W pożywieniu możemy znaleźć 21 różnych aminokwasów, które po spożyciu są wchłaniane do naszego organizmu, gdzie każdy z nich spełnia inną rolę. Leucyna inicjuje proces syntezy białek mięśniowych, glutamina odpowiada za proliferację komórek systemu odpornościowego, arginina jest prekursorem tlenku azotu. Istnieje także grupa aminokwasów, które mogą przenikać przez barierę krew–mózg i być przekształcane w neuroprzekaźniki, wpływając na fizjologię mózgu i nasze samopoczucie. Do tej ostatniej grupy zaliczymy tyrozynę, która jako aminokwas endogenny może być wytwarzana w naszym organizmie. Dodatkowo w obfitych ilościach znaleźć ją można też w bogatych białkowo produktach takich jak soja, kurczak, indyk, ryby czy nabiał. Mimo że w dużych ilościach napływa ona do naszego ciała, to dodatkowa suplementacja tyrozyną okazuje się mieć wiele korzyści.
www.fabrykasily.pl/suplementy/tyrozyna-pobudzajacy-aminokwas