Siema. Od 4 miesięcy odchudzam się i ćwiczę (CROSSFIT). Stosuję się do diety. Ważę teraz 85 kg wzrost 176 cm. Pytanie brzmi. Czy mam się jeszcze odchudzać? Jaką powinienem mieć wagę?
Ile powinienem ważyć?
Napisano Ponad rok temu
Sam najlepiej powinieneś to wiedzieć widząc swój poziom tkanki tłuszczowej
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA: DZIENNIK TRENINGOWY OLOSEK
W RAZIE PYTAŃ, PORAD ZAPRASZAM NA PRIV
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
NIie wiemy jak wyglądasz . Skończ redukcję jak spalisz tkankę tłuszczową
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zakończ redukcję dopiero wtedy aż będziesz miał całkiem płaski brzuch i ogólnie niski poziom tłuszczu w organiźmie lub prawie płaski brzuch, ewentualnie aż będziesz miał 12% poziom Body Fat (lub mniej) mierzony fałdomierzem.
Pamiętaj też, że Crossfit jest dobry na poprawę siły, sprawności, ewentualnie jako trening robiony w celu redukcji tłuszczu ale w temacie budowania mięśni o wiele lepiej od Crossfitu sprawdzi się klasyczny trening kulturystyczny w gymie (siłowni) - bodybuilding.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Od kiedy w diecie rozpisujemy treningi?
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Odnośnie wymiarów - nie kieruj się wagą ciała tylko tym, czy masz mało tłuszczu.
Dam jako przykład dwóch gości, z których jeden jest grubasem (duża ilość tłuszczu, mała lub średnia ilość masy mięśniowej), a drugi jest kulturystą (duża masa mięśniowa, mało tkanki tłuszczowej).
Obaj ważą 100 kg przy wzroście 180 cm.
Czy obaj mają nadwagę ? Nie - nadwagę ma tylko ten pierwszy (grubas), ponieważ nadwaga nie oznacza zbyt dużej wagi tylko nadwaga oznacza zbyt duży poziom tkanki tłuszczowej, a ten drugi (kulturysta) ma znikomą ilość tkanki tłuszczowej za to dużą masę mięśniową.
Nie można więc mówić o kulturyście po redukcji, że ma nadwagę.
Myślę, że powinieneś się kierować tym:
"Jako faceta świadomego istnienia złotej proporcji nie powinny dziwić Cię wyniki badań opublikowane w „Archives of Sexual Behaviour”, według których kobiety najbardziej pociągają ci mężczyźni, których obwód barków jest właśnie 1,6 raza szerszy niż pasa.
Jeśli obwód nadgarstka to mniej niż 17,5 - 18 cm, idealny dla niej obwód pasa jest równy 40% wzrostu. Jeśli więc mierzysz 178 cm, w pasie powinieneś mieć niewiele więcej niż 70 cm.
Jeśli obwód nadgarstka to więcej niż 18 cm, w pasie powinieneś mieć wartość 45% wzrostu, w barkach być 1,6 raza, a w klatce 1,5 raza szerszy niż w pasie."
"1. Obwód pasa powinieneś mieć o ok. 30 cm mniejszy niż obwód klatki piersiowej.
2. Twoje uda powinny mieć około półtora raza większy obwód niż łydki.
3. Obwody Twojego bicepsa, karku i łydek nie powinnny przekraczać połowy obwodu Twojego pasa."
Poza tym radziłbym zobaczyć do artykułu napisanego przez Borysa z forum MH na jego blogu:
Ja na Twoim miejscu autorze tematu na jakiś czas odstawiłbym crossfit i zamiast niego wykonywał trening kulturystyczny z dużymi ciężarami w połączeniu z treningiem aerobowym/interwałowym i w połączeniu z dietą.
W ten sposób najpierw szybko uda Ci się spalić tłuszcz, a potem jak ograniczysz inne aktywności poza treningiem kulturystycznym zbudujesz masę mięśniową - natomiast crossfitem radziłbym Ci zająć się dopiero jak najpierw zgubisz tłuszcz, potem jak zbudujesz mięśnie i jak ostatecznie zgubisz tłuszcz.
Wtedy najlepiej będzie jak będziesz trenował crossfit.
Ewentualnie możesz najpierw zgubić tłuszcz trenując crossfit w połączeniu z treningiem aerobowym/interwałowym oraz dietą, a potem jak będziesz chciał budować masę, to zrezygnować na jakiś czas z crossfitu (do czasu zbudowania masy).
Użytkownik Grammatikk edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Czytałeś regulamin? Na raz następny tego typu linki będą ukarane.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Jeśli regulamin jest zły, to powinien zostać zmieniony.
btw, wolno mi w swoim profilu na tym forum umieścić linki ?
Napisano Ponad rok temu
Regulamin jest do tego by się do niego stosować
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Zapytam w takim razie o inną rzecz - wolno mi w swoim profilu na tym forum umieścić linki ?