Mam 20lat, 174cm wzrostu i 72kg wagi. Uczęszczam na treningi 5 razy w tyg na 6 rano( coś na zasadzie crossfitu, trening siłowy + kondycyjny wykonywany z dużą intensywnością) dodatkowo biegam średnio 7km -3 razy w tyg + siłownia 2-3 razy w tyg. Moje pytanie jest następujące: kupić czyste białko czy może lepsze będzie jakiś bulk czy cokolwiek innego? Z góry dziękuję za rady.
![Zdjęcie](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_images/FK/profile/default_large.png)
Bulk/czyste białko.... ?
Napisano Ponad rok temu
Białko czy bulk to uzupełnienie diety więc wszystko jest zależne od diety
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Witaj. Przy tak dużej aktywności straty białka są również duże. Warto obliczyć swoje zapotrzebowanie i trzymac białko na poziomie 3g na kilogram amsy własnej. Gdy nie bedziesz w stanie dostarczyć takiej ilości z diety wtedy sięgniesz po odżywkę wysokobiałkową. Nie wcześniej
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Jestem amatorem w tej dziedzinie i nie prowadzę dokładnych wyliczeń i nie stosuje jakiejś konkretnej diety, gdyż wydaję mi się to bardzo czasochłonne i nie takie proste. Jem zdrowo, 6 razy dziennie o stałych porach. Dużo warzyw, owoców, tylko chude mięso, ryż, makarony, pijam tylko wode.
Napisano Ponad rok temu
Czasochłonne to nie jest a zważenie produktów przed przygotowaniem to raptem 5 minut
Skoro nie wiesz ile białka dziennie spozywasz to jaki ma mieć sens uzupełnianie go odżywką? Skąd wiesz ile makroskłądników potrzebujesz? Nie jesteś ciekaw?
Robisz masę/redukcję czy po prostu starasz sie trzymać wagę?
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym utrzymać wage ale pozbyć się tłuszczu i przy okazji zbudować mięśnie wiem, że jest to bardzo trudne. Czyli raczej sugeruję Pan, żebym liczył wszystkie zjadane produkty, a przedewszystkim obliczył swoje zapotrzebowanie ?
Mogę prosić Pana o jakieś wiarygodne strony, źródła, które pomogą mi się tego nauczyć? Przykładowo tabele produktów(białko, wegl. , tłuszcze) jak powinienem prawidłowo wyliczyć zapotrzebowanie, wiem, że jest wiele stron na ten temat ale informacje z nich bardzo się różnia.
Napisano Ponad rok temu
Nie da sie tak. Albi spalasz tłuszcz i tracisz wagę albo wyrabiasz mięśnie i nabierasz wagi. Suple tego stanu rzeczy nie są w stanie zmienić
Wszystko mamy w tematach podwieszonych w TYM DZIALE.
Mateusz Pawlak