Owoce i warzywa to nie tylko witaminy i mikroelementy. To też barwniki, dzięki którym mają taki a nie iny kolor. I okazuje się, że te barwniki są bardzo zdrowe. Oto ich właściwości.
Żółte i pomarańczowe: karoteidy na włosy i paznokcie
Marchewka, dynia, cytrusy – te warzywa i owoce łączy jedno: obecność beta-karotenu lub innych karoteidów. A te nie są bez znaczenia dla naszego organizmu, tym bardziej, że nie jest on w stanie wytworzyć ich samodzielnie i trzeba je po prostu jeść. Karoteidy są utleniaczami zwalczającymi wolne rodniki (dlatego tak upodobali je sobie palacze), a przede wszystkim pozwalają zachować w lepszej kondycji nasze włosy i paznokcie.
Białe: flawonoidy i allicyny na przeziębienie
Te substancje są w warzywach takich, jak czosnek i cebula, które najlepiej się sprawdzają w zwalczaniu i zapobieganiu jesiennych infekcji. Nie chcesz chorować: jedz czosnek, por, kalafior, winogrona i cebulę, które dzięki swojemu białemu kolorowi uchronią cię przed grypą.
Zielone: chlorofil na wątrobę i trawienie
Rośliny dzięki zielonemu barwnikowi mogą rosnąć (absorbuje on energię słoneczną), a ludziom chlorofil pomaga w lepszym trawieniu i usuwaniu toksyn z organizmu ponieważ stymuluje pracę wątroby i jelit.
Niebieskie: antocyjanina na pęcherz
Barwnik niebieski znajdziemy głównie w owocach: winogronach, aronii, borówkach, czarnych porzeczkach, żurawinie. Antocyjanina jest przeciwutleniaczem, który był już doceniany przez nasze pra-prababcie. Opóźnia ona efekty starzenia i jest pomocna w zwalczaniu stanów zapalnych układu pokarmowego i moczowego. Jeśli masz problemy z pęcherzem, nie odmawiaj sobie niebieskich owoców.
Czerwone: likopen na serce
Najwięcej znajdziemy go w pomidorach, ale też w truskawkach, czerwonych porzeczkach, papryce, burakach… wiadomo, jakie owoce i warzywa są czerwone. Likopen dobrze działa na układ krwionośny, zwalcza zły cholesterol, działa odmładzająco.
Opracował: Grammatikk
Wszelkie prawa zastrzeżone