Kupno pierwszego kettla
Napisano Ponad rok temu
Przymierzam się do kupna pierwszego w moim życiu kettla. Tutaj rodzą się 2 podstawowe pytania:
1. Jak najlepiej dobrać ciężar.
2. Jaki wybrać materiał.
Poczytałem już trochę w necie na ten temat i poznałem kilka metod. Generalnie radzi się początkującym zacząć od 16 kg. Słyszałem również o zasadzie mówiącej, że prawidłowa waga to taka, przy której nie mógłbym kettla swobodnie unieść samymi rękoma do góry. Znacie jakieś inne?
Co do materiału, to znalazłem w necie hantle m.in. żeliwne, bitumiczne, winylowe. Nie wiem, czy chodzi o całość, czy tylko o uchwyt, nie jestem obeznany w temacie. Którą wy byście polecili?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
byla o tym dluga rozmowa i niejedna, ja wzialem 16kg na start i rzeczywiscie dosyc szybko to sie nadaje glownie do robienia wytrzymalosci ale prawda jest taka ze jak cie stac na 2-3 kettle to kup 8kg zeby wyrobic dobrze technike i potem np 24kg i jestes w domu na jakis czas.Moim zdaniem przy 20 mężczyzna może spokojnie uczyć się techniki wykonywania ćwiczeń także mając tą wiedzę co teraz wziąłbym 20.
kettle najprostszy, zleiwny pomalowany i tyle, nie baw sie w zadne obudowane ani inne cuda.
Napisano Ponad rok temu
ja mam dwa tego typu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i taki [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Na początku miałem 12 i 16 ale mniejszy szybko sprzedałem. Potem dokupiłem 20 i 24, teraz czeka mnie zakup 28, ale 16 jeszcze zostawiam do niektórych cwiczeń. Tak więc widzisz- jeden to za mało. Moja rada- kup 16, w większości przypadków taki ciężar będzie odpowiedni.
Napisano Ponad rok temu
Ja posiadam 2x16, 2x24, i mikołaja czyli moją niewymiarową kulke 33,5kg
Napisano Ponad rok temu
mozesz wkleic przyklad? te co ja widzialem sa zawsze jakies takie nieforemne i niewygodne. wolalbym chyba tylko lzejszy wtedy do kondycji/cwiczen technicznych.Nie lepiej kupić regulowane?
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jak się tym ćwiczy bo ketli nie używam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Lepiej juz kup to 16kg a potem dokupuj.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
To chyba coś robisz źle, bo używam takich samych hantli od ok. 10 lat i nic mi się nie odkręca. Może za słabo je dokręcasz albo powycierały się gumy w zakrętkach?Co do tego regulowanego, to może to i fajnie wygląda, ale obawiam się, że byłoby dość niestabilne. Wiem, bo mam w tej chwili hantle na takie same śruby i przy próbach wykonywania ćwiczeń opartych na jakichkolwiek dynamicznych wymachach, śruby się zwyczajnie stopniowo odkręcają, aż w końcu talerze zlecą. Z tego powodu postawiłbym jednak na "jednolitego" kettla.
Napisano Ponad rok temu
- tak jak napisał Romanowicz zdecydowanie za mała rączka (jak tym robić swingi w ogóle?)
- można się nieźle poharatać o ten ciężar, bo nie zwęża się do góry (jak kula) - w ekstremalnych przypadkach widzę też przyszczypnięcia i wyrwane włosy
- ten uchwyt pachnie mi zdartą skórą przy co bardziej dynamicznych ćwiczeniach w których odważnik się obraca, np. snatch
- ta śruba pewnie nie puści ale ogólnie to bym się trochę bał tym machać jakoś bardziej energicznie - nie chodzi nawet o to, że coś się może stać (na oko to ma sporą moc) ale o same odczucia w głowie ćwiczącego
Także wygląda to raczej na zabawkę, a nie prawdziwego kettla.