Tak jak w temacie, byłem u trenera, powiedziałem mu o bólach w okolicach odcinka lędzwiowego (nie są one mocne) i jak wykonywałem przysiady stwierdził że mam ten zespół skrzyżowania dolnego, zalecił rociąganie żeby sie zapisać i tam mi to wyleczą, ale nie mam na to pieniedzy i chcialbym tutaj sie poradzic co robic? Kupilem sobie tejpy chcialbym zapytac jakie cwiczenia/rociagania na to robic zeby wrocilo do normy?
Zespół skrzyżowania dolnego
Napisano Ponad rok temu
Zespół skrzyżowania to jeden z typowych przykładów zespołów posturalnych. Terapię rozpocząłbym od korekcji swojej postawy, przed lustrem warto przeanalizować ustawienie miednicy, która jest prawdopodobnie w nadmiernym przodopochyleniu. Następnie zacznij od rozbijania tkanek miękkich poprzez masaż ciepłym prysznicem, a także zastosowanie rollera. Tejpy pomogą, ale dopiero przy współpracy z wykwalifikowanym fizjo. Jeżeli chodzi o ćwiczenia, oprócz rozciągania odcinka L kręgosłupa należy skupić się na wzmocnieniu brzucha. Do tego dodałbym ciepłe okłady z borowiny i wizyty na masaż kręgosłupa.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zespoły skrzyżowania jak i cała grupa zespołów posturalnych jest efektem złych nawyków postawy. Oznacza to, że bez problemu mogą zostać cofnięte. Wystarczy jedynie systematyczna praca nad własną sylwetka i wszystko wróci do normy.
Korekcja przed lustrem jest ciężka jeżeli ktoś nie ma dobrego czucia głębokiego. Polecam więc wizytę u fizjo, aby pokazał Ci na czym polega autokorekcja .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzieki co do fizjo to koszt wizytu u mnie 50-70 zl, drogo moim zdaniem i to mnie powstrzymuje
Drogo ?
moje wizyty kosztują nie mniej niż 100 zł/1 wizyta
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiesz w przypadku fizjoterapeuty możesz mieć pewność, że dostaniesz konkretna diagnozę bo nikt nie siedzi tak dobrze w problemach w obrębie narządu ruchu jak on. Cena 50 zł to naprawdę niewiele, a uwierz że niekiedy po dwóch wizytach wszystko może wrócić do normy. Podobnie wyjdzie wizyta u lekarza + zakup leków przeciwbólowych/żeli czy tym podobnych. Ewentualnie postaraj się o rehabilitacje na NFZ, oczywiście jeżeli chcesz czekać ponad miesiąc na pomoc.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiesz jak dla mnie przeciąganie to najgłupsza rzecz jaką możesz zrobić. Mówię to na własnym przykładzie, 2 tygodnie zwlekałem z wizytą u fizjo gdy miałem kontuzję barku. Efekt jest taki, że od momentu zakończenia terapii (5 wizyt, uszkodzenie przyczepu nadgrzebieniowego) dopiero po 5 miesiącach odzyskałem 80% sprawności. Mimo to do dzisiaj niektóre ćwiczenia wykonuje z kompensacją. Najważniejsza jest prewencja - im szybciej tym lepiej!