Jak w temacie Może ktoś włączy się do dyskusji? Może słyszeliście taką tezę? Ja wielokrotnie ale zależy mi na waszej opinii.
"na rzeźbę dużo powtórzeń" często słyszana teza :)
Napisano Ponad rok temu
wiele poczatkujacych osób myśli ze tylko treningiem zrobi rzeźbe, zapominajac o odpowiednim odzywianiu
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Wiele ludzi twierdzi, że jak wejdzie na dużo większy zakres powtórzeń to mięśnie "nabiorą lepszego kształtu", a to bzdura. Stosowanie dużej ilości powtórzeń moim zdaniem podnosi tylko intensywność naszego treningu, a co za tym idzie spalamy więcej kalorii.
Ja nie praktykuje tej metody, wole rotować kaloryką diety, a efekt jest taki sam
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
www.massagepeter.se
Napisano Ponad rok temu
Ten mit jest tak powszechny jak smog nad Krakowem.... Widać to nawet u nas w treningu dla poczatkujących, widać to w klubach. Szkoda że ludzie powielają mity i nie chcą się nauczyć choć podstaw tego co chcą wykonywać. Dlatego tak ważne jest aby im to uświadamiać. U mnie lepiej wychodzi masa większym zakresem a redukcja mniejszym. Co dziwne na redukcji tu i tam podskakuje siła względem masy
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie duża ilość powtórzeń służy tylko do zwiększenia intensywności,np. przy drop setach i lepszego dokrwienia mięśnia.
Napisano Ponad rok temu
Małe podsumowanie:
Trening siłowy zużywa jako źródło energii głownie glikogen zmagazynowany w mięśniach, a co za tym idzie napędza metabolizm spoczynkowy ponieważ przez długi czas po treningu zjedzone posiłki są wykorzystywane na uzupełnienie tych zapasów. Więc oczywiście czy 6, czy 10, czy 20 ruchów w serii ten metabolizm napędzi bo tak samo dobrze zużyje glikogen.
Ale, i tu pojawia się ale w momencie w którym przeprowadzamy redukcję i jedziemy na ujemnym bilansie kalorycznym, a do tego zwiększamy ilości powtórzeń w seriach do 15-20, odzwyczajamy nasze mięśnie od dużych ciężarów, a co za tym idzie pozbawiamy je bodźca do utrzymania zwiększonej masy. Dzieje się tak dlatego że każdy mięsień jest złożony z dwóch rodzajów włókien, jedne rozwijają się pod wpływem dużych ciężarów i wolniejszych ruchów, a drugie pod wpływem mniejszych ciężarów i szybszych, energiczniejszych ruchów.
Ograniczając trening tylko do dużej ilości powtórzeń przy mniejszym ciężarze w niczym nie pomoże podczas redukcji ponieważ nasze mięśnie będą mniej "nabite", a przez to mniej wyraźnie będą się przebijać przez skórę. Na redukcję tkanki tłuszczowej wpływa głównie dieta w połączeniu z treningiem siłowym oraz uzupełniona treningiem cardio, ale gdy pozbawimy nasze mięśnie "nabicia" to nawet mając niski poziom tkanki tłuszczowej będziemy gorzej wyglądali!!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
2 następnych tematów
-
"Trening aerobowy po treningi mięśni nóg zmniejsza przyrosty mięśni nóg"
Grammatikk - Ponad rok temu
-
Mity treningowe, czyli co przenosi się pocztą pantoflową
- Ponad rok temu