Takie dość proste pytanie - po czym można poznać, że to co u nas rośnie jest faktycznie mięśniem, a nie tłuszczem? Ma się czucie czy są jakieś sposoby?
Użytkownik O_O edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Takie dość proste pytanie - po czym można poznać, że to co u nas rośnie jest faktycznie mięśniem, a nie tłuszczem? Ma się czucie czy są jakieś sposoby?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jak mierzyć BF? Wystarczy zbadać samym fałdomierzem? Czy trzeba na jego podstawie coś jeszcze wyliczyć? Po za fałdomierzem jest coś jeszcze miarodajnego?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dość dokładny pomiar fałdomierzem lub submiarką z 3 pomiarów jest jeśli chodzi o bf (klatka, brzuch, udo). Co do zalewania sie, lustra nic nie przebije.
Mój DT #BedeBestia http://www.fabrykasily.pl/topic/115291-dt-bedebestia-street-workout
Napisano Ponad rok temu
Hmm... a co ile robić takie testy? Codziennie, raz na tydzień, raz na dwa tygodnie czy raz na miesiąc?
Napisano Ponad rok temu
Raz na 2-4 tygodnie gdzie waga może skoczyć w granicach 1-2kg dopiero ma znaczenie. Nie ma sensu częściej. Trzeba też liczyć się z różnym pomiarem nie zasze prawdziwym, więc nie można sie dołować.
Mój DT #BedeBestia http://www.fabrykasily.pl/topic/115291-dt-bedebestia-street-workout
Napisano Ponad rok temu
Raz na 2-4 tygodnie gdzie waga może skoczyć w granicach 1-2kg dopiero ma znaczenie. Nie ma sensu częściej. Trzeba też liczyć się z różnym pomiarem nie zasze prawdziwym, więc nie można sie dołować.
To po czym poznać, że je się za dużo, jak pomiar może być nie jest prawdziwy?
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej złapać te samo miejsce 3 razy i zobaczyć w jakich granicach są wyniki. Założe się że dwa z nich będą zbliżone co do mm. A co do wiarygodności pomiaru, zostaje znów krążący po necie obrazek z poziomem tkanki tłuszczowej u osób jak to mniejwięcej wygląda.
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej złapać te samo miejsce 3 razy i zobaczyć w jakich granicach są wyniki. Założe się że dwa z nich będą zbliżone co do mm. A co do wiarygodności pomiaru, zostaje znów krążący po necie obrazek z poziomem tkanki tłuszczowej u osób jak to mniejwięcej wygląda.
? Bez sensu opierać o wyglądzie innych, każdy z nas wygląda zupełnie inaczej, innemu pójdzie bardziej w tyłek, a komuś w oponkę.
Napisano Ponad rok temu
Niby tak ale musisz mieć jakiś punkt odniesienia. To tak jakby, ktoś wykonywał plan treningowy 5x5 i miał widoczne efekty. I uważałbyś że jednak nigdy nie spróbujesz tym systemem bo każdy jest inny i nie będziesz miał wcale przyrostów (nie mówie tu o diecie).
Użytkownik BarBeast edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak mierzyć to czy przybywa mięśni czy tłuszczu ?
Jeśli czyjaś masa ciała w okresie budowania masy mięśniowej przy treningu bez farmakologii rośnie w tempie 1 kg na miesiąc, to należy to uznać za bardzo dobry wynik.
Podstawowe metody pomiaru BF, to pomiar centymetrem krawieckim, lustro, robienie zdjęć aparatem cyfrowym przez jakąś osobę, pomiar fałdomierzem i metoda DXA/DEXA.
Prawda jest taka, że aby pomiar centrymetrem krawieckim, oglądanie się w lustrze i robenie zdjęć przez jakąś osobę były miarodajne, to muszą być robione w takich samych warunkach, tzn. jeśli danego dnia mierzyłem się w pasie rano, na czczo, po załatwieniu obu potrzeb fizjologicznych, to w takich samych warunkach powinienem się mierzyć w pasie następnym razem za 2 tygodnie.
Ewentualnie jeśli danego dnia mierzę się w pasie po dwóch śniadaniach i po załatwieniu potrzeb fizjologicznych, to tak samo należy zrobić przy następnym pomiarze.
Napisano Ponad rok temu
Ja myślę, że RychuP wszystko jasno i klarownie rozpisał.
Pozdrawiam.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu