Cześć
1. Rolowanie jest świetne - czasami służy do unicestwienia bólu np dołu pleców , kolan bądź chociażby piszczeli.
2. Potrzebne ? Raczej nie.
Plusy ? zawsze . Niektórzy jak nie mogą pogłębić przysiadu właśnie używają specjalnego rozciągania przy użyciu pianki do rolowania.
Ogólnie "ćwiczenia" czy jak to nazwać z rollerem "rozmasowują kręgi" nie wiem jak to inaczej nazwać . Po prostu jest pomocny i będziesz dzięki niemu sprawniejszy.
3. Przed treningiem ale po rozgrzewce! (jeśli robisz siady/ (może i mc ) . Po treningu jest okej tak samo jak i w dzień nietreningowy.
----
1. Czytałem artykuł gdzie było odniesienie do pewnych badań na temat rozciągania.
Statyczne rozciąganie przed treningiem osłabia skurcze mięśni. bodajże po 90 sek rozciągania statyczne danego mięśnia spada jego moc o 3% i siła 3-5 %. Artykuł był odnośnie w sprintu aczkolwiek siła i moc to jeden z elementów biegu i ludzie którzy rozciągali się przed treningiem/zawodami byli wolniejsi w stosunku do ludzi którzy się nie rozciągali statycznie a dynamicznie.
2. rozciąganie dynamiczne przed . Statyczne po treningu.
3. rób to i to . dynamika przed treningiem a statyka po
4. jw . statyczne przed treningiem osłabi twoje skurcze mięśniowe ... przez co możesz wziąć np 2 kg mniej w siadzie.
co do masy no to uważam , że jest potrzebne rozciąganie statyczne po treningu , albowiem podczas trenowania np bicepsa to mięsień się skraca (przykurcz ..) (przyczynia się to w pewien sposób do "pompy mięśniowej " , należy go "rozkurczyć" rozciąganiem statycznym aby potem nie było żadnych przykurczów i mieć pełen zakres ruchu itd...
Myślę , że coś tam wyjaśniłem jakby coś to pisz