Jedzenie ma więcej walorów niż tylko te smakowe. Posiada ono także szeroką gamę mikro- i makroskładników, które po strawieniu trafią do naszego systemu, gdzie są odpowiednio wykorzystywane jako energia i budulec naszych mięśni oraz kości. Dlatego tak ważny jest odpowiedni jakościowy dobór produktów ze sklepowych półek. Szczególnie warto jest zaopatrywać się w produkty takie jak mięso, jaja, oraz nabiał, ponieważ zawierają one dużo białka – makroskładnika odpowiedzialnego za budowę wszystkich tkanek i enzymów w naszym ciele, w tym także mięśni i kości. Białko jest też bardzo sycące oraz stymuluje metabolizm, pomagając spalać fałdy tłuszczu zgromadzone wokół brzucha. Alternatywnym źródłem białka, które cieszy się w ostatnich latach dużą popularnością, są odżywki białkowe, które można zakupić w specjalnych sklepach z suplementami.
www.fabrykasily.pl/suplementy/ile-powinna-wynosic-porcja-odzywki-bialkowej