Jak w temacie  Może ktoś włączy się do dyskusji? Może słyszeliście taką tezę? Ja wielokrotnie ale zależy mi na waszej opinii.
 Może ktoś włączy się do dyskusji? Może słyszeliście taką tezę? Ja wielokrotnie ale zależy mi na waszej opinii.

"na rzeźbę dużo powtórzeń" często słyszana teza :)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiele poczatkujacych osób myśli ze tylko treningiem zrobi rzeźbe, zapominajac o odpowiednim odzywianiu
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Wiele ludzi twierdzi, że jak wejdzie na dużo większy zakres powtórzeń to mięśnie "nabiorą lepszego kształtu", a to bzdura. Stosowanie dużej ilości powtórzeń moim zdaniem podnosi tylko intensywność naszego treningu, a co za tym idzie spalamy więcej kalorii.
Ja nie praktykuje tej metody, wole rotować kaloryką diety, a efekt jest taki sam 

"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu

www.massagepeter.se
Napisano Ponad rok temu
Ten mit jest tak powszechny jak smog nad Krakowem.... Widać to nawet u nas w treningu dla poczatkujących, widać to w klubach. Szkoda że ludzie powielają mity i nie chcą się nauczyć choć podstaw tego co chcą wykonywać. Dlatego tak ważne jest aby im to uświadamiać. U mnie lepiej wychodzi masa większym zakresem a redukcja mniejszym. Co dziwne na redukcji tu i tam podskakuje siła względem masy 
Mateusz Pawlak 
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie duża ilość powtórzeń służy tylko do zwiększenia intensywności,np. przy drop setach i lepszego dokrwienia mięśnia.
Napisano Ponad rok temu
Małe podsumowanie:
Trening siłowy zużywa jako źródło energii głownie glikogen zmagazynowany w mięśniach, a co za tym idzie napędza metabolizm spoczynkowy ponieważ przez długi czas po treningu zjedzone posiłki są wykorzystywane na uzupełnienie tych zapasów. Więc oczywiście czy 6, czy 10, czy 20 ruchów w serii ten metabolizm napędzi bo tak samo dobrze zużyje glikogen.
Ale, i tu pojawia się ale  w momencie w którym przeprowadzamy redukcję i jedziemy na ujemnym bilansie kalorycznym, a do tego zwiększamy ilości powtórzeń w seriach do 15-20, odzwyczajamy nasze mięśnie od dużych ciężarów, a co za tym idzie pozbawiamy je bodźca do utrzymania zwiększonej masy. Dzieje się tak dlatego że każdy mięsień jest złożony z dwóch rodzajów włókien, jedne rozwijają się pod wpływem dużych ciężarów i wolniejszych ruchów, a drugie pod wpływem mniejszych ciężarów i szybszych, energiczniejszych ruchów.
 w momencie w którym przeprowadzamy redukcję i jedziemy na ujemnym bilansie kalorycznym, a do tego zwiększamy ilości powtórzeń w seriach do 15-20, odzwyczajamy nasze mięśnie od dużych ciężarów, a co za tym idzie pozbawiamy je bodźca do utrzymania zwiększonej masy. Dzieje się tak dlatego że każdy mięsień jest złożony z dwóch rodzajów włókien, jedne rozwijają się pod wpływem dużych ciężarów i wolniejszych ruchów, a drugie pod wpływem mniejszych ciężarów i szybszych, energiczniejszych ruchów.
Ograniczając trening tylko do dużej ilości powtórzeń przy mniejszym ciężarze w niczym nie pomoże podczas redukcji ponieważ nasze mięśnie będą mniej "nabite", a przez to mniej wyraźnie będą się przebijać przez skórę. Na redukcję tkanki tłuszczowej wpływa głównie dieta w połączeniu z treningiem siłowym oraz uzupełniona treningiem cardio, ale gdy pozbawimy nasze mięśnie "nabicia" to nawet mając niski poziom tkanki tłuszczowej będziemy gorzej wyglądali!!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
 FaceBook
 FaceBook
	2 następnych tematów
- 
			 "Trening aerobowy po treningi mięśni nóg zmniejsza przyrosty mięśni nóg" "Trening aerobowy po treningi mięśni nóg zmniejsza przyrosty mięśni nóg"Grammatikk - Ponad rok temu 
- 
			 Mity treningowe, czyli co przenosi się pocztą pantoflową Mity treningowe, czyli co przenosi się pocztą pantoflową- Ponad rok temu