Witam! Na początek nie wiem czy dobrze dobrałem dział i staram się w temacie jak najbardziej zrozumiale opisać sprawę. Obecnie mam 17 lat i 196cm wzrostu. W dość młodym wieku urosłem sporo. Można na mojej klatce zauważyć takie wgłębienia po obu stronach pod mięśniami piersiowymi. Byłem u kilku lekarzy i nazywają to ''kurzą klatką'' Zalecali mi codzienne ćwiczenia z ekspanderem oraz pływanie co na moje oko od dłuższego czasu stosuje i nie daje żadnych rezultatów. Od niedawna ćwiczę chciałbym wyrobić dobrą klatkę tylko przez te dziury po bokach ona wygląda strasznie nieestetycznie. Czy za pomocą jakiś ćwiczenia np. z hantelkami można to jakoś wyrobić? Czy da się wypełnić te dziury? W załączniku wstawiam zdjęcia i jest zaznaczone kropkami odkąd dokąd są te wgłębienia. Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Jeśli czegoś nie napisałem to proszę pisać.
Wgłębienie pod mięśniami piersiowymi
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście, każda wada postawy jest możliwa do cofnięcia i zastopowania. Póki jeszcze jesteś w okresie końcowego dorastania, Twój układ szkieletowy jest na tyle plastyczny że ćwiczenia z pewnością pomogą. Polecam zaglądnąć do książki S.Owczarka "Atlas Ćwiczeń Korekcyjnych" gdzie znajdziesz wiele aktywności by skomponować cały trening na klatkę kurzą. Co więcej, polecam też zaglądnąć do poniższego artykułu:
Wady postawy - wady klatki piersiowej
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Dziękuję za odpowiedź. Możesz mi tylko powiedzieć który podpunkt i która wada dotyczy mojej? Tam tak wszystko piszę że to dla mnie ciężkie do zrozumienia i nie wiem czy moja wada to plecy okrągłe czy wklęsłe czy coś innego.
Napisano Ponad rok temu
Skoro sam pisałeś o klatce kurzej to prawdopodobnie będzie to podpunkt dotyczący właśnie tej wady .
Napisano Ponad rok temu
Wpisałem ten atlas ćwiczeń korekcyjnych i nigdzie nie mogę tam znaleźć podpunktu z kurzą klatką
Napisano Ponad rok temu
Wpisałem ten atlas ćwiczeń korekcyjnych i nigdzie nie mogę tam znaleźć podpunktu z kurzą klatką
Nie wiem jak Ty to robisz
Wszedłem na link, który jest podany i od razu pod 3 punktem jest napisane o Twoim problemie.
3. Klatka piersiowa kurza – objawy
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Tak, tam również znalazłem ale mi chodzi o to żeby znaleźć ćwiczenia które by pomogły w atlasie ćwiczeń korekcyjnych S.Owczarka tam nie mogę znaleźć podpunktu z moją wadą.
Napisano Ponad rok temu
Najwidoczniej mam starsze wydanie, gdzie takowa wada jest - wybacz mój błąd. Wpisz w google "ćwiczenia korekcyjne klatka kurza" i wejdź w pierwsze dwa linki. Masz tam gotowe konspekty ćwiczeń
Napisano Ponad rok temu
sp12bialystok.pl/old/zestawcwiczen.doc
Przykładowo jeśli chciałbym korzystać z tego to jaka musi być długość wykonywanego ćwiczenia, ile razy tygodniowo muszę robić cały zestaw, czy mam dalej wykonywać ćwiczenia z ekspanderem czy wystarczy to co wysłałem?
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczenia najlepiej wykonywać codziennie, każde w częstotliwości 3x10. Podstawowa zasada rehabilitacji to systematyczność i zaangażowanie pacjenta. Bez tego nie ma mowy o osiągnięciu jakiegokolwiek celu .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zapis 3x10 oznacza wykonanie 3 serii po 10 powtórzeń w każdej z nich. Długość czasu trwania powtórzenia to sprawa stricte indywidualna i tak naprawdę od Ciebie zależy ile będzie wynosić. Dobierz taki czas by poczuć, że ćwiczenie zostało prawidłowo wykonane. Ile czasu może potrwac korekcja wady - chciałbym to wiedzieć Wszystko zależy od szeregu różnych czynników. Począwszy od własnego zaangażowania po stopień zaawansowania wady, a skończywszy na możliwościach własnego organizmu. Co do ostatniej części, w większości przypadków wady mogą ulec nawrotom dlatego dla bezpieczeństwa i profilaktyki lepiej będzie nadal je wykonywać. Przynajmniej przez jakiś czas.