Jakie macie na ten temat zdanie?
Kaloria kalorii nierówna.
Napisano Ponad rok temu
Zależy do jakiego poziomu tkanki tłuszczowej chcemy zejść i czy mamy wyregulowane hormony.Najgorzej jak mamy mało hormonów płciowych,wtedy każde odstępstwo widać gołym okiem.
Napisano Ponad rok temu
Młoda osoba (np. Ja 19 lat) mogę opierdzielać czekoladę, pić samo białko, wcinać bułki z dżemem i formę zrobię ale druga osoba (Pan Janek 45 lat) nie może wcinać tego samego co ja bo organizm już nie daje rady przerobić "brudnego" jedzenia tak na energię i micha musi być czysta. Ale jak dla mnie kcal nie równa kcal !
Zależy do jakiego poziomu tkanki tłuszczowej chcemy zejść i czy mamy wyregulowane hormony.Najgorzej jak mamy mało hormonów płciowych,wtedy każde odstępstwo widać gołym okiem.
Zgodzę się w 100%
Napisano Ponad rok temu
bo kaloria kalorii nie jest "równa", białko, tłuszcz i węglowodany mają całkiem inne wartości biologiczne, kaloria to jednostka ciepła jeśli dobrze pamiętam, ludzki organizm to nie piec i nie można go tak traktować
tak samo np błonnik- to są węglowodany i również mają 4kcal z grama, tylko co z tego skoro są nie strawne XD
Napisano Ponad rok temu
O ile kaloria kalori nie równa w kwestii 3 makroskłądników to w kwesti kaloria z tłuszczu kontra kaloria z tłuszczu jest taka sama.
Wiadomo że z wiekiem metabolizm jest coraz wolniejszy i nie jest tak zdolny do przetworzenia każdego szajsu. Jednak patrząc na młody wiek i kalorie z 1 grupy makrosów to dla naszego organizmu nie ma to znaczenia.
30kcal z płatków owsianych ma tak samo 30kcal jak z cukru a różnica polega tylko na tym co szybciej się strawi i zamieni w energię.
Dlatego uważam że brudne jedzenie pomieszane z czystym jak tak samo odpowiednie przy tym samym bilansie i makrosach co super wyczyszczone gdy ejstesmy młodzi zdrowi i szczupli.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Tak,tylko w tym okresie,jak jesteśmy młodzi i wysportowani.Bo widać już po młodych nie wysportowanych,że kalorie robią im różnicę.Sam będąc gówniarzem jadłem chleb z masłem i cukrem,by jak najszybciej dostarczyć energię po 10 h biegania za piłką.No i pomijając fakt że kaloria to kaloria,nie można w kwestii tłuszczu "olać" wpływu na organizm w perspektywie długoterminowej.Bo jeżeli organizm miałby produkować hormony lub błony regenerować tylko z tłuszczy trans niż np. z oleju lnianego/jajek to na pewno odbije się to negatywnie.Młody organizm dlatego tak dużo toleruje bo do 25 roku życia magazynuje wszystko na starsze lata,to co odłoży posłuży później nam na starość.
Napisano Ponad rok temu
Dlatego nie wrzucałem do 1 worka każdej grupy wiekowej a podałem przykłąd dla ludzi młodych i zdrowych
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bzdura. Temperatura nie zmienia kaloryczności bo to fizycznie nie jest możliwe.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
A czy to prawda że zimne i surowe posiłki są mniej kaloryczne od tych gotowanych i ciepłych?
Ciepłe na pewno lepiej się trawią i nie do końca bzdura,bo ja się ugotuje tłuste mięso to cześć tłuszczu się z niego wytopi,czyli m mniej kalorii.
Napisano Ponad rok temu
Jak rozdzielisz surowe mięso od wygotowanego to nie trzeba byc filozofem aby zauważyć że większość tłuszczu sie wygotuje i kaloryka spada.... porównując obrobione mięso z całą zawartościa tłuszczu do surowego kaloryke masz taka sama i w tej kwestii napisałem "BZDURA"
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To nie zmienia faktu że zjadany pokarm ma tyle samo kalorii. Ponad to straty energii spozytkowane na ten proces są minimalne
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Jak rozdzielisz surowe mięso od wygotowanego to nie trzeba byc filozofem aby zauważyć że większość tłuszczu sie wygotuje i kaloryka spada.... porównując obrobione mięso z całą zawartościa tłuszczu do surowego kaloryke masz taka sama i w tej kwestii napisałem "BZDURA"
Nie filozofuje tylko interpretuje
A, ja gdzieś kiedyś czytałem, że jak sie, je zimne to, organizm część kalorii, trąci na ogrzanie posiłku, zanim, zacznie przyswajac..
Bo w teorii tak jest,ale w praktyce ciężko stwierdzić jakie to wielkości.
co napisałeś.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gorzka czekolada jest dietetyczna.
Grammatikk - Ponad rok temu
-
Produkty Light są niskokaloryczne....
Grammatikk - Ponad rok temu
-
Budowy ciala ekto,mezo i endo -Prawda czy MIT?
- Ponad rok temu
-
Nie wolno robic przysiadow na jednej nodze z sztanga
- Ponad rok temu
-
Nie wolno robić mostka przy wyciskaniu sztangi leżąc ..
- Ponad rok temu
-
Jedną partię można rzeźbić, a drugą masować :)
- Ponad rok temu
-
Plany na siłę, masę, rzeźbę.
- Ponad rok temu
-
"Trenując crossfit nie zbudujesz mięśni"
- Ponad rok temu
-
"Trening funkcjonalny to idealny trening dla kobiet"
- Ponad rok temu
-
"Duże partie mięsniowe potrzebuja 7 dni na regenerację"