Siemanko dzisiaj przedstawiam wam nasz ( mój i żonki ) przepis na wysokobiałkowe ciasto z którego mozna wykonać placek/chleb lub spód do pizzy
ok do dzieła :
SKŁADNIKI:
SEREK WIEJSKI 500 GR
4 JAJKA
W WEWRSJI Z WĘGLOWODANAMI OTRĘBY PRZENNE 2 ŁYŻKI , 2 ŁYŻKI OTRĘBY OWSIANE, 1 ŁYŻKA KIEŁKI PSZENNE ( ALBO ZMIELONE PŁATKI OWSIANE )
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY DOKŁADNIE .
NA BLACHE WYKŁADAMY PAPIER LEKKO POSMAROWANY OLEJEM RZEPAKOWYM
CAŁOŚĆ ROZPROWADZAMY RÓWNOMIERNIE NA BLASZE
PIECZEMY W PIEKARNIKU 10 MINUT ROZGRZANYM DO 250 STOPNI
PO 10 MIN ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ NA 200 STOPNI I ZNOWU CZEKAMY 10 MIN
PIEKARNIK Z TERMOOBIEGIEM
GOTOWE WYJĘTE Z PIEKARNIKA :
NIE PISZĘ MACRO BO MOŻNA ZMIENIAC PROPORCJĘ WEDLE UZNANIA
JEMY JAKO ZAMIENNIK CHLEBA
JAKO SPÓD DO PIZZY ABO JAKO PLACKI
TE SAMO CIASTO MOŻNA TAKŻE SMAŻYĆ NA PATELNI ALE UPRZEDZAM PIJE BARDZO DUŻO TŁUSZCZU
SMACZNEGO