Skocz do zawartości


Zdjęcie

Walina


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Mafi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 317 postów
  • Pomógł: 0
34
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Walina
Walina jest podstawowym aminokwasem egzogennym, który jest niezbędny do metabolizmu mięśniowego, sprawnego funkcjonowania układu nerwowego, naprawy i wzrost tkanek i utrzymania równowagi azotu w organizmie. Walina pomaga także regulować poziom cukru we krwi, poziom energii oraz usuwa toksyczny amoniak z ustroju.

Niektóre z korzyści L-walina obejmują poprawę bezsenności i napadów wściekłości. Skutecznie tłumi apetyt co może mieć duże zastosowanie w przypadku diet redukcyjnych.

L-walina również bardzo pozytywnie wpływa na regulację systemu odpornościowego. Być może największe korzyści są odczuwalne przez sportowców, którzy wykonują długi wysiłek fizyczny.

Walina jest częścią łańcucha trzech aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) - dwa pozostałe to leucyna i izoleucyna.
Walina po raz pierwszy została otrzymana przez niemieckiego chemika Emila Fischera w 1901 roku z kazeiny. Aminokwas ten otrzymano przez hydrolizę tego białka.

Grupy narażone na niedobór waliny:

Niedobór występuje rzadko, ale może wystąpić u następujących jednostek:

• Osoby, których dieta jest bogata w białko.
• Weganie / Wegetarianie - ludzi, którzy są na ścisłej diecie wegetariańskiej mogą cierpieć z powodu niedoboru walina.
• Narkomanie - niedobór wszystkich składników pokarmowych

Ludzie z grupy ryzyka powinni przed rozpoczęciem suplementacji skonsultować się ze swoim lekarzem rodzinnym.

Niedobór waliny, może wpływać na pokrycie nerwów mieliną.
Choroba syropu klonowego(uszkodzenie enzymu katalitycznego- dehydrogenazy ketokwasów aminokwasów rozgałęzionych-to powoduje gromadzenie nadmierne tych aminokwasów) są spowodowane przez niemożność metabolizowania leucyny, izoleucyny i waliny. Choroba nazywa się dlatego, że ludzie z tą chorobą wydalają mocz, który pachnie dosłownie jak syrop klonowy.

Walina w żywności:

1. Pierś z kurczaka
2. Ser Romano, Gruyere
3. Tuńczyk
4. Polędwica cielęca
5. Mięso indycze
6. Wołowina
7. Ryby-halibut
8. Produkty mleczne
9. Grzyby
10. Soja
11. Orzeszki ziemne

Zalecane dzienne spożycie:

92mg/kg masy ciała (niemowlęta)
25mg/kg masy ciała (dzieci)
14mg/kg masy ciała (dorośli)

Przedawkowanie może objawiać się pojawieniem mrowienia na skórze, omamów, halucynacji. Osoby cierpiące na choroby nerek czy wątroby powinny skonsultować się z lekarzem przed użyciem.

Najlepsze działanie:

• Leucyna
• Izoleucyna
• Magnez
• Witamina B1
• Witamina B6


Źródło: głównie kif, wikipedia
  • 0



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024