Witam to mój pierwszy post.
Chciałem się dowiedzieć czegoś na temat zapotrzebowania na makroskładniki. Czytałem temat podpięty Grammatikk-a, ale nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie.
#dane
{
Podstawowe dane:
PPM: 2663 kcal
Docelową chciałbym chudnąć 1 kg/tydzień.
Limit więc ustaliłem na 1663 kcal (7000/7 dni)
I teraz jak jest z tymi makroskładnikami? Korzystając z tematu Grammatikka-a
obliczyłem że potrzebuje w odniesieniu do PPM
Białka 190 g - 760 kcal
Cukry 262 g - 1048 kcal
Tłuszcze 95 g - 850 kcal
Tu pojawia się moje pytanie. W odniesieniu do moje limitu - 1663 kcal powinienem
spożywać:
Białka 118 g (190*(1663/2663))
Cukry 164 g (262*(1663/2663))
Tłuszcze 59 g (95*(1663/2663))
}
#Pytanie 1
{
Czy poprawnie to obliczyłem?
Czy może powinienem zachować jakieś inne proporcje celując w redukcje?
}
#Pytanie 2
{
Chciałbym prosić o odwołanie do bardziej specjalistycznej, szczegółowej lektury/badań,
aby możliwie dokładnie ocenić jak mój organizm reaguje na dietę.
Chodzi mi głównie o sytuacje w których:
1. Tłuszcze zachowujemy na domyślnym poziomie (PPM/limit), ale jemy
*więcej cukrów i mniej białka
*więcej białka i mnie cukry
2. Białka zachowujemy na domyślnym poziomie (PPM/limit), ale jemy
*więcej cukrów i mniej tłuszczy
*więcej tłuszczy i mnie cukrów
}
Z góry dziękuje za sugestie.
Użytkownik kollobucki edytował ten post Ponad rok temu