaps, jak by coś nie tak było zawsze to parę groszy taniej jak by coś było nie tak.
  • 0

faluś
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2260 postów
362
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Szczerze powiem mono kupuj najtańsze, różnicy nie poczujesz. Druga rzecz jak uparty jesteś już na olimp obadaj kreatyne w prochu. Zawsze taniej wyjdzie niż kapsy, a dodam że jak brałem megacaps z olimpu były takie duże, że musiałem się skupić by przełknąć. Jedynie wygoda w dawkowaniu.
  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 5442 postów
388
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Też radziłbym jednak proszek. Kapsułki choć są wygodniejsze w transporcie, np. na siłownię, to ulegają wolniejszemu trawieniu i przyswajalności. Do tego jak wspomniał faluś, często mogą pojawić się problemy ze spożyciem z uwagi na rozmiar kapsułek.

• 0

RychuP
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 1075 postów
307
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Też radziłbym jednak proszek. Kapsułki choć są wygodniejsze w transporcie, np. na siłownię, to ulegają wolniejszemu trawieniu i przyswajalności. Do tego jak wspomniał faluś, często mogą pojawić się problemy ze spożyciem z uwagi na rozmiar kapsułek.

Osobiśćie nie miałem i nie mam większych problemów z przełykaniem kapsułek, np. z powodzeniem dawałem radę przełykać Olimp Creatine Mega Caps 1250 mg, albo Olimp Chela-Mag B6 Forte, w którym kapsułka ma 1600 mg (dwa duże łyki i tabletka elegancko wypita).

Jednak jeśli ktoś ma problem z łykaniem tabletek/kapsułek dużych rozmiarów, to kreatyna w proszku jest lepszym rozwiązaniem.

Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu

• 0
Jeśli Ci pomogłem swoją wypowiedzią (postem), to kliknij "strzałkę w górę na zielonym tle" przy mojej wypowiedzi, która okazała się pomocna.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.

mocsilamotywacja
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 442 postów
39
Neutralna
  • Zainteresowania:Kulturystyka
  • Staż [miesiące]:10
  • Wzrost [cm]:180
  • Biceps [cm] :39
  • Klatka piersiowa [cm]:100
  • Pas [cm]:89
  • Udo [cm]:60
  • Przysiad [kg]:150
  • Wyciskanie [kg]:100
  • Martwy ciąg [kg]:160
  • Waga [kg]:92

Napisano Ponad rok temu

Zawsze jakoś byłem zwolennikiem prochu, tabletek nawet nie próbowałem. Tak czy siak sam monohydrat sprawdza się świetnie, a retencja wody to trochę przesada - u siebie nigdy nie miałem z tym problemu. Ludzie często przesadzają z jedzeniem, podlewają się wodą/tłuszczem i zwalają to na kreatyne.

• 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 5442 postów
388
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Zawsze jakoś byłem zwolennikiem prochu, tabletek nawet nie próbowałem. Tak czy siak sam monohydrat sprawdza się świetnie, a retencja wody to trochę przesada - u siebie nigdy nie miałem z tym problemu. Ludzie często przesadzają z jedzeniem, podlewają się wodą/tłuszczem i zwalają to na kreatyne.

Też prawdę powiedziawszy nigdy nie zauważyłem u siebie tego efektu "wielkiego zatrzymania wody" mimo, że stosuję kreatynę już naprawdę długi długi czas :).

• 0